TotalFix

Premieră națională

Concept: original al dr Chemal Taner si a producatorului francez Euroteknika.

Conceptul original a fost elaborat si introdus in Romania de dr Chemal Taner in anul 2007. Insa, inca din anul 2003, dr Chemal si echipa sa realizasera deja numeroase reabilitari totale, imediate si fixe, prin concepte similare, gen „All-on-4” si „Fast&Fixed”. De atunci si pana acum, mii de pacienti ai clinicilor noastre au beneficiat de avantajele incontestabile conceptului.

TotalFix

Cui se adresează

Pacientului care isi doreste implanturi si lucrare fixa imediat, dar care:

a. nu mai are nici un dinte (edentat total) si care poarta proteza mobila sau

b. care are o dantura terminala (dintii existenti sunt sever afectati de carii complicate si boala parodontala generalizata, in forma avansata).

Edentatie totala reabilitata imediat si fix prin metoda “6+4TotalFix”
edentatie-totala-1radiografie-edentatie-totala-1
totalfix-1radiografie-totalfix-1
Edentatie terminala reabilitata imediat si fix prin metoda “6+6TotalFix”
edentatie-totala-2radiografie-edentatie-totala-2
totalfix-2radiografie-totalfix-2
Conditii anatomice:
  1. Maxilar (superior) – atrofie severa in zona posterioara (din spate). Sub sinusurile maxilare, datorita atrofiei exista mai putin de 8mm de os; exista os in zonele I si II (incisiv-canin-premolar) dar nu exista in zona III (molara). vezi foto
  2. Mandibula (inferior) – atrofie severa in zona posterioara. Deasupra nervilor alveolari inferiori exista mai putin de 8mm de os.

ZONE OS2

conditii-anatomice

 
Ce ofera tratamentul?

Oportunitatea unica de a veni la clinica fara nici un dinte (sau cu toti dintii compromisi) si sa parasiti numai dupa 24 de ore clinica cu implanturi si dantura fixa!

Chiar daca dantura imediata are rol provizoriu, ea este fixa, estetica si functionala.

inainte-dantura-fixaradiografie-inainte-dantura-fixa
dupa-dantura-fixaradiografie-dupa-dantura-fixa
Tratament alternativ (varianta clasica):

Cu aditii de os – deoarece lipseste os in zona posterioara a maxilarelor este necesara refacerea volumului osos deficitar (os atrofiat) prin operatii speciale de regenerare osoasa cum ar fi aditia osoasa si augmentari sinuzale, urmata la circa 6 luni de inserarea implanturilor in pozitie axiala. Termenul de finalizare a tratamentului in aceasta varianta variaza intre 12 si 14 luni.

tratament-alternativ

 
Investigatii necesare:

Fiecare caz clinic este unic! Fiecare plan de tratament se intocmeste personalizat si presupune o consultatie de specialitate. Panul de tratament corect presupune un diagnostic precis! Diagnosticul precis este sustinut de investigatii avansate: clinice, paraclinice si radiologice.

  1. Consultatie de specialitateconsultatie-de-specialitate
  2. Analize de sange (conform biletului de trimitere emis de Implantodent)
  3. Radiografie panoramica (se realizeaza digital in clinica)radiografia-panoramica
  4. Tomografie dentara a intregului masiv facial (se realizeaza in clinica)tomografie-dentara
  5. Fotografii diagnostice (se realizeaza digital in clinica)fotografii-diagnostice
  6. Amprente (digitale sau clasice) ale arcadelor maxilare (se realizeaza digital in clinica)amprente-digitale-sau-clasice
  7. Inregistrarea statica si dinamica a ocluziei (muscaturii) – (se realizeaza digital in clinica)inregistrarea-ocluziei
  8. Ghidul chirurgical (se realizeaza digital in clinica)ghidul-chirurgical
 
Cate implanturi presupune tratamentul?

In functie de caz se pot insera 4 sau 6 (maxilarul are o densitate osoasa scazuta) implanturi dentare la maxilarul superior  si 4 implanturi dentare la mandibula (maxilarul inferior).

exemple-4-sau-6-implanturi-dentare

 
Cum sunt inserate implanturile dentare?

