Necunoscute și întrebări frecvente

Aspecte necunoscute si intrebari frecvente

In calitate de manager al unei clinici private, avand ca activitate principala chirurgia orala si implantologia, am auzit multe aberatii si conceptii gresite de-a lungul anilor. Iata cateva dintre ele:

„Molarii de minte inferiori ma dor si trebuie indepartati. Dar de ce trebuie sa-i indepartez si pe cei superiori? Acestia nu ma deranjeaza.”

R: Fara molarii antagonisti (opusi), prezenta celor superiori devine complet inutila, In plus, vor acumul a in permanenta placa bacteriana constituindu-se in depozite de bacterii, punct de plecare pentru boala parodontala in intreaga gura. Molarii de minte superiori sunt foarte predispusi la carii si afectiuni gingivale si se deplaseaza in jos dupa indepartarea molarilor inferiori (migreaza vertical). In cele din urma, dupa ce au generat numeroase probleme vor fi extrasi, prin urmare este mai bine sa ii îndepartati atat pe cei superiori, cat si pe cei inferiori in acelasi timp.

„Molarii mei de minte sunt vizibili si nu-mi provoaca niciun fel de probleme. Trebuie sa-i scot?”

R: Igiena orala eficienta este foarte greu de mentinut in jurul molarilor de minte, rezultatul fiind cariile si afectiunile gingivale frecvente. Tartrul se acumuleaza cu usurinta, iar accesul pentru o curatare eficienta este de obicei dificil. Extractia este recomandata pentru obtinerea sanatatii pe termen lung a osului si tesutului gingival atat in spatele molarilor numarul doi cat si in intreaga cavitate orala.

„Ocazional, resimt durere in jurul molarilor de minte, insa intotdeauna dispare. Pot sa-i las asa?”

R: Nu ! Va confruntati cu o afectiune numita pericoronarita, care reprezinta o inflamatie a tesutului gingival in jurul coroanei molarilor de minte. Acest tip de inflamatie se manifesta frecvent, insa poate evolua într-un stadiu mai avansat, cu infectie, durere si tumefiere. Inflamatia cronica duce deseori la pierderea treptata de substanta osoasa (boala parodontala) sau carierea dintilor adiacenti (vecini) care poate fi ireversibila. Extractia timpurie este cea mai buna abordare cand simptomele sunt sporadice.

„Molarii mei de minte sunt ingropati in os in pozitii nefiresti si nu apar. Daca astept suficient timp, se vor indrepta si vor erupe normal?”

R: Nu! De obicei, nu exista suficient spatiu intre molarii numărul doi si maxilar pentru a permite eruptia adecvata a molarilor de minte. Distanta nu se modifica suficient o data cu cresterea sau cu timpul. Mai mult, odata radacinile complet formate, de obicei intre varsta de 18 – 21 ani, dintii nu mai erup.

„Am 52 de ani si mai am molarii de minte. Acestia nu sunt inclusi si nu imi produc durere sau probleme. Am o oarecare pierdere de substanta osoasa in jur, insa nu ma deranjeaza. Trebuie sa ma ingrijorez?”

R: Molarii de minte ce au erupt si stau ani buni pe arcadele dentare sunt foarte susceptibili de pierdere de masa osoasa si afectiuni gingivale (boala parodontala). Este o boala progresiva, fara simptome zgomotoase dar care va continua sa distruga osul sanatos. Extractia reprezinta cel mai bun tratament pe termen lung. Daca nu exista punga parodontala si zona poate fi curatata cu usurinta, atunci evolutia bolii la nivelul molarilor poate fi monitorizata. Molarii de minte inclusi sau sanatosi si erupti asimptomatic la persoanele de peste 65 de ani pot fi monitorizati indeaproape prin control clinic si radiografii la fiecare sase luni.

„Molarul de minte este foarte distrus de ceva vreme insa nu doare. Trebuie sa-l indepartez?”

R: Da, dintii rupti, chiar daca sunt asimptomatici, gazduiesc bacterii si pot agrava afectiuni precum cariile, afectiunile gingivale, pierderea de substanta osoasa si infectia.

