Laserul – tratamente sigure si nedureroase

Laserul dentar – „varful de lance” in tehnologia dentara

Laserul dentar este considerat de catre majoritatea specialistilor ca fiind o modalitate precisă şi eficientă de efectuare a multor proceduri dentare. Pacientii care doresc o siguranţă maximă si confort pot opta pentru laserul dentar.

Potenţialul laserelor stomatologice de îmbunătăţire a tratamentelor dentare provine din precizia cu care acestea pot trata o anumită suprafaţă/tesut, precum si din usurinta de control si manipulare pe care noi, dentistii, o avem asupra puterii si frecventei undei laser, proportional cu durata expunerii pe tesuturi. Intr-un cuvant, laserele dentare permit tratamente stomatologice avansate, cu durata de executie mica si in conditii maxime de confort. Adica fara durere!

implantodent ortodontie adulti si copii copii_5Clinicile Implantodent au fost printre primele din tara, care la sfarsitul anilor ’90 achizitionau un laser dentar de mare putere, activ pe tesuturi moi si dure, cum ar fi gingiile, mucoasele, muschii, smaltul, dentina dar si osul, ridicand medicina dentara romaneasca de la acea ora la un alt nivel.

implantodent junior clinica copii_18Acum, dupa aproape 20 de ani, ne mandrim sa detinem 8 unitati laser, care mai de care mai sofisticate, capabile sa ofere tratamente stomatologice pacientilor nostri, inclusiv copii.

implantodent junior clinica copii_16Care sunt principalele avantaje ale tratamentelor stomatologice cu laser?

Confortul – Odata cu utilizarea laserului si eliminarea zgomotului frezei, va veti simti mult mai confortabil si relaxat pe scaunul stomatologic. De asemenea, nu veti simti nici o durere cum ar fi fost cea cauzata de vibratiile frezei si a caldurii degajata de aceasta in timpul frecarii cu dintele.

Reducerea anestezicului – Pentru multi pacienti, cea mai buna parte a terapiei cu laser chirurgical este nefolosirea acelor pentru tratamente sau chirurgie, anestezia fiind redusa sau chiar eliminata.

Reducerea sangerarii – sangerarea este redusa la minim si necesitatea suturii poate fi eliminata. Laserul asigura de asemenea sterilizarea zonei tratate. Laserul dentar atenuează sângerarea deoarece fasciculul de lumină de mare energie ajută la închegarea (coagularea) vaselor de sânge expuse, împiedicând astfel pierderea sângelui, aspect foarte important la bolnavii diabetici si hemofilici.

Recuperare postoperatorie rapida si confort – durerea postoperatorie, disconfortul si inflamatiile sunt reduse, iar acuratetea laserului asigura protejarea tesutului sanatos din zonele imediat invecinate si recuperarea postoperatorie rapida.

Tratamente dentare la copii – Avantajul principal il constituie faptul ca anestezia nu este intotdeauna necesara, precum si perioada scurta de desfasurare a unei sedinte de tratament.

Pacientii cu grad inalt de risc – datorita controlului maxim asupra sangerarii, nu exista riscul hemoragiilor si al infectiilor postoperatorii. Infecţiile bacteriene sunt reduse la minim datorită fasciculului de lumină de mare energie care sterilizează tesuturile pe care se lucrează.

implantodent ortodontie adulti si copii copii_7Tratamente realizate  cu ajutorul laserelor dentare

Aplicarea laserelor în medicina dentara oferă stomatologilor şansa de a efectua o varietate de proceduri dentare care, altfel, nu ar fi putut fi realizate. Medicii stomatologi care folosesc lasere dentare au devenit adepţii încorporării acestei tehnologii de precizie într-un număr de proceduri obişnuite sau mai puţin obişnuite.

Tumori benigne: Laserele dentare pot fi folosite pentru îndepărtarea nedureroasă şi fără sutură a tumorilor benigne de pe gingii, bolta palatină, mucoasa obrajilor şi buze.

Detector al cariilor: Laserele dentare cu intensitate redusă pentru ţesuturile moi pot fi folosite pentru detectarea timpurie a cariilor, furnizând o analiză a produşilor secundari generaţi de cariile dentare.

Analiza ţesuturilor dentare şi a gingiilor: Tomografia în Coerenţă Optică reprezintă o modalitate mai sigură de a pătrunde în interiorul dinţilor şi a gingiilor în timp real.

Aftele: Laserele dentare cu intensitate scăzută reduc durerea asociată cu aftele dentare şi minimalizează timpul de vindecare.

