„QuadZygoma” si „SixZygoma”

„QuadZygoma”

QuadZygoma” – tratamentul “de ultima instanta” cu 4 implanturi zigomatice inserate simultan, care permite reabilitarea imediata si fixa a maxilarului superior total edentat si cu atrofie osoasa dramatica (nu mai exista apropae deloc os maxilar), sinusurile fiind excesiv pneumatizate.

„SixZygoma”

„SixZygoma” – tratamentul “de ultima instanta” cu 6 implanturi zigomatice inserate simultan, care permite reabilitarea imediata si fixa a maxilarului superior total edentat si cu atrofie osoasa dramatica (nu mai exista aproape deloc os maxilar), sinusurile fiind excesiv pneumatizate.

In maniera traditionala, maxilarul sever resorbit, insotit de pneumatizarea (marirea) excesiva a sinusurilor maxilare, ar necesita interventii chirurgicale multiple de tipul sinus lifting/augmentare sinuzala prin care, cu ajutorul grefelor de os introduse in sinus  recladim masa osoasa de care implantul are nevoie pentru a fi inserat.

In cazurile de edentatie totala (lipsa tuturor dintilor) insotita de resorbtie (atrofie) maxilara severa, implanturile zigomatice reprezinta singura modalitate de reabilitare imediata.

Concept: original al producatorului American Nobel Biocare.

Denumiri alternative: „Zigoma4” (producatorul israelian Noris);

Premiere Implantodent:

  • 2012 – specialistii Implantodent realizeaza in premiera nationala „QuadZygoma” unei paciente de 76 de ani, oferindu-i ceea ce nimeni in tara si in Europa nu reusea sa-i mai ofere, tinand cont de atrofia maxilara dramatica: o dantura imediata si fixa! De atunci si pana azi, aceeasi echipa a efectuat cu succes zeci de interventii de acest fel.
  • 2013 – specialistii Implantodent realizeaza in premiera nationala si a treia operatie din lume prin tehnica „SixZygoma”.
  • 2014 – specialistii Implantodent realizeaza in premiera mondiala „LaserQuadZygoma”, inserand cele 4 implanturi zigomatice simultan si exclusiv cu laserul chirurgical Waterlase.

Cui se adreseaza conceptul?

Maxilarului superior al pacientului fara nici un dinte:
  • Edentat total (care nu mai are nici un dinte);
  • Poarta de mult timp proteza totala mobila ce a provocat resorbtii dramatice ale osului, aceasta fiind groasa (datorita rebazarilor repetate) si instabila;
  • Cu sinusuri maxilare excesiv pneumatizate;
  • Cu fata micsorata, ridata si cu aspect prematur imbatranit datorita atrofiei puternice a maxilarului;
  • Care nu doreste sau nu poate fi supus la aditii masive de os cu grefe recoltate din zone extraorale (sold, picior, coaste, etc);
  • Care isi doreste o reabilitare (lucrare) fixa, imediata, estetica si functionala;

Maxilarului superior al pacientului cu dantura terminala:

  • Dintii existenti sunt sever afectati de boala parodontala in forma avansata;
  • In zona anterioara a osului maxilar se gasesc formatiuni chistice mari ce au distrus portiuni mari din acesta;
  • Purtator sau nepurtator de proteza partiala mobila, repetat rebazata si deci grea si instabila;
  • Cu sinusuri maxilare excesiv pneumatizate;
  • Care nu doreste sau nu poate fi supus la aditii masive de os cu grefe recoltate din zone extraorale (sold, picior, coaste, etc);
  • Care isi doreste o reabilitare (lucrare) fixa, imediata, estetica si functionala;

Dantura terminala reabilitata imediat si fix prin metoda “QuadZygoma”

pacient-quadzygoma-inainteradiografie-quadzygoma-inainte
pacient-quadzygoma-duparadiografie-quadzygoma-dupa

Condiții anatomice:

 
  1. Maxilar (superior) – atrofie severa in toate zonele maxilarului (1, 2 si 3), existand os doar in zona 4 (zigomatica).
  2. Sinusurile maxilare excesiv pneumatizate (marite) atat inspre polul inferior (crestal), cat si anterior, in regiunea canina (ajunse pana in pozitiile D sau E).