Implanturile dentare vor fi inserate astfel:

  • 2 implanturi posterioare, inserate in pozitie inclinata, (30, maxim 45 grd), astfel incat sa evite formatiunea anatomica din vecinatate (sinus maxilar, respectiv nerv mandibular) si sa asigure o buna distributie a implanturilor pentru a sustine lucrarea fixa si
  • 2 (respectiv 4, in functie de densitatea osoasa) implanturi intre cele inclinate, inserate in pozitie axiala (drepte).

implant-angulat-vs-implant-axial

 
Implanturile dentare au ceva deosebit?

Da, calitatea! Ele trebuie să preia fortele masticatorii imediat după insertia in os si sa permita, chiar in aceste conditii, integrarea lor biologica în os (osteointegrarea). Aceasta se traduce prin faptul ca suprafata lor este una speciala, biologic orientata, iar lungimea lor poate fi chiar si de 18mm,  pentru o suprafață de contact intre implant si os cat mai mare posibil.

 
Ce componente exista in afara de implanturi?

Diverse suruburi, componente si bonturile protetice speciale, tip „multi-unit” , precum si lucrarea protetica.

bonturi-protetice-si-lucrarea-dentara

 
Ce presupune lucrarea imediata? Este provizorie?

Rolul lucrarii provizorii, pe langa reabilitarea esteticii si partial a functiilor, este acela de a solidariza rigid si fara tensiune implanturile intre ele (conditie obligatorie in astfel de reabilitari).

Da, aceasta lucrare imediata este provizorie, insa fixa. Contine 10 dinti (de la premolarul 2 pana la omologul sau pe partea opusa), acoperind toata „zona estetica”, pentru ca prelungirile (extensiile) posterioare sunt interzise in aceasta faza! Pentru a creste rezistenta, dantura poate fi ingrosata in interior sau ramforsata cu metal. Are un rol foarte important in reechilibrarea muscaturii (ocluziei) gresite sau pierdute in multe situatii si de aceea va fi monitorizata prin controale periodice de catre specialistii nostri. Necesita intretinere si igienizare atenta, conform indicatiilor medicului.

In anumite situatii, dantura se realizeaza inainte de operatie, este echilibrata prin sedinte periodice pana la momentul operatiei (decizia de a realiza lucrarea preoperator sau imediat postoperator se ia de catre echipa medicala, in functie de situatia clinica identificata la consultatia de specialitate).

totalfix

 
Ce presupune lucrarea definitiva?

In primul rand o punte totala, formata din 12 (frecvent) sau 14 dinti (sunt admise prelungiri de 1-2 masele posterior de ultimul implant). Puntea se fixeaza prin insurubare, stransa de catre specialistul protezist dupa un algoritm special, cu ajutorul unei chei dinamometrice cu cuplu de forte controlat (de aceea nu este indicat ca aceste lucrari pretentioase si scumpe sa fie manipulate si igienizate de catre medici fara experienta in domeniu). Va fi indepartata cu usurinta prin desurubare ori de cate ori este nevoie sau pentru igienizarile profesionale periodice.

Lucrarea definitiva are 2 componente:

  1. structura de rezistenta:
    • metalica care poate fi obtinuta prin turnare (crom-cobalt) sau frezare cad-cam (titan);
    • din polimeri de inalta performanta (Pektton), ce se comporta similar cu osul uman si este de culoare alb-crem (estetica);
    • din ziconiu (rezistenta, insa relativ grea;
  2. suprastructura (dinti):
    • din acrilat/compozit;
    • din ceramica integrala (portelan fara metal);
    • din zirconiu sau zirconiu-ceramica;

Pretul lucrarii definitive se poate stabilii numai dupa osteointegrarea implanturilor si purtarea lucrarii provizorii, in functie de situatia clinica la momentul respectiv, de gradul de complexitate si materialul din care este realizata. (vezi lista de preturi)

componente-lucrare-definitiva

 
Lucrarile maxilarului superior acopera bolta palatina (cerul gurii)?

Nu, nici lucrarea provizorie pe implanturi si nici lucrarea definitiva pe implanturile dentare nu acopera bolta palatina!

 
Lucrarile dentare inglobeaza gingie artificiala „roz” la baza dintilor?

