Simptome si prevenție

SIMPTOMELE BOLII PARODONTALE

Boala parodontala avanseaza adesea in tacere, fara ca simptomele sa-i fie luate in serios pana in stadii avansate.

In ciuda acestui fapt, exista numeroase simptome care ar trebui sa ne determine sa mergem la dentist de urgenta atunci cand constatam aparitia lor. Acestea includ:

  • Gingii rosii, umflate si sensibile (dureroase),
  • Sangerari gingivale in timpul periajului, utilizarii atei dentare sau in timpul masticatiei de alimente dure,
  • Gingii retrase de pe dinti, acestia din urma avand un aspect alungit,
  • Aparitia de spatii intre dinti, unghiul acestora fiind modificat,
  • Secretii la nivelul gingiei, unele chiar purulente,
  • Miros persistent neplacut in gura, respiratie urat mirositoare,
  • Schimbarea felului in care muscati (modificari de ocluzie),
  • Nepotrivirea protezelor partiale.

Din pacate, milioane de oameni nu stiu ca sufera de infectii parodontale severe ce pot conduce la pierderea dintilor in lipsa tratamentului adecvat. O consultatie de specialitate in clinicile Implantodent va poate salva dintii!simptome 1

PREVENIREA BOLII PARODONTALE

Boala parodontala, cunoscuta popular ca „parodontoza” este cauzata de bacteriile care se afla in placa bacteriana, o pelicula subtire, albicioasa si lipicioasa care se formeaza in gura si creste intre gingii si dinti.simptome 2

Atunci cand bacteriile incep sa creasca si sa se dezvolte, gingiile care inconjoara dintii incep sa se inflameze.simptome 3

Netratata, aceasta inflamatie va inflama gingiile si va distruge osul in care sunt ancorati dintii. Astfel, osul incepe sa se resoarba (topeasca) iar gingiile urmaresc osul pe care se aseaza, retragandu-se. Cand se pierde o cantitate mai mare de os, gingiile se retrag mult iar dintii capata un aspect alungit, nefiresc. Isi modifica pozitia devenind mobili pana ajung sa cada, fara sa fi provocat durere.

O serie de cercetari au demonstrat ca boala parodontala este asociata cu multe alte boli grave (unele mortale) din organism, cum ar fi bolile cardiovasculare, pulmonare, diabetul, accidente cerebrale si chiar nastere prematura.

Din fericire, boala parodontala poate fi prevenita si de aceea se spune ca „cel mai eficient tratament este preventia”. Noi am spune ca e si cel mai ieftin sa previi! Adaugarea obiceiurilor corecte de igiena orala la rutina zilnica, insusite de la specialistii in preventie ai clinicilor Implantodent va poate ajuta sa va pastrati dintii naturali pentru foarte multi ani.

  1. Spalatul corect pe dinti    

simptome 4

Periajul dentar corect ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene ce se afla la nivelul dintilor si gingiilor. Nu uitati de periajul limbii deoarece multe bacterii se afla cuibarite acolo!

  1. Folosirea atei dentare

simptome 5

Se face cel putin o data pe zi si indeparteaza resturile alimentare si placa bacteriana care ramane intre dinti sau la nivelul gingiei, acolo unde periuta normala nu poate ajunge.

  1. Clatirea cu apa de gura

simptome 6

Apa de gura, prin substantele sale, ajuta la reducerea cantitatii de placa bacteriana distrugand microbii. Totodata, curata mecanic in momentul clatirii particulele de placa si resturi alimentare desprinse de pe dinti si gingii de catre periuta si ata dentara.

  1. Constientizeaza riscurile

simptome 7

Varsta, fumatul, dieta alimentara dezechilibrata, predispozitia genetica, etc.. pot creste riscul de boala parodontala. Aflati daca sunteti predispus la boala parodontala vizitandu-ne!

  1. Viziteaza parodontologul

simptome 8

Nu puteti afla acestea decat prin vizite regulate la dentist pentru monitorizare si insusirea corecta a mijloacelor de preventie.

Specialistii Implantodent ofera consultatii de parodontologie, unde investigatiile moderne sunt urmate de diagnosticare si tratamente eficiente, evaluandu-se obiectiv toti factorii de risc.

Evaluarea igienei, evidentierea placii bacteriene, scanarea in vederea depistarii leziunilor precanceroase, sondarea parodontala si stabilirea indicilor de boala parodontala, testul PET (identificarea speciilor microbiene patogene si antibiograma) precum si analiza structurilor parodontale osoase cu ajutorul tomografiei dentare, analiza ocluziei (muscaturii) si fortelor – sunt operatiuni de rutina la Implantodent.