București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
„Alege un implant dentar, nu un surub!”
Dintii temporari (de lapte) sunt in numar de 20 iar cei permanenti (definitivi) sunt in numar de 32, incluzand si cei 4 molari de minte. Implantul dentar inlocuieste numai dintii permanenti, inserarea sa fiind indicata dupa varsta de 18 ani, atunci cand se considera ca s-a incheiat perioada de crestere osoasa. Nu exista limita de varsta superioara pentru inserarea unui implant dentar!
Pierderea unui dinte trebuie sa fie, la scurt timp sau chiar imediat, urmata de inlocuirea acestuia. Dintele preia fortele masticatorii prin intermediul coroanei si le transmite cu ajutorul radacinii la osul inconjurator, mentinandu-i astfel troficitatea (densitatea si volumul).
Lipsa stimulilor conduce la atrofia osului maxilar, fenomen cunoscut sub numele de resorbtie osoasa si manifestat atat prin pierderea de volum (inaltime si grosime) cat si de densitate. Astfel, cand s-a pierdut mult timp si nu s-a inlocuit dintele dupa extractie, medicul va constata ca osul este prea scurt, prea subtire sau prea rarefiat, inserarea implantului nemaifiind posibila fara refacerea volumului osos prin manopere de aditie si augmentare de os, realizate, in functie de marimea defectului, ori inaintea implantarii (6-9 luni) ori concomitent cu implantarea. Indiferent de situatie, lipsa volumului osos va complica situatia, atat ca timp de finalizare a tratamentului, cat si din punctul de vedere al costurilor.
Indiferent de varsta la care se produce, pierderea dintilor este o experienta traumatizanta si cu consecinte neplacute in timp, mai ales in cazul in care nu se recurge la inlocuirea acestora. Pe langa consecintele locale, de natura estetica (zambetul) si functionala (masticatia si fonatia) pot sa apara si consecinte la disanta, la nivelul organismului, cele mai comune fiind cele gastrice.
Cauzele frecvente ale pierderii dintilor:
- Caria complicata (severa) urmata de extractie;
- Traumatisme ale regiunii faciale/orale in timpul unor accidente;
- Boala parodontala (parodontoza) avansata care a distrus osul ce sustine dintele/dintii;
- Tratament de canal nereusit care a condus la extractia dintelui;
- Abcces (infectie) sever in regiunea maxilo-faciala care a compromis si dintele/dintii;
- Lipsa congenitala (din nastere) a mugurelui dentar.
Daca pierderea dintelui s-a produs cu mult timp in urma, cu siguranta veti observa unul sau mai multe din simptomele prezentate mai jos:
- Migrari (deplasarea) ale dintilor vecini si a celor antagonisti (opusi);
- Resorbtii „depresiuni” la nivelul osului (topirile osului);
- Gingii inflamate in regiunea invecinata;
- Sensibiltate dentara la dintii invecinati;
- Masticatie ingreunata si dureroasa jena/dureri/oboseala musculara in timpul masticatiei;
- Zgomote articulare (pacanituri) – in fata urechilor (articulatia temporo-mandibulara) atunci cand mestecati alimente;
- Dureri de cap (migrene) cu cauza necunoscuta.
Pentru a nu complica si mai mult lucrurile, nu mai pierdeti timpul si prezentati-va la dentist pentru a trata problema!
Specialistii Implantodent, gratie experientei vaste si tehnologiei din dotarea clinicilor pot preveni eficient pierderea dintilor. In cazul in care totusi acest lucru s-a produs, noi va putem restaura dantura intr-un mod nedureros si cat mai natural posibil.
NU UITATI:
- Este mai bine sa previi decat sa tratezi! Prezentandu-va regulat la medic (din 6 in 6 luni), problemele dentare pot fi descoperite la timp, in faza incipienta si tratate simplu si eficient, fara suferinta si cu costuri reduse.
- Orice problema medicala netratata la timp se va complica intotdeauna, generand suferinta, pierdere de