NOTA: indiferent cat de avansata este atrofia maxilara, oasele zigomatice (ale pometilor) isi pastreaza volumul si de cele mai multe ori si densitatea. De aceea, in situatia in care pacientul nu mai poate fi reabilitat fix cu ajutorul implanturilor conventionale (nu mai exista os nici in zona 1, nici in 2 si nici in zona 3) cea mai buna alternativa pentru o lucrare fixa ramane implanturile speciale, numite zigomatice si care se insera in zona 4.

conditii-anatomice-qz

Ce ofera tratamentul?

Posibilitatea de a avea la nivelul maxilarului superior imediat (maxim 48 de ore) dupa implantare o dantura fixa, noua, estetica si functionala.

rezultatele-tratamentului-qzradiografii-rezultatele-tratamentului-qz

 

Tratament alternativ:

Inserarea de implanturi axiale dupa refacerea volumului osos deficitar prin tratamente complexe cu aditii (transplanturi) osoase si augmentari sinuzale cu blocuri de os autolog recoltat extraoral (creasta iliaca, tibie, coasta, calvarie, etc) – durata tratamentului de circa 20-24 de luni, metoda invaziva, riscuri mari de pierdere a grefelor.

tratament-alternativ-qz

 

Cate implanturi presupune tratamentul?

  • 4 implanturi zigomatice inserate simultan, cate doua pe fiecare parte; implanturile pornesc din maxilarul superior, trec prin sinusuri sau prin afara sinusurilor maxilare (in functie de situatia clinica) si se ancoreaza in oasele zigomatice;
    4-implanturi-zigomatice
  • 4 implanturi zigomatice inserate simultan, cate doua pe fiecare parte si 1, 2 implanturi conventionale inserate in zona anterioara, a incisivilor centrali; completarea cu implanturi conventionale o ia echipa medicala, in functie de situatia clinica, fortele si tipul ocluziei (muscatura);
    4-implanturi-zigomatice-si-1-sau-2-conventionale
  • In situatii exceptionale, cand biodinamica si ocluzia (muscatura) o impun, insa exista volum osos zigomatic suficient, se insera simultan 6 implanturi zigomatice, cate 3 pe fiecare parte, iar conceptul se numeste „SixZygoma”;

 

Cum sunt inserate implanturile dentare?

  • 2 implanturi zigomatice care pornesc din regiunea anterioara a maxilarului (zona incisivilor laterali), trec prin sinus sau extrasinuzal si se ancoreaza in oasele zigomatice (pometilor), adica in zona de os 4;
  • 2 implanturi zigomatice care pornesc din regiunea posterioara a maxilarului (zona premolarilor 2), trec prin sinus sau extrasinuzal si se ancoreaza in oasele zigomatice (pometilor), adica in zona de os 4;

TF+ (8)

 

Implanturile dentare au ceva deosebit?

Da, se deosebesc in primul rand prin dimensiuni si design: lungimi intre 35 si 55 de mm, iar corpul implantului, in functie de abordul sinusal poate fi acoperit integral sau partial cu spire. Sa nu uitam ca ele se vor ancora sus, in oasele zigomatice.