In general, fiind vorba de maxilare ce prezinta atrofii osoase verticale, ele necesita compensare. Aceasta se poate face fie prin aditii verticale de os (care pe langa faptul ca implica riscuri inerente prelungesc considerabil durata tratamentului si cresc dramatic costurile), fie prin aceasta gingie artificiala, care nu se vede in momentul in care pacientul vorbeste sau rade, ci numai daca buzele sunt indepartate prin indepartare voita.

lucrari-dentare-totalfix

tipuri-compensatie--resorbtie-osoasa

 
Firele de sutura raman sub lucrare?

Da, firele de sutura sunt in general neresorbabile si vor fi indepartate patial (partile vizibile) dupa circa 2-3 saptamani . Lucrarea protetica provizorie nu poate fi indepartata decat dupa prima luna de catre specialistul protezist care desurubeaza cu instrumentar special lucrarea, inspecteaza vindecarea si indeparteaza restul firelor de sutura.

 
Unde se desfasoara tratamentul?

In conditii de maxima siguranta si confort, intr-una din salile de implantologie ale clinicilor, care sunt amenajate si lucreaza in regim de bloc operator. Niciodata in cabinetele stomatologice ale clinicii, unde incarcatura microbiana poate fi ridicata, iar conditiile nu sunt propice unui tratament sigur pentru o reabilitare dento-maxilara de anvergura.

desfasurarea-tratamentului

 
Cine realizeaza tratamentul?
  • Etapa chirurgicala va fi realizata de unul din cei 4 medici specializati si cu experienta in astfel de manopere
  • Etapa protetica 
  • Executia tehnica:
 
Ce include tratamentul la Implantodent?
  • Etapa 1: radiografia panoramica, tomografia dentara, fotografiile diagnostice, consultatia de specialitate, asanarea cavitatii orale preoperator, (eventuale) lucrari diagnostice preoperator, toate manoperele chirurgicale, implanturile dentare, concentrate sanguine cu rol in accelerarea vindecarii (PRF), stationarea in rezervele post-operator ale clinicii, transportul de la clinica la domiciliu (valabil pt pacientii cu domiciliul in Bucuresti si Constanta), respectiv de la clinica la unitatea de cazare (pentru pacientii din provincie), sistemele protetice provizorii (elementele de legatura dintre implanturi si lucrarea protetica), lucrarea protetica provizorie, fixata prin insurubare, pachetul de igiena orala speciala, tomografia si radiografii de control, sedinte de fizioterapie laser, sedinte periodice de echilibrare ocluzala a lucrarii.
  • Etapa 2: sistemele protetice definitive, inregistrari ocluzale digitale, lucrari diagnostice provizorii, lucrarea protetica definitiva, gutiere de protectie, irigatorul (dusul) oral.
  • Aditionale: factura fiscala, contract servicii medicale, pasaport si garantie internationala pentru implanturi si sistemele protetice, certificat de conformitate atat pentru sistemele protetice provizorii, cat si pentru cele definitive (multi pacienti sunt atrasi de preturi mici, nestiind ca aceste sisteme protetice sunt reutilizate in protezarea definitiva, ceea ce reduce mult costurile, periclitand insa grav succesul tratamentului pe termen mediu si lung).

ce-include-tratamentul

 
Ce preturi (costuri) presupune tratamentul la Implantodent?
  • Etapa 1: „4TotalFix” – 4000 eur si „6TotalFix” – 5000 eur; „4Fast&Fixed” – 5000 eur si „6Fast&Fixed” – 6000 eur; „All-on-4” – 6000 eur si „All-on-6” – 9000 eur. 
  • Etapa 2: in functie de complexitatea si materialul din care se confectioneaza lucrarea definitiva, pretul acesteia variaza intre 2500 si 8000 eur/arcada maxilara.
 
Ce costuri nu include tratamentul?

Costul sedo-analgeziei IV (adormire) si a biomaterialelor necesare (os substitut si membrane cu rol de bariera) pentru eventuale reparatii osoase (alveole postextractionale, cavitati restante in os, dehiscente osoase, etc) ce se realizeaza concomitent cu inserarea implanturilor.

sedo-analgezieIV

Va reamintim ca pretul initial nu include costul lucrarii protetice definitive. Onorariul acestei lucrari variaza intre 2500 si 8000 de euro/arcada maxilara si se stabileste impreuna cu specialistul protezist in functie de situatia clinica la momentul schimbarii lucrarii si bineinteles, in functie de materialul recomandat de specialist si agreat de catre pacient.