Implanturi pentru mai multi dinti lipsa

IMPLANTURI MULTIPLE (EDENTATIA PARTIALA) – CAND LIPSESC MAI MULTI DINTIimplanturi multiple

Atunci cand va lipsesc mai multi dinti, acestia pot fi inlocuiti cu succes de implanturi si coroane solidarizate. Astfel, inclocuim atat coroanele dintilor lipsa cat si radacinile naturale.

Aceasta reprezinta cea mai buna alternativa de inlocuire a dintilor pierduti deoarece nu sacrifica dinti naturali, se integreaza perfect in maxilar  si ajuta la pastrarea volumului osos.  Toate celelalte tratamente alternative (puntile pe dinti naturali sau protezele partiale mobile) implica sacrificarea de dinti naturali.

Pe termen lung, implanturile sunt estetice, functionale si confortabile. Gingia si osul se pot retrage in jurul puntilor dentare sau a protezelor partiale, lasand vizibil defectul estetic. Osul resorbit si gingiile retrase sub punti sau proteze ofera imaginea unui zambet prabusit, neatractiv. Cimentul cu care se fixeaza puntile dentare se poate spala, permitand bacteriilor sa se infiltreze si sa carieze dintii stalpi care se gasesc sub lucrari. In acelasi fel, protezele partiale mobile misca intr-una, impiedicandu-ne sa consumam anumite alimente atunci cand dorim.

Lucrarile care se fixeaza pe implanturile dentare, spre deosebire de protezele mobile, sunt permanente si fixe. Nu misca, nu aluneca, nu fac zgomote neplacute la contactul cu dintii antagonisti (opusi) si nu trebuie sa va mai faceti griji legate de eventualitatea mobilizarii lor atunci cand vorbiti, mancati sau participati la alte activitati.implanturi dentare, edentitie partiala

In plus, deoarece implanturile dentare sunt plasate in osul maxilar, acestea il stimuleaza pastrandu-i nealterate in timp volumul si densitatea.

In situatia in care vor trebui inserate implanturi multiple in vecinatatea unor dinti naturali, este foarte important ca acestia si gingiile care le inconjoara sa fie intr-o buna stare de sanatate – fara boala de gingii sau de os (boala parodontala). In cazul nefericit in care exista boala parodontala, aceasta trebuie tratata corespunzator inaintea inserarii implanturilor, petru a preveni infectarea acestora.

Atunci cand lipsesc mai multi dinti, inlocuirea cu implanturi se face astfel:

  1. Cate un implant pentru fiecare dinte pierdut (ideal);
  2. Implanturi si punte dentara – in general, un implant dentar va inlocui maxim 2 dinti lipsa.

Oricum, este bine de retinut ca nu este indicat ca un implant sa inlocuiasca mai mult de doi dinti naturali pierduti. Presiunile exercitate pe mai multi dinti care se sprijina pe un numar redus de implanturi maresc presiunile asupra acestora, fapt care se poate reflecta asupra rezultatului pe termen lung. In general, se accepta puntea dentara pe implanturi, ca si solutie de compromis in zona frontala (din fata) a danturii, acolo unde fortele masticatorii nu sunt asa de mari.

Cum se insera implanturile?

  1. Cand osul maxilar este intact – pe planificarea virtuala realizata pe tomografia dentara putem anticipa cu precizie maxima, inainte de operatie, numarul, lungimea, diametrul, pozitia si angulatia implanturilor selectate. Tot preoperator confectionam ghidul chirurgical care ne va asista in procedura de implantare pentru a preveni orice posibil accident sau implantarea gresita in timpul operatiei. Ghidul este asezat in gura pacientului, fixat la dintii vecini iar implanturile, micile „suruburi”, sunt inserate rand pe rand in os urmand sa li se ataseze lucrarea in funtie de planificare: imediat 24-48 de ore), intarziat (2-4 saptamani) sau tardiv (dupa cateva luni).

implanturi multiple, inserare implanturi

2 .Cand osul maxilar este resorbit – masuratorile si planificarea virtuala realizate pe tomografia dentara  vor scoate in evidenta cantitatea insuficienta de os maxilar necesara sustinerii/ancorarii implanturilor dentare. In aceasta situatie, cea mai buna si sanatoasa varianta de tratament este aditia osoasa. Fie ca  reparam osul, fie ca stimulam organismul sa regenereze os, implantul are nevoie de aceasta fundatie  solida ca sa reziste si sa ne bucure de rezultat pentru zeci de ani. Orice compromis – numar redus de implanturi, implant scurt, implant subtire – va conduce, mai devreme sau mai tarziu la esec. Aditia de os, in functie de situatia clinica poate fi realizata:

  • Simultan (concomitent) cu inserarea implanturilor – se castiga timp;
  • Separat de inserarea implanturilor – intai facem aditia refacand volumul osos si dupa cateva luni (circa – 6-9) inseram implanturile dentare.

implanturi multiple, implanturi dentare, edentitie partiala