București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
IMPLANTUL PENTRU UN SINGUR DINTE (EDENTATIA UNIDENTARA)
Cand vorbim despre implantul dentar de fapt ne referim la intregul ansamblu care inlocuieste dintele natural:
- implant;
- bont protetic;
- coroana dentara.
Asa cum am descris anterior, „implantul dentar” este compus din partea de radacina (implantul propriu-zis) si partea de dinte (coroana dentara).
Implantul dentar se insera chirurgical in profunzimea osului, va arata si va functiona exact ca dintele natural. Partea de coronara se ataseaza la implant prin diferite metode cu ajutorul bontului protetic si poate fi inlocuita oricand in caz de deteriorare.
Implantul dentar reprezinta astazi cea mai moderna si eficienta metoda de inlocuire a dintelui natural pierdut.
Avantajele implantului dentar
Principalul avantaj al implantului dentar consta in faptul ca odata inserat, conservat (pastreaza) osul inconjurator intocmai ca si dintele natural (previne resorbtia).
Un alt avantaj este cel al costului. Daca prin implant dentar inlocuim o singura coroana, in cazul puntii dentare inlocuim 3 coroane. Chiar si diferenta de cost aparuta din diferenta de numar de coroane inlocuite, justifica inca odata, pe deplin, utilizarea implantului dentar atunci cand dorim inlocuirea dintilor lipsa. Dintii vecini nu vor mai fi sacrificati iar osul se va pastra intact si sanatos.
Implant dentar comparativ cu puntea dentara
Varianta de inlocuire prin implant dentar ofera avantaje nete in comparatie cu alte metode conventionale de inlocuire a dintelui pierdut.
In afara de faptul ca arata si functioneaza intocmai ca un dinte natural, implantul dentar inlocuieste dintele pierdut fara sa fie necesara sacrificarea dintilor vecini ca in cazul unei punti dentare. In cazul inlocuirii prin punte, dintele inlocuit (corpul de punte) va fi legat de alti doi dinti (stalpii de punte) care se vor cimenta pe dintii invecinati. Acestia se fixeaza pe dintii vecini, dupa ce in prealabil au fost tratati (li s-a scos nervul) si au fost slefuiti (piliti). Procedura se traduce, din pacate, prin manopere invazive care implica sacrificarea unor dinti sanatosi.
Deoarece implantul inlocuieste radacina naturala, osul isi va pastra integritatea/sanatatea, fara sa-si reduca volumul (resorbtie) si densitatea.
In cazul puntii dentare, spatiul gol de sub dintele inlocuit (dintele intermediar) nu va putea fi stimulat deoarece nu mai exista radacina. In scurt timp, aceasta zona va intra in suferinta, osul incepand sa se resoarba (topeasca). Resorbtia osoasa se va intinde si la dintii de sprijin care odinioara au fost sanatosi, afectandu-le implantarea. Totodata, frecvent la acest nivel se instaleaza boala parodontala si dintii se pierd in lipsa unei ingrijiri adecvate. Astfel, de la un dinte pierdut, in numai cativa ani se poate ajunge la 3 dinti pierduti s.a.m.d…intr-un tarziu, cand pacientul se hotaraste sa intervina cu implant, osul va fi insuficient datorita faptului ca s-a resorbit si atunci vor fi necesare aditii de os.
In ceea ce priveste estetica, puntea implica realizarea a trei dinti uniti intr-o singura bucata. Acest lucru nu este tocmai estetic iar curatarea cu ata dentara este dificila. Implantul dentar implica o singura coroana care va arata estetic, intocmai ca si dintii naturali si se va intretine mult mai usor decat o punte.
Procedura de realizare a implantului unidentar
INTR-UN OS INTACT, fara fenomene de resorbtie, procedura este relativ simpla. Se realizeaza cu precizie un mic orificiu si se foreaza un canal in os pe locul unde lipseste dintele. Apoi, in acest canal, prin insurubare se insera implantul dentar din titan. In maniera standard, implantul este lasat sa se vindece (osteointegreze) circa 2-3 luni la mandibula (maxilarul inferior) si 4-6 luni la maxilarul superior. In aceasta perioada pacientul, in functie de circumstante (zona vizibila) poate beneficia de o lucrare provizorie. Procedura este RAPIDA si complet NEDUREROASA. Nu veti simti absolut deloc ca acolo se afla un implant, senzatia de corp strain fiind inexistenta. Dupa finalizarea osteointegrarii (depunerea de os pe suprafata implantului) implantul este descoperit de gingie si i se ataseaza bontul protetic si coroana dentara definitiva.
IN OSUL RESORBIT, cu volum insuficient ancorarii ferme a implantului se va realiza aditia osoasa, inainte de implantare sau simultan cu inserarea implantului, in functie de situatia locala. Diagnosticarea precisa a volumului osos se va face cu ajutorul tomografiei dentare.
Osul regenerat sau reparat poate asigura o fundatie solida pentru implantul dentar proaspat inserat. In caz contrar, daca inserarea implantului se face in volum osos deficitar, rezultatul va fi de scurta durata si va genera suferinta si costuri suplimentare.
Rezultatul este estetic, remarcabil de rezistent si durabil si surprinzator…, economic! Contactati clinicile Implantodent pentru o consultatie de implantologie pentru a afla mai multe detalii!