„QuadZygoma+”si „TotalFix+” – implantologie avansata pentru reabilitarea imediata, fixa si fara grefare osoasa a maxilarelor atrofiate

Va prezentam in cele ce urmeaza un caz foarte interesant, investigat interdisciplinar cu colegii ORL-isti, cardiologi si pneumologi si reabilitat complet de specialistii Implantodent (chirurgi, implantologi, proteticieni, ocluzologi, parodontolog, maestru tehnician, anestezist),  dupa un protocol avansat (QuadZygoma) si cu implanturi speciale (zigomatice), care cu ani in urma au fost introduse si realizate in premiera nationala de colectivul dr Chemal Taner.

„QuadZygoma+” la maxilar si „TotalFix” la mandibula

Partea critica a cazului a constat in faptul ca dintii existenti erau sever afectati de boala parodontala, zonele osoase fara dinti erau sever atrofiate, sinusurile maxilare prezentau o pneumatizare (marire de volum) excesiva, cel drept fiind puternic afectat de sinuzita cronica.

Planificare digitala si finalizare tratament de implantologie avansata: „QuadZygoma+” la maxilar si „TotalFix” la mandibula

Un astfel de caz, abordat clasic, implica extractii, aditii si augmentari gingivale si osoase cu grefe osoase recoltate in bloc, din zone extraorale (frecvent din oasele soldului sau ale piciorului pacientului), lucrari provizorii de cele mai multe ori mobile si un timp de finalizare care poate ajunge si pana la 2-2,5 ani. Nemaipunand la socoteala riscurile de accidente si complicatii specifice augmentarilor, costurile crescute si rata mare de esec la final sau la scurt timp dupa finalizare.

Aditie osoasa orizontala, cu bloc osos autolog, recoltat extraoral

Sectiune pe tomografia dentara cu fascicul conic care arata lipsa severa de os maxilar si imposibilitatea inserarii implantilor conventionale fara tratament de aditie realizat prealabil

Radiografii panoramice (2D) ce arata situatia preoperator (stanga) si la finalizarea tratamentului

Pacientul R.I. in varsta de 40 de ani, de sex masculin si activ dpdv socio-profesional s-a prezentat in clinicca noastra pentru o consultatie de specialitate. Dorinta principala a acestuia era sa beneficieze de o dantura functionala, insa si estetica, fara a trece prin operatii complicate si mai ales fara a astepta vindecarea fara dinti sau cu lucrari mobile. Pacientul si-a exprimat clar dorinta de a avea LUCRARI FIXE si un tratament care sa nu dureze mult si sa-l priveze de dinti. Investigatia radiologica de rutina, radiografia panoramica digitala, impreuna cu fotografiile diagnostice, arata probleme dentare destul de avansate, in raport cu varsta pacientului.

Radiografie panoramica digitala si fotografii diagnostice

La nivelul maxilarului superior se poate observa o lucrare fixa totala (punte dentara) masiva, compusa din multe elemente (12) ancorata la doar 3 dinti stalpi, si acestia cu radacini scurte, resorbite, ancorate deficitar in os. Neexistand nici un element de legatura in partea dreapta, puntea contine 2 extensii (prelungiri) distale (nesustinute si care creeaza efect de parghie) ce suplinesc premolarii, neexistand nici un molar (masea) pe aceasta parte.

Maxilarul inferior contine in stare naturala dintii anteriori, insa acestia par a fi ancorati deficitar in os, in zonele laterale gasindu-se 2 punti dentare ancorate la dinti stalpi compromisi de afectiuni de canal si boala parodontala.

In concluzie, lucrarile dentare necorespunzatoare din punct de vedere estetico-functional, dezechilibrul functional la nivel dentar, infectiile existente in os, atat cele parodontale cat si cele cu punct de plecare endodontic (de la nivelul tratamentelor de canal), reclama investigatii mai amanuntite, cum ar fi tomografia dentara (3D) cu fascicul conic (minim iradianta), teste de flora microbiana (PET), analiza ocluziei (muscaturii) si multe altele.

QuadZygoma planificare digitala a implanturilor zigomatice pe tomografia dentara

Tomografia dentara cu fascicul conic (CBCT) a scos in evidenta multiplele probleme existente, cum ar fi atrofia osoasa severa a oaselor maxilare, precum si boala parodontala avansata de la nivelul dintilor existenti. Simularea unui tratament cu implanturi conventionale a aratat foarte clar lipsa unei grosimi osoase care sa le sustina.

Tomografia dentara demonstreaza volumul osos orizontal (grosime) insuficient inserarii implanturilor conventionale

Simulare virtuala a unui tratament maxilar cu implanturi conventionale ce arata lipsa osului in care sa se ancoreze acestea (stanga sus)

Simulare virtuala a unui tratament maxilar cu implanturi conventionale ce arata lipsa osului in care sa se ancoreze acestea (dreapta sus)

Simulare virtuala a unui tratament mandibular cu implanturi conventionale ce arata lipsa osului in care sa se ancoreze acestea (dreapta jos)

Sectiune pe tomografia dentara care demonstreaza existenta bolii parodontale avansate si resorbtia severa a osului de la nivelul radacinilor dintilor naturali

Sectiune pe tomografia dentara care scoate in evidenta afectarea sinusului maxilar drept (sinuzita) ce contraindica tratamentul de sinus lifting si augmentare sinuzala

Dupa finalizarea investigatiilor si diagnosticare, pacientului ii este prezentata in detaliu situatia, diagnosticul, precum si planurile de tratament posibile:

  • reabilitare clasica, prin tratament cu aditii, augmentari si implanturi conventionale sau
  • reabilitare moderna, prin tehnici avansate (QuadZygoma) si implanturi speciale (zigomatice).

