Estetica dentară cu roboți

Robotii industriali, robotii dentari – sisteme cad/cam dentare, masini cnc

Sistemele cad/cam (computer-aided design and computer-aided manufacturing / proiectare asistată de calculator și de fabricație asistată de calculator) se referă la software-ul (programul) de calculator, care este utilizat pentru ambele operatiuni, respectiv proiectarea moderna si rapida cat și fabricarea foarte precisa de diverse obiecte, in cazul nostru elemente de refacere a danturii.

Stomatologia cad/cam este o disciplina a medicinei dentare, mai exact a proteticii care se ocupa de proiectarea si fabricarea restaurarilor dentare, cum ar fi:

  • coroane totale si partiale, precum si punti,
  • incrustatii,
  • fatete,
  • bonturi protetice pentru implanturi dentare,
  • aparate ortodontice,
  • proteze dentare, partiale sau totale.

Sistemele cad/cam dentare completeaza tehnologiile anterioare, aducandu-le un plus incontestabil de valoare prin viteza si precizie, iar gratie materialelor dentare moderne prelucrate de aceste masini, biocompatibilitate si estetica.

Istoria sistemelor cad/cam dentare se scrie in anul 1980 si are la baza sistemul CEREC, dezvoltat in Elvetia, la Universitatea din Zurich, de catre un inginer (Brandestini) si un medic (Mormann). In anul 1985, sistemul CEREC, produs de concernul Siemens (acum Sirona) produce prima restaurare dentara, o coroana din ceramica integrala (portelan fara metal). De atunci si pana acum, zeci de milioane de restaurari de acest fel isi indeplinesc rolul estetic si functional in gura a milioane de pacienti din intreaga lume.

Istoria CEREC

Tehnologia a evoluat, era calculatoarelor explodase, omenirea intra intr-o noua era. Dupa ce in 1985 prima restaurare era cimentata in gura pacientului, in 1987 Siemens obtine licenta de fabricare in masa a sistemului si asa apare CEREC 1. Acesta este inlocuit in 1994 cu CEREC 2, unde lucrurile evoluasera destul de mult, aparatul fiind capabil sa permita proiectarea (2D, adevarat) si fabricarea de restaurari dentare, precum incrustatii, coroane si fatete din ceramica integrala. Uluitor pentru vremea sa, piesa de muzeu in epoca contemporana, acesta era de mari dimensiuni si detinea un monitor alb-negru mic cu tub, camera video de amprentare digitala avea o rezolutie scazuta, transferul si stocarea datelor se faceau pe diskete tip floppy, strungul era incorporat si detinea 2 motoare, la capatul carora se regaseau un disc si o freza, ambele diamantate.

In 1997 Siemens AG divizia dentara este vanduta si ia nastere compania Sirona. Astfel, in anul 2000, bazat pe platforma lui Windows apare CEREC 3. Revolutie! Alt design (mult mai compact si modern), se trece la modele virtuale  3D, monitor plat, imagine color, camera video pentru amprenta optica in spectru rosu iar unitatea de frezare, mult mai precisa si mai rapida decat versiunea anterioara este separata, fiind de sine statatoare, cu comunicare dubla cu unitatea de achizitie: atat pe cablu cat si IR. Ia nastere si se dezvolta conceptul de “stomatologie intr-o singura programare”!

La scurt timp dupa lansarea lui CEREC 3, Sirona lanseaza separat, primul sistem cad/cam de laborator, denumit inLab. Era un sistem de sine statator, cu propriul scanner incorporat. Dupa numai cativa ani, acesta este inlocuit cu noul inLab MC XL, cu 2 motoare, 4 capete de frezare, afisaj digital, etc, care, cum era si logic,  dovedeste o viteza si precizie net superioare sistemului anterior. Scanner-ul este de data aceasta unul individual, bazat tot pe lumina rosie si se numea inEos, avand propriul soft de proiectare. Scana modele, fie din gips normal si pudrate cu praf antireflexiv, fie turnate din gips special, scanabil. Amprenta digital modele reprezentand atat bonturi individuale, cat si modele ale intregii arcade.

