București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
In anul 2012, colectivul medical Implantodent condus de dr. Chemal Taner a realizat in premiera nationala tehnica speciala cu 4 implanturi zigomatice inserate simultan si lucrare imediata si fixa numita „Quadzygoma” si apoi, in anul 2013 conceptul „Sixzygoma” (idem insa cu 6 implanturi). De atunci, sute de pacienti ce sufera de atrofii maxilare severe si nu mai au nici o sansa pentru lucrari maxilare fixe isi recapata anual zambetul gratie lucrarilor dentare imediate realizate exemplar in regim de lucru interdisciplinar de catre valorosul colectiv.
ECHIPA IMPLANTODENT
– IMPLANTOLOGIE DIN 1999.
– REABILITARI TOTALE PRIN IMPLANT DIN 2002 (ALL-ON-4/6).
– 2008 PREMIERA NATIONALA CU CONCEPTUL „TOTALFIX”.
– 2012 PREMIERA NATIONALA CU CONCEPTUL „QUADZYGOMA”.
– 2013 PREMIERA NATIONALA (SI A TREIA IN LUME) CU CONCEPTUL „SIXZYGOMA”.
– 2015 PREMIERA MONDIALA IN INSERAREA CU LASER A IMPLANTURILOR ZIGOMATICE.
– PESTE 15.000 DE IMPLANTURI CONVENTIONALE SI SPECIALE INSERATE.
– 5 SPECIALISTI IMPLANTOLOGI FORMATI IN SUA, GERMANIA, ELVETIA SI AUSTRIA, 3 SPECIALISTI IN PROTETICA PE IMPLANTURI SI 3 MAESTRI TEHNICIENI DENTARI.
In maniera traditionala, maxilarul sever resorbit, insotit de pneumatizarea excesiva a sinusurilor maxilare, ar necesita interventii chirurgicale multiple de tipul sinus lifting/augmentare sinuzala prin care, cu ajutorul grefelor de os introduse in sinus recladim masa osoasa de care implantul are nevoie pentru a fi inserat. In cazurile de edentatie totala cu resorbtie (atrofie) maxilara severa, implanturile zigomatice reprezinta singura modalitate de reabilitare imediata.
Implanturile zigomatice sunt concepute pentru a permite protezarea imediata a maxilarului superior, de multe ori in varianta fixa si fara sa fie nevoie de grefare osoasa prin inserarea acestora in oasele zigomatice (pometilor) bilateral.
In functie de severitatea resorbtiei (atrofiei) osului maxilar si de pozitia/marimea sinusurilor maxilare, implanturile zigomatice pot fi inserate fie in combinatie cu implanturi conventionale (TotalFix+), fie individual, cate 4 (QuadZygoma) sau 6 (SixZygoma) implanturi zigomatice, permitand incarcarea si functia imediata prin intermediul unei lucrari fixe.
Implanturile zigomatice, considerate implanturi speciale, au revolutionat tehnicile si consideratiile traditionale de tratament cu implant dentar a pacientului edentat total si cu maxilar atrofic, prin minimizarea gradului de invazivitate chirurgicala, prin reducerea timpului de vindecare si a timpului de finalizare a tratamentului, in general.
Ce sunt implanturile zigomatice?
Implanturile zigomatice sunt implanturi dentare speciale, de lungimi mari (intre 35 si 55mm) care se utilizeaza in cazuri limita, atunci cand intalnim resorbtii foarte avansate ale maxilarului superior, fie in partea sa posterioara, fie generalizat.
Unde se insera implanturile zigomatice?
Asa cum le spune si numele, implanturile zigomatice se insera in oasele zigomatice (ale pometilor). Indiferent de gradul de atrofie maxilara, oasele pometilor isi pastreaza aproape nemodificate volumul si densitatea, fiind foarte bune pentru ancorarea acestor implanturi. Ele pornesc din maxilar, traverseaza sinusuile maxilare, prin interior (dupa ridicarea membranei) sau prin exterior, in functie de situatia clinica si se ancoreaza in osul zigomatic.
Avantajele implanturilor zigomatice
Ofera pacientului care prezinta resorbtii maxilare avansate, chiar dramatice, posibilitatea sa beneficieze de lucrare fixa, de multe ori imediat postoperator, fara sa mai fie nevoie de aditii si augmentari majore cu os recoltat din solduri sau oasele picioarelor.