Pacientul alege fara ezitare a doua varianta, care insa presupune tratamentul sinuzitei maxilare, precum si acordul cardiologului si pneumologului, pe langa setul complet de analize, pentru administrarea anesteziei generale.

Sectiune pe tomografia dentara care arata planificarea virtuala a tratamentului cu implanturi speciale, numite zigomatice

Sectiune pe tomografia dentara care arata planificarea virtuala a tratamentului de reabilitare a mandibulei prin metoda „TotalFix”

Sinus maxilar drept, dupa tratamentul ORL (radio-opacitatea specifica unei sinuzite cronice a disparut, sinusul fiind apt si potrivit pentru a permite trecerea cu implantul zigomatic prin acesta)

Pacientul  a primit avizul favorabil al specialistilor cardiolog si pulmolog, fiind consultat si de specialistul anestezist al clinicii. Analizele de sange nu au contraindicat sau temporizat in vreun fel interventia.  La data stabilita, aceasta s-a desfasurat sub anestezie generala, in blocul operator al clinicii noastre din Bucuresti.

Anestezie generala in vederea operatiei cu implanturi zigomatice

Conform planificarii, la maxilarul superior s-a efectuat un tratament de tip „QuadZygoma””iar la mandibula, tratamentul a fost de tip „TotalFix”. Operatiile s-au realizat conservator, in conditii de maxima siguranta si confort pentru pacient, utilizand tehnologia avansata, precum piezochirurgia si laserchirurgia.

„QuadZygoma” maxilar si „TotalFix” mandibular

S-au realizat extractiile, s-au curatat infectiile din os, acesta pregatindu-se pentru inserarea de implanturi prin proces de regularizare (nivelare).

Extractia dintilor compromisi si curatarea osului de infectii

La nivelul maxilarului superior, dupa prepararea „ferestrelor” sinuzale au fost inserate 4 implanturi zigomatice (QuadZygoma), cate doua pe fiecare parte. Central, intre acestea, din considerente biomecanice, a fost inserat un implant conventional, special conceput pentru incarcarea si functia imediata.

Implanturi zigomatice inserate dupa protocolul „QuadZygoma”

„QuadZygoma+” si „TotalFix” – radiografie panoramica si fotografii intraoperatorii

La nivelul mandibulei, protocolul „TotalFix” a implicat inserarea a 4 implanturi conventionale, insa special concepute pentru incarcarea si functia imediata, 2 inclinat, in fara orificiilor mentoniere, de unde ies nervii mandibulari si 2 axilale, intre acestea. Distributia ideala a celor 4 implanturi va favoriza reabilitarea dentara eficienta, pe un numar redus de implanturi.

Tratament „TotalFix” la nivelul mandibulei

Tratament „TotalFix” la nivelul mandibulei

Pacientul a fost internat pentru 48 de ore intr-una din rezervele confortabile ale clinicii, beneficiind chiar de a doua zi de lucrarile provizorii si fixe.

Situatie imediat postoperator: radiografia panoramica confirma numarul si pozitia implanturilor iar fotografiile arata lucrarile provizorii, imediate si fixe

Pacientul a fost externat cu danturi fixe in gura dupa sedintele de fizioterapie laser, primind reteta medicamentoasa si instructiuni precise asupra regulilor speciale de igiena orala. Totodata, acesta a primit si dieta alimentara speciala pentru urmatoarele 4-6 saptamani.

Monitorizarea stricta pe perioada catorva luni a avut ca scop verificarea igienei orale si comportamentul lucrarilor dentare, static si dinamic, tinand cont de faptul ca s-a reabilitat o dantura sever dezechilibrata, cu probleme de ocluzie ce interesa dinti, oase, muschi si articulatiile temporo-mandibulare. Aceasta a inclus masuratori si analiza ocluzala, dantura intermediara, etc.

Intr-un final, dupa circa 6 luni si tatonari atent efectuate, s-a deciz realizarea lucrarilor definitive. Acestea au inclus structuri rezistente, insa pasive fata de implanturi si cu greutate redusa, obtinute prin sinterizarea unor aliaje metalice biocompatibile, acoperite cu coroane functionale, de o estetica deosebita, fabricate din ceramica integrala (portelan fara metal).

Lucrari dentare finale ancorate maxilar la implanturi speciale, zigomatice,  precum si la mandibula, la  implanturi dentare conventionale

QuadZygoma, implanturi speciale, zigomatice

Restaurarea totala, imediata si fixa a danturii cu ajutorul implanturilor zigomatice (maxilar) si conventionale (mandibula)