TF+ (9)

 

Investigatii necesare:

  1. Consultatie de specialitate;
    consultatie-de-specialitate
  2. Analize de sange (conform biletului de trimitere emis de Implantodent);
  3. Radiografie panoramica (se realizeaza digital in clinica);
    radiografie-panoramica-qz
  4. (Eventual) teleradiografie (se realizeaza digital in clinica);
    teleradiografie-qz
  5. Tomografie dentara a intregului masiv facial (se realizeaza in clinica);
    tomografie-a-intregului-masiv-facial
  6. Fotografii diagnostice (se realizeaza digital in clinica);
    fotografii-diagnostice-qz
  7. Amprente (digitale sau clasice) ale arcadelor maxilare (se realizeaza digital in clinica);
    amprente-digitale-sau-clasice
  8. Inregistrarea statica si dinamica a ocluziei (muscaturii) – (se realizeaza digital in clinica);inregistrarea-ocluziei
  9. Ghidul chirurgical (se realizeaza digital in clinica);
    ghidul-chirurgical
  10. Acordul specialistului ORL (in cazul in care abordul este intrasinuzal si sunt semne radiologice de patologie sinuzala);
  11. Acordul specialistului cardiolog;
  12. Radiografie pulmonara;

 

Ce componente exista in afara de implanturi?

  • Bonturile protetice speciale, tip „multi-unit” si lucrarea protetica.
    bonturi-speciale-multiunit

 

Ce presupune lucrarea imediata? Este provizorie?

  • Rolul lucrarii provizorii, pe langa reabilitarea esteticii si partial a functiilor, este acela de a solidariza rigid si fara tensiune implanturile intre ele (conditie obligatorie in astfel de reabilitari).
  • Da, aceasta lucrare este provizorie, insa fixa. Contine 12 dinti (de la molarul 1 pana la omologul sau pe partea opusa), este realizata din rasini acrilice si nu acopera „cerul gurii”! Pentru rezistenta, poate fi ramforsata cu metal sau se poate realiza pe bara metalica. Are un rol foarte important in reechilibrarea muscaturii (ocluziei) gresite sau pierdute in multe situatii si de aceea va fi monitorizata prin controale periodice. Necesita intretinere si igienizare atenta, conform indicatiilor medicului. In anumite situatii, aceasta lucrare se realizeaza inainte de operatie, este echilibrata prin sedinte periodice pana la momentul operatiei (decizia de a realiza lucrarea preoperator sau imediat postoperator se ia de catre echipa medicala in functie de situatia clinica identificata la consultatia de specialitate).

inainte-si-dupa-quadzygoma

 

Ce presupune lucrarea definitiva?

In primul rand o lucrare totala, formata din 12 (frecvent) sau 14 dinti. Lucrarea poate fi o punte totala fixa sau in cazul pacientilor care nu pot asigura o igiena orala eficienta, o proteza mobilizabila (se indeparteaza usor de catre pacient permitand igienizarea corecta, atat a sistemelor protetice a implanturilor, cat si a protezei). Puntea se fixeaza prin insurubare, fiind stransa de catre specialistul protezist dupa un algoritm special, cu ajutorul unei chei dinamometrice cu cuplu de forte controlat (de aceea nu este indicat ca aceste lucrari pretentioase si scumpe sa fie manipulate si igienizate de catre medici fara experienta in domeniu). Va fi indepartata cu usurinta prin desurubare ori de cate ori este nevoie sau pentru igienizarile profesionale periodice.

Lucrarea definitiva are 2 componente:

  1. O structura de rezistenta: a) metalica care pote fi obtinuta prin turnare (crom-cobalt) sau frezare cad-cam(titan), b) din zirconiu.
  2. O suprastructura (dinti): a) din acrilat/compozit, b) din ceramica integrala (portelan fara metal) sau c) din zirconiu.

Pretul lucrarii definitive variaza in functie de gradul de complexitate si materialul din care este realizata. 

lucrari-definitive-qz

 

Lucrarile, atat cea provizorie, cat si cea definitiva acopera bolta palatina (cerul gurii)?

Nu, nici lucrarea provizorie pe implanturi si nici lucrarea definitiva pe implanturile dentare nu acopera bolta palatina!

 

Lucrarile dentare inglobeaza gingie artificiala „roz” la baza dintilor?