In resorbtiile dramatice, atunci cand practic pacientul este condamnat sa traiasca fara dantura, tehnicile speciale care utilizeaza simultan 4 sau 6 implanturi zigomatice (Quadzygoma sau Sixzygoma) reprezinta o ultima solutie de a avea o proteza fixa, fara sa fie nevoie de taratamente costisitoare si riscante de aditie osoasa. Tocmai de acea, aceste tehnici mai sunt denumite „last resort” (de ultima instanta).
Alegerea tipului si numarului de implanturi se face in functie de gradul de atrofie a maxilarului si de pozitia sinusurilor maxilare
Odata cu pierderea dintilor, oasele maxilare incep sa se resoaba (sa se atrofieze) micsorandu-si volumul si densitatea iar sinusurile maxilare isi maresc volumul, in unele cazuri considerabil.
Stim foarte bine ca sinusurile sunt cavitati pline cu aer, deci aerul inlocuieste osul. Asa cum deja v-ati dat seama, implantul nu se poate ancora in aer ci necesita os.
Osul poate fi regenerat prin proceduri de augmentare a sinusului insa aceasta necesita timp prelungit de vindecare, operatii costisitoare, costuri ridicate si de multe ori riscuri suplimentare.
ZONELE DE OS MAXILAR CONDITIONEAZA TRATAMENTUL IMPLANTO-PROTETIC!
- OS IN ZONELE I, II SI III – IMPLANTURI CONVENTIONALE, INSERATE AXIAL
- OS IN ZONELE I SI II – IMPLANTURI CONVENTIONALE INSERATE INCLINAT (CELE POSTERIOARE) SI AXIAL (INTRE CELE INCLINATE) = CONCEPT „TOTALFIX” SAU „ALL-ON-4”
- OS NUMAI IN ZONA I – IMPLANTURI CONVENTIONALE (2, 3 SAU 4 BUCATI) IN REGIUNEA ANTERIOARA (INTRE CANINI) COMBINATE CU 2 IMPLANTURI ZIGOMATICE, UNUL DE FIECARE PARTE, IN REGIUNEA POSTERIOARA = CONCEPT „ALL-ON-4+” SAU „TOTALFIX+”
- OS NUMAI IN ZONA IV – NU SE MAI POT INSERA IMPLANTURI CONVENTIONALE NICAIERI IN MAXILAR SI SE INSERA SIMULTAN 4 SAU 6 IMPLANTURI ZIGOMATICE (QUADZYGOMA SAU SIXZYGOMA)
Cum se manifesta atrofiile osoase severe de os maxilar?
Atrofiile sau resorbtiile osoase severe sunt micsorari (topiri) masive ale osului maxilar. Cauza principala este reprezentata de pierderea cu mult timp in urma a dintilor care nu mai stimuleaza osul iar acesta isi pierde functia (atrofie). Resorbtiile osoase sunt accelerate dramatic de purtarea protezelor mobile si nu de putine ori, din osul maxilar, dupa ani de utilizare a acestora, nu mai ramane aproape deloc, protezele isi pierd in totalitate stabilitatea si apar dureri, de la suportabile (iritatii ale gingiei) si pana la insuportabile (iritatii ale nervului).
Resorbtia oaselor maxilare este de 3 feluri:
- Verticala – se traduce prin scurtarea osului;
- Orizontala – se traduce prin ingustarea osului;
- Mixta – osul se deterioreaza in ambele directii.
ATROFIA OSULUI MAXILAR (moderata, avansata, severa)
ATROFIA OSULUI MANDIBULAR (moderata, avansata, severa)
Implanturile zigomatice difera de implanturile normale?
Da, implanturile zigomatice sunt diferite dimensional (lungime) in comparatie cu implanturile conventionale. In cazul implanturilor conventionale, lungimea acestora este cuprinsa intre 8 si 18 mm, in timp ce lungimea implanturilor zigomatice difera intre 30 si 55mm.
Cum sunt plasate in os implanturile zigomatice?
Total diferit fata de implanturile obisnuite, implanturile zigomatice ancorandu-se cu partea lor apicala (de varf) in oasele zigomatice (pometi). Locul de inserare (intrare) este in maxilar, si apoi implantul traverseaza oblic (in diagonala), in functie de situatia clinica, pe afara sau prin sinusul maxilar (membrana acestuia este mutata la fel ca in operatia de sinus lifting), ancoranduse cu circa 7-10mm in osul zigomatic.