Tratamentele de canal sunt mult mai dificil sau uneori imposibil de efectuat corect la molarii de minte, si, prin urmare, nerecomandate.

„Este posibil ca indepartarea molarilor de minte sa modifice pozitia maxilarului si modul in care musc?”

R: Nu. Extractia molarilor de minte nu afecteaza pozitia, miscarea sau functia maxilarului in niciun fel, cu conditia ca molarii de minte sa nu interfereze deja cu masticatia normala. In acest caz, indepartarea va imbunatatii  functia maxilarului si masticatia. Dupa extractia molarului de minte, molarii din fata nu se deplaseaza in spate. Totusi, molarul de minte opus poate super-erupe (migra vertical) sau se poate deplasa in jos daca nu este indepartat in acelasi timp, generand interferente, blocaje si afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare.

„Dintii devin ingramaditi. Se vor indrepta dupa indepartarea molarilor de minte?”

R: Nu. Se crede ca molarii de minte pot determina ingramadirea dintilor, insa este putin probabil ca acestia sa reprezinte singura cauza. Indepartarea molarilor de minte nu corecteaza pozitia dintilor deplasati sau ingramaditi. Tratamentul ortodontic este recomandat pentru corectarea dintilor ingramaditi. Molarii de minte pot contribui la ingramadirea altor dinti, totusi, indepartarea nu corecteaza dintii care sunt deja deplasati sau ingramaditi. Cand corectia este necesara, indepartarea molarilor de minte faciliteaza aplicarea tratamentului ortodontic.

„Molarii de minte sunt cariati. Este posibila plombarea?”

R: Plombarea molarilor de minte este posibila insa este foarte dificil de efectuat in mod corespunzator. Lipsa de spatiu si acces ridica probleme pentru dentist in ceea ce priveste plombarea adecvata. In plus, molarii de minte sunt intotdeauna predispusi la carii suplimentare din cauza accesului dificil pentru realizarea igienei. Orice molar de minte cariat trebuie extras.

„Am probleme ATM (disfunctii ale articulatiei temporo-mandibulare). Interventia chirurgicala la nivelul molarilor de minte poate agrava situatia?”

R: In clinicile Implantodent, maxilarul si articulatia temporo-mandibulara (ATM) sunt protejate in timpul interventiei cu ajutorul unui bloc de cauciuc care permite sprijinirea dintilor pacientilor. Presiunea excesiva asupra articulatiilor este prevenita prin tehnici chirurgicale usoare si utilizarea de aparatura si  instrumente adecvate. Intensificarea problemelor ATM este putin probabila in cazul indepartarii molarilor de minte daca sunt luate aceste masuri.

„Mi s-a spus ca sunt greu de anesteziat si anestezia nu o sa prinda.”

R:  Chirurgii nostri cunosc cateva tehnici de anesteziere locala care sunt eficiente inclusiv la pacientii rezistenti la anestezie. Administrarea unei cantitati adecvate de anestezic cu aparatura speciala si acordarea unui interval de timp mai mare pentru a-si face efectul poate ajuta. Totusi, sedarea intravenoasa este cea mai buna optiune pentru pacientii care, din diferite motive, sunt dificil de anesteziat.

„La cat timp dupa interventie pot purta aparatul dentar?”

R: Majoritatea aparatelor dentare sunt create pentru dinţii superiori pana la molarii numarul doi. Pacientii pot purta in siguranta aparatul dentar la 24 de ore dupa operatie fara ca acest lucru sa interfereze cu procesul de vindecare. Cu toate acestea, daca se simt incomod, pacientii pot astepta pana la o saptamana inainte sa foloseasca aparatul dentar fara probleme.

„Am racit si sunt programat pentru o extractie a molarilor de minte. Sa aman interventia?”

R: Daca este o raceala usoara, fara tuse sau respiratie nazala blocata, in general se poate efectua interventia. Daca raceala este severa cu tuse productiva, congestie pulmonara sau obstructie nazala este mai bine sa asteptati. Este deosebit de important in cazul sedarii intravenoase. Daca este vorba despre o extractie de urgenţa, se poate realiza in mod sigur sub anestezie locala cu protoxid de azot.