București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
LANAP – tratament parodontal avansat cu laser
Protocolul LANAP pentru tratamentul bolii parodontale este alternativa ideala la tratamentul clasic, cu bisturiu, freze de os si fire de sutura a lamboului conventional. Procedura este conceputa pentru a oferi un tratament de regenerare mult mai puțin dureros si mai putin invaziv pentru pacientii care sufera de diverse forme ale bolii parodontale.
Rezultatul urmarit – desfiintarea pungii parodontale care retentioneaza microbi intretinand boala parodontala.
Varianta clasica – chirurgia parodontala – incizie cu bisturiu si indepartarea gingiei, curatarea radacinii si desfiintarea pungii osoase cu freze chirurgicale, resuturarea gingiei la noul nivel osos, avand ca si consecinta retractia gingivala.
Boala parodontala inca este numita (depasit si gresit) parodontoza sau paradontoza. Termenul in limbaj medical este parodontita marginala, dar comod si cuprinzator o putem numi boala parodontala.
Deoarece piata stomatologica este invadata de tot felul de aparate si lanterne ieftine si dubioase care emit lumina si se folosesc fara nici un rezultat pe post de laser dentar, ne simtim datori si totodata mandri sa subliniem ca tehnologia laser utilizata la Implantodent este cea mai performanta pentru tratamentele dentare si in special parodontale, cele 7 unitati laser din dotare operand in cele mai eficiente lungimi de unda utilizate in lupta cu boala parodontala. Fara nici o urma de ironie, sfatuim pacientii sa manifeste prudenta atunci cand citesc mesajele de marketing care au suprasaturat internetul si sa retineta ca un asa zis laser neperformant se poate achizitiona pentru cateva sute de euro si nu aduce nici un beneficiu terapeutic iar un laser performant, produs de firmele consacrate, poate costa intre 50 si 80.000 euro.
LANAP (reatasare gingivala asistata laser) – este o procedura speciala efectuata cu laserul ce are ca scop tratamentul bolii parodontale. Aceasta, impreuna cu SRP (scalarea si planarea mecanica a suprafetei radacinii) curata si dezinfecteaza pungile parodontale, ucide bacteriile patologice specifice, indeparteaza resturile de tartru subgingival si actioneaza selectiv pe tesutul gingival bolnav, astfel incat sa poata fi pastrata numai gingia sanatoasa, capabila sa se reataseze la dinte.
Marele avantaj consta in faptul ca de multe ori, gratie LANAP, este eliminata interventia inconfortabila de chirurgie parodontala prin care gingia este taiata cu bisturiul si indepartata pentru a se desfiinta punga osoasa si a curata tesuturile patologice, cu instrumente clasice, cum ar fi frezele de os sau chiuretele. Dupa sutura care repozitioneaza lamboul (de cele mai multe ori apical), radacina ramane expusa si de multe ori sensibila.
In cazul LANAP, totul se desfasoara fara incizie, adica fara bisturiu, fara freze de os si fire de sutura! Protocolul include obligatoriu reajustarea ocluziei pentru a indeparta un factor favorizant important al bolii parodontale, adica trauma ocluzala.
Ce avantaje oferă procedura LANAP pentru pacient, comparativ cu metodele traditionale de tratament pentru boala parodontală?
Pentru acei pacienti care au nevoie de tratament chirurgical al bolii parodontale, pentru crearea accesului in vederea debridarii radacinii, reducerea/desfiintarea pungii parodontale și facilitarea regenerarii tisulare, beneficiile protocolului LANAP comparativ cu procedurile chirurgicale parodontale conventionale includ următoarele:
- timp mai scurt de tratament general (in general 2 sedinte);
- disconfort minim sau de cele mai multe ori nici o durere post-operatorie (ibuprofenul este suficient ca medicatie postoperatorie);
- nici o sangerare post-operator, fara umflaturi sau vanatai, recuperare foarte rapida pentru pacient (nu-si intrerupe activitatile socio-profesionale);
- fara retractie sau retractie minima a tesuturilor moi (recesiune gingivala);
- fara sensibilitate dentara post-tratament;
- nici o modificare cosmetica in zambetul pacientului (retractii, gingii arse, etc);
- rezultatul final, adica reducerea adancimii pungii – comparabila cu rezultatul procedurilor clasice mai agresive (chirurgicale).