Odata cu trecerea timpului, sistemul de laborator evolueaza separat, salturile tehnologice fiind colosale. Apar materiale noi, precum oxidul de alumina si oxidul de zirconiu, apar ceramici integrale noi, cum ar fi, pe langa cea feldspatica, ceramica din litiu disilicat precum si rasinile din PMMA. Performanta unitatii de frezare creste, atat ca si proiectare, dar cat si din punctul de vedere al frezarii. Astfel, pe langa viteza si precizie, se diversifica posibilitatile de frezare: zirconiu, ceara, rasini si chiar modele. Sistemul se intrece pe sine, schimband radical conceptul de tehnica dentara si viata tehnicianului dentar. Softul de proiectare isi creste capacitatile odata cu aparitia unor procesoare si placi video puternice, scanner-ul ofera imagini din ce in ce mai precise, se pot proiecta restaurari multiple, compuse din mai multe elemente chiar, cum ar fi structurile de punte si chiar puntile dentare. Se pot realiza toate restaurarile de care este capabila versiunea de cabinet, numita CEREC MC XL si in plus, inLab MC Xl poate fabrica bonturi pentru implant, ghiduri chirurgicale si mai nou, chiar aparate ortodontice. Scanner-ul este unul nou, numit inEos X5, bazat pe tehnologie noua si servit de un soft inimaginabil de performant. Viitorul este posibil in prezent!

O alta revolutie marcheaza anul 2007: ceramica adeziva si lipirea coroanelor la bont fac posibila lansarea unei noi generatii de unitati de frezare cu numele MC XL , incomparabil mai performanta, atat ca viteza cat si ca precizie. In 2009, Sirona face pasul cel mare si schimba unitatea de achizitie cu una complet noua, numita CEREC Bluecam, bazata pe spectrul de lumina albastra cu unde scurte, impingand si mai sus nivelul de precizie al achizitiei (amprentei digitale) comparativ cu modelul anterior. Dupa numai 1 an, in 2010, este lansat soft-ul Biogeneric, care permite proiectarea de restaurari (integrale sau partiale) in concordanta cu anatomia dentara individuala, programul dand impresia ca efectiv gandeste. Nu se mai utiliza o biblioteca virtuala cu forme si marimi de restaurari dentare ci acestea erau creeate individual, pentru fiecare pacient si dinte in parte!

Gratie eforturilor de cercetare sustinute si in echipa conduse de prof. dr. Albert Mehl de la Universitatea din Zurich si prof. dr. Volker Blanz de la Universitatea din Siegen, programul de calculator a ajuns sa simuleze si sa redea absolut toate caracteristicile individuale ale dintilor umani. Astfel, in 2011 apare versiunea de soft 4.0, simplificand enorm de mult utilizarea de catre dentist, concomitent cu programarea unui meniu intuitiv. Ca si punct de cotitura, pentru prima data era posibila proiectarea simultana de restaurari multiple in aceeasi gura, pe cadrane si arcade diferite. Ultima inventie a reprezentat-o noua camera de achizitie (amprentare digitala), numita CEREC Omnicam, lansata in 2012, care permitea in premiera amprentarea libera, fara pulbere antireflexiva aplicata pe dinti si oferea imagini color ale modelului tridimensional.

Robotii la Implantodent – „One visit dentistry”!

  1. Fotografii diagnostice si planificarea tratamentului (DSD – Digital Smile Design)

2. Igienizarea profesionala cu tehnologie care detecteaza tartrul subgingival

3. Asanarea pungilor si inflamatiilor gingivale cu ajutorul laserului dentar

4. Inregistrarea digitala a culorii dintilor

5. Probarea cubului din ceramica integrala, corespunzator culorii stabilite

6. Prepararea dintelui prin slefuire in vederea restaurarii necesare (coroana, incrustatie sau fateta)

7. Amprenta digitala cu ajutorul camerei video speciale

8. Proiectarea restaurarii cu ajutorul soft-ului CAD

9. Frezarea cubului din ceramica corespunzator restaurarii proiectate

10. Lustruirea si cimentarea restaurarii