In general, fiind vorba de atrofii osoase verticale, ele necesita compensare. Aceasta se poate face fie prin aditii verticale de os (care pe langa faptul ca implica riscuri inerente prelungesc considerabil durata tratamentului si cresc dramatic costurile), fie prin aceasta gingie artificiala, care nu se vede in momentul in care pacientul vorbeste sau rade ci numai daca buzele sunt indepartate prin tractiuni fortate.

lucrari-dentare-totalfixlucrari-dentare-qzTF+ (24)

 

Firele de sutura raman sub lucrare?

Da, firele de sutura sunt in general neresorbabile si vor fi indepartate dupa circa 2-3 saptamani partile vizibile. Lucrarea protetica provizorie nu poate fi indepartata decat dupa prima luna de catre specialistul protezist care desurubeaza lucrarea, inspecteaza vindecarea si indeparteaza restul firelor de sutura.

 

Unde se desfasoara tratamentul?

Intr-una din salile de implantologie ale clinicilor, care sunt amenajate si lucreaza in regim de bloc operator. Niciodata in cabinetele stomatologice ale clinicii unde incarcatura microbiana (aerosoli, suprafete,climatizare, etc) poate fi ridicata, iar conditiile nu sunt propice unui tratament sigur pentru o reabilitare dento-maxilara de anvergura.

TF+ (25)

 

Ce include tratamentul la Implantodent?

  • Etapa 1: radiografia panoramica, tomografia dentara, fotografiile diagnostice, consultatia de specialitate, asanarea cavitatii orale preoperator, investigatii ATI (spirometrie, EKG), (eventuale) lucrari diagnostice preoperator, toate manoperele chirurgicale, implanturile dentare, concentrate sanguine cu rol in accelerarea vindecarii (PRF), stationarea in rezervele post-operator ale clinicilor, transportul de la clinica la domiciliu (valabil pt pacientii cu domiciliul in Bucuresti si Constanta), respectiv de la clinica la unitatea de cazare (pentru pacientii din provincie), sistemele protetice provizorii (elementele de legatura dintre implanturi si lucrarea protetica), lucrarea protetica provizorie, fixata prin insurubare, pachetul de igiena orala speciala, tomografia si radiografii de control, sedinte de fizioterapie laser, sedinte periodice de echilibrare ocluzala a lucrarii.
  • Etapa 2: sistemele protetice definitive, inregistrari ocluzale digitale, lucrari diagnostice provizorii, lucrarea protetica definitiva, gutiere de protectie, irigatorul (dusul) oral.
  • Aditionale: factura fiscala, contract servicii medicale, pasaport si garantie internationala pentru implanturi si sistemele protetice, certificat de conformitate atat pentru sistemele protetice provizorii cat si pentru cele definitive (multi pacienti sunt atrasi de preturi mici, nestiind ca aceste sisteme protetice sunt reutilizate in protezarea definitiva, ceea ce reduce mult costurile, insa periclitand grav succesul tratamentului pe termen mediu si lung).

ce-include-tratamentul

 

Ce preturi (costuri) presupune tratamentul la Implantodent?

  • Etapa 1: „QuadZygoma – 12.000 eur si „QuadZygoma+” – 14000 eur; „SixZygoma” – 18000 eur. 
  • Etapa 2: in functie de complexitatea si materialul din care se confectioneaza lucrarea definitiva, pretul acesteia variaza intre 2500 si 8000 eur.

 

Ce costuri nu include tratamentul?

Costul anesteziei generale prin INZ (intubare nazo-traheala) sau al sedo-analgeziei IV (adormire).

sedo-analgezieIV

Va reamintim ca pretul initial nu include costul lucrarii protetice definitive. Onorariul acestei lucrari variaza intre 2500 si 8000 de euro/arcada maxilara si se stabileste impreuna cu specialistul protezist in functie de situatia clinica la momentul schimbarii lucrarii si bineinteles, in functie de materialul recomandat de specialist si agreat de catre pacient.