Alungirea coroanei dentare: Laserele dentare pot remodela ţesuturile gingivale şi osul în vederea obţinerii unei forme mai alungita a dintilor scurti si inestetici. Numită şi alungirea coroanei dentare, o astfel de remodelare asigură o bază mai sigură pentru procedurile de estetica dentara.

Plombele dentare: Laserele dentare pentru ţesuturile dure pot elimina necesitatea unei injecţii anestezice locale sau a utilizării tradiţionalei freze. Laserele folosite în procedurile pentru curatarea cariei dentare pot ucide bacteriile localizate in cavitatea carioasa, fapt care poate duce la restaurări dentare de lungă durată. Avantajul major il reprezinta procedura minimal invaziva, laserul indepartand doar tesuturile cariate, fara sa le lezeze pe cele sanatoase. Nu exista vibratii si forte de frecare ca in cazul frezei dentare, deci dispare riscul supraincalzirilor dureroase sau a fisurilor si fracturilor smaltului.

Frenectomia laser sau indepartarea atei buzei sau limbii reprezintă o opţiune ideală de tratament pentru copiii care suferă de fren lingual fibros (limbă legată) şi pentru bebeluşii care nu se pot hrăni corespunzător de la sânul mamei din cauza mişcării limitate a limbii. Frenectomia laser poate de asemenea să ajute la îndepărtarea unor probleme de vorbire. Atunci cand frenul este inserat intre dinti, acestia se dezvolta inestetic, spatiati generand diasteme, sau popular strungarete. Frenectomia cu ajutorul laserului este rapida, nedureroasa si fara cicatrici.

Regenerarea tisulara: Foto-biomodularea poate fi folosită pentru regenerarea nervilor vătămaţi, pentru inchiderea vaselor de sânge sectionate şi vindecarea cicatricelor cheloide.

Apnea în somn: În cazurile în care apneea de somn este rezultatul inflamării unui ţesut din zona gâtului (care uneori apare odată cu înaintarea în vârstă), un laser asistat de procedura de uvoloplastie sau uvulopalatoplastie asistată de laser (LAUP) poate remodela tesuturile moi excedentare din regiunea gatului şi poate elibera caile respiratorii ingustate,asociate cu apneea în somn.

Tumorile gingivale (Epulis): Dispozitivele laser pot fi folosite pentru îndepărtarea nedureroasă şi fără sutură a tumoretelor ţesuturilor moi cauzate deseori de coroane dentare prost adaptate sau de protezele necorespunzătoare.

Albirea dinţilor: Unitatile laser cu intensitate scăzută pentru ţesuturile moi pot fi folosite si pentru accelerarea procesului chimic al produselor de albire realizate in cabinet.

Tratamentul articulaţiei temporo-mandibulare: Laserele dentare pot fi folosite pentru a reduce rapid durerea şi inflamarea articulaţiei temporo-mandibulare.

Zâmbet gingival: Cu ajutorul laserului dentar se pot remodela ţesuturile gingivale in exces care acopera coroanele dentare, ducând la expunerea unei structuri osoase si dentare sănătoase, imbunatatind considerabil zambetul in care se expun gingiile in exces.

Sensibilitatea dentară: Laserele dentare pot fi folosite pentru sigilarea tubulilor in care se afla filamente nervoase si care sunt localizaţi in dentina, filamente responsabile pentru aparitia sensibilitatii la diversi agenti fizici sau chimici, cum ar fi rece, cald, dulce, acru.

Folosirea laserelor dentare nu este recomandată cand se lucreaza pe metale din cavitatea orala, ca si in cazul înlocuirii obturaţiilor de amalgam, a onlay-urilor sau a coroanelor dentare.

Caria si laserul

Avantajele curatatii cariilor cu ajutorul laserului:

  • prezervarea superioara a structurilor neafectate de carie

Explicatie: Structurile afectate de carie sunt mult mai sensibile la actiunea laserului decat cele sanatoase astfel incat la trecerea fasciculului laser deasupra lor caria va fi indepartata si tesutul sanatos curatat

  • eliminarea in totalitate a microfracturilor

Explicatie: Curatarea mecanica, cu freza dentara a cariilor era imposibila fara producerea de vibratii. Energia acestor vibratii este preluata de structura dentara sanatoasa care se crapa pur si simplu ca urmare a intensitatii foarte mari a acestor vibratii. Laserul neproducand vibratii, nu produce microfracturi.

