București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Optiuni de inlocuire a dintilor lipsa
Atunci cand deja am pierdut un dinte/dinti, optiunile principale de inlocuire sunt:
- proteza mobila;
- puntea dentara;
- implant dentar;
- optiunea de a nu face nimic si a complica si mai mult lucrurile.
- Inlocuirea cu proteza mobila
Reprezinta cea mai nepotrivita solutie de inlocuire a dintilor lipsa. Dezavantajele majore ale unei proteze mobile sunt:
- Imbunatatesc numai partial si pe termen scurt aspectul estetic;
- Eficienta masticatorie cu acestea este extrem de scazuta (numai circa 5-10%);
- Produc resorbtii (topiri) osoase dramatice datorita mobilitatii lor permanente care traumatizeaza osul pe care se sprijina.
Fiind fabricate din materiale acrilice (plastic) irita chimic gingiile, se impregneaza cu resturi alimentare mentinand focare bacteriene in gura, necesita reparatii si rebazari (umpleri) periodice, cu costuri permanente, care le anuleaza statutul aparent de „tratament ieftin”.
- Inlocuirea cu punte dentara (proteza fixa)
Reprezinta o optiune acceptabila insa nu si optiunea ideala. Realizarea unei punti dentare implica sacrificarea unor dinti vecini spatiului cu dinti lipsa, deoarece puntea necesita ancorare pe dintii naturali. Acestia vor fi practic sacrificati (mutilati), prin scoaterea nervilor si slefuirea (pilirea) lor.
Dezavantajele principale ale puntilor dentare sunt:
- Necesita sacrificarea unor dinti naturali;
- Manoperele suplimentare (tratamente de canal, refaceri de bonturi) cresc costul final al tratamentului;
- Pentru inlocuirea unui singur dinte lipsa medicul va realiza o punte compusa din 3 coroane – una care inlocuieste dintele si alte doua coroane care ancoreaza puntea; astfel, pacientul va plati 3 coroane pentru un singur dinte lipsa;
- Radacinile dintilor stalpi care sustin si dintii intermediari vor fi suprasolicitati de fortele mecanice iar in timp vor ceda sub efectul acestei incarcaturi;
- Osul ramas sub dintele „fals” (inlocuit) se va resorbi (topi) in lipsa radacinii care sa-l stimuleze pentru a-si pastra volumul. Astfel, sub puntea dentara o sa para un spatiu in care vor retentiona alimentele. Bacteriile aparute in urma descompunerii alimentelor vor determina carierea dintilor care sustin puntea si vor inflama gingia in zona. In acest mod, boala parodontala si cariile aparute pe dintii vecini vor conduce la distrugerea osului care sustine acesti dinti odinioara sanatosi, provocand in final si pierderea acestora. Iata cum de la un singur dinte lipsa, in cativa ani s-a ajuns la pierderea a trei dinti! Extinderea puntilor dentare in aceasta situatie, prin inglobarea altor si altor dinti sanatosi va genera, pe principiul jocului de domino, pierderea unor grupe dentare intregi sau chiar pierderea tuturor dintilor. Si asta in mai putin de doua decenii…
- Inlocuirea cu implant dentar
La ora actuala, reprezinta cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor pierduti. Fie ca este vorba de un singur, mai multi sau toti dintii! Implantul dentar defineste generic tot complexul implanto-protetic:
- Implantul propriu-zis – radacina artificiala – inlocuieste radacina naturala a dintelui;
- Bontul protetic – elementul de legatura intre implant si coroana artificiala, pe care aceasta se ancoreaza;
- Coroana artificiala – inlocuieste coroana naturala a dintelui.
Implantul dentar arata identic si se comporta la fel ca si dintele natural. Atat timp cat exista os suficient pentru inserarea lui, interventia chirurgicala este una simpla, sigura si complet nedureroasa. Prin intermediul acestuia, in acelasi fel ca in cazul radacinii naturale, osul primeste stimuli care ii mentin in timp volumul si densitatea. Singurul dezavantaj aparent al tratamentului prin implant dentar este dat de costul initial, ceva mai mare la inceput. Da, aparent, deoarece pentru un implant dentar realizam o singura coroana si nu trei (minim) ca in cazul puntii dentare. Iar faptul ca realizarea implantului pastreaza integritatea dintilor vecini pe termen lung il recomanda ca varianta ideala de tratament in cazul dintilor lipsa.
- Optiunea de a nu face nimic
Chiar daca suna stupid, reprezinta intotdeauna o optiune pentru pacientii care amana permanent, dintr-un motiv sau altul inceperea tratamentului, complicand si mai mult situatia. Din pacate, uneori poate fi prea tarziu pentru a se mai putea face ceva estetic, functional si fix. Noi, medicii, putem realiza in anumite situatii adevarate minuni insa nici o data nu vom putea trata imposibilul…