Exista doua situatii distincte:
a. Cand pacientul prezinta:
- atrofie verticala severa de os in zona posterioara (din spate) a maxilarului si
- atrofie verticala moderata in regiunea anterioara (din fata) a maxilarului
…se pot insera implanturi normale in maxilarul anterior (in fata) si cate un implant zigomatic pe fiecare parte in maxilarul posterior (in spate). Astfel, lucrarea dentara va putea fi extinsa pana in zona molara (maselelor), cu un sprijin uniform pe ambele parti.
b. Cand pacientul prezinta:
- atrofie verticala severa de os in zona posterioara (din spate) a maxilarului si
- atrofie verticala severa si in regiunea anterioara (din fata) a maxilarului
…se insera 4 implanturi zigomatice (cate doua in maxilarul anterior si cate doua in maxilarul posterior). Procedeul se mai numeste „Quad Zygoma”.
Atunci cand atrofia este severa insa pacientul este relativ tanar, prezentand o masticatie puternica se poate recurge, daca volumul oaselor zigomatice o permite la 6 implanturi zigomatice, trei de fiecare parte.
Cand sunt utilizate implanturile zigomatice?
Asa cum am amintit mai sus, implanturile zigomatice sunt luate in considerare in situatii extreme:
- atrofia (resorbtia) severa a osului maxilar care face imposibila inserarea de implanturi obisnuite fara tratamente de aditii osoase in prealabil;
- sinusuri maxilare (cavitati pline cu aer pozitionate in osul maxilar) exagerat marite de volum, care au ocupat aproape toata zona posterioara a osului maxilar, nemaiexistand suficient os pentru inserarea de implanturi conventionale;
- pacienti care nu doresc sau la care aditiile de os si sinus liftingul sunt contraindicate/interzise;
- pacienti care nu doresc sa prelungeasca cu 12-16 luni perioada totala a tratamentului apeland la aditiile osoase;
- pacienti care suporta aditii majore insa nu poate suporta costurile mari ale acestora;
- cand nu se poate face „TotalFix” datorita pneumatizarii excesive a sinusurilor maxilare in sens anterior, nemaiexistand posibilitatea distributiei favorabile a implanturilor, astfel incat sa existe sustinere posterioara (in spatele maxilarului) a lucrarii;
- pacienti care nu mai au aproape deloc os la maxilarul superior si totusi doresc o lucrare fixa.
Cine si cum realizeaza tratamentul cu implanturile zigomatice?
Operatia cu implanturi zigomatice este considerata ca fiind de mare complexitate si poate fi realizata numai de catre specialisti cu experienta in implantologie, chirurgie orala sau chiar chirurgie oro-maxilo-faciala in echipa completa cu specialisti in protetica pe implanturi dentare.
Investigatiile preoperatorii vor fi amanuntite, vizand atat sanatatea generala cat si cea locala, a intregii danturi. Investigatiile clinice vor fi obligatoriu insotite de investigatii radiologice bi si tridimensionale (tomografie dentara) precum si de o atenta analiza a ocluziei (muscaturii).
Interventia chirurgicala, in functie de gradul de complexitate si profilul psihic si clinic al pacientului implica tipuri diferite de anestezie:
- anestezie generala prin sedare medicamentoasa pe cale intra-venoasa – TotalFix, cateodata TotalFix+;
- anestezie generala prin INT (intubare nazo-traheala) si intotdeauna in bloc operator cu toate dotarile necesare. Clinicile Implantodent sunt singurele din reteaua privata din Romania care pot asigura aceste conditii pacientilor care necesita implanturi zigomatice.
Pacientul necesita o examinare minutioasa in cadrul consultatiei de specialitate in clinica si beneficiaza de intreaga echipa de specialisti si de toate investigatiile necesare (radiografii digitale, tomografie dentara, amprente digitale, planificare virtuala, analize de sange, etc) sub „un singur acoperis” nefiind nevoit sa piarda timpul dintr-un loc in altul.
De la examinare, tomografie dentara, analiza electronica a ocluziei (muscaturii), planificare, operatie si pana la lucrarea finala, totul se desfasoara intr-un singur loc: clinica Implantodent!
Postoperator, pana la revenirea completa, pacientii beneficiaza de o buna ingrijire, in rezervele confortabile ale clinicilor.
Ce implanturi zigomatice folosim la Implantodent?
La nivel global, exista foarte putini producatori de implanturi zigomatice insa cea mai importanta companie este Nobel Biocare din Elvetia.
Acesta companie detine cea mai veche si vasta experienta in domeniul implantologiei dentare, fiind considerata de multi ani si la ora actuala, lider mondial in domeniul cercetarii si productiei de implanturi dentare. In clinicile implantodent utilizam implanturile Nobel Zygoma TiUnite, care chiar daca sunt cele mai scumpe din lume, asigura cele mai bune rezultate pe termen lung pacientilor, producatorul garantandu-le „pe viata”.