  • sterilizarea automata a tesuturilor asupra carora s-a lucrat

Explicatie: Clasic instrumentarul metalic pe care medicul stomatolog il utilizeaza la curatarea se sterilizeaza. Sigur ca, daca sterilizarea este facuta corect nu apar probleme. Poate exista insa teama ca sterilizarea nu a fost bine facuta. Fascicolul laser distruge orice microorganism si totodata nu exista nici o posibilitate de contaminare microbiana sau virala in acest fel.

  • calitate, durabilitate si viteza de realizarea a obturatiilor (plombelor) net superioare variantei clasice

Explicatie: Realizarea unei obturatii (plombe) de calitate, care sa dureze in timp, presupune o imbinare foarte buna intre structura dentara a pacientului si materialul de obturatie adaugat de medicul dentist. In acest scop medicul dentist va folosi anumite substante ca sa „conditioneze” (deshidratare) foarte bine suprafata dentara inainte de a pune plomba. Aceasta tehnica este dezavantajoasa pentru ca ia timp si la nivel microscopic nu este realizata perfect. Laserul vaporizeaza apa de pe suprafata dintelui in totalitate si rapid asigurand conditiile ideale plasarii materialului de obturatie.

  • lipsa durerii

Explicatie: Laserul actioneaza asupra terminatiilor nervoase in mod direct asigurand anestezie automata.

  • in sfera chirugiei orale scade foarte mult incidenta efectelor adverse neplacute cum ar fi sangerarea, durerea, edemul (umflatura)

Explicatie: Laserul inchide automat vasele de sange (coagulare) si are efect antiinflamator asupra tesuturilor.

  • bine tolerat de copii

Explicatie: dupa ce sunt anesteziati prin injectare, multa vreme copiii nu isi simt buza sau obrazul si exista riscul sa se muste. Efectul anestezic automat al laserului elimina din start aceste neajunsuri.

  • risc minim de ranire a limbii, obrajilor sau buzelor

Explicatie: turbinele folosite in stomatologie nu se opresc imediat dupa ce medicul dentist a luat mana de pe buton si exista riscul ca printr-o miscare neprevazuta limba, buza sau obrazul sa fie antrenate in miscarea turbinei (350 000 rot/min) cu ranirea structurii respective. Fascicolul laser se opreste instant imediat ce medicul a luat mana de pe buton, sau piciorul de pe pedala.In plus, fascicolul un produce turbioane de aer ca si freza, care sa antreneze parti moi inspre aceasta, generand accidente neplacute.

  • comfort superior pentru pacientii anxiosi

Explicatie: turbinele scot un sunet caracteristic de intensitate inalta pe care unii pacienti il simt „pana in creier”. Laserul se bazeaza pe un principiu cu totul diferit astfel incat aceste sunete neplacute de intensitate inalta sunt inlocuite de sunete de intensitate joasa si volum mic mult mai usor de tolerat.

  • lipsa sensibilitatii dentare

Explicatie: vibratiile turbinelor si caldura generata prin frecare au un efect iritativ asupra terminatiilor nervoase din canaliculii dentinari. Astfel, desi asupra dintelui s-a lucrat corect, de multe ori dintii raman cu o anumita sensibilitate dupa preparare. Cum laserul nu transmite caldura la tesuturi si nu produce frecare, riscul sensibilitatii este nul.

Primul si probabil cel mai important aspect legat de laser din punctul de vedere al pacientului este ca impulsul laser are o dorata de viata atat de mica incat undele sale abia daca ating nervul.

Astfel durerea din timpul tratamentului este complet eliminata.

Neutilizarea bisturiului clasic este cel de-al doilea avantaj. Pe de o parte lama clasica nu este o priveliste placuta. Pe de alta parte unda laser inchide automat vasele sangvine (coagulare) dupa sectionare ceea ce elimina pierderile de sange. In felul acesta pacientilor calora le este teama la vederea sangelui sunt protejati. Nu in ultimul rand laserul se adreseaza pacienilor care au tendinta la sangerare sau care au trecut prin tratamente de radioterapie.

Raza laser distruge flora microbiana si celulele canceroase din teritoriul prin care a trecut contribuind major la reducerea compliatiilor postoperatorii. Absenta contactului direct intre un instrument metalic si tesuturi exclude posibilitatea infectiilor (nu exista risc de HIV, hepatita B etc.). In Germania exista „clinici de terapie laser” care utilizeaza laserul in toate domeniile medicinei dentare practicand ceea ce se cheama „chirurgie fara sange”. Noi va oferim posibilititatea ca si in Romania sa beneficiati de avantajele tehnologiei laser pentru peste 50 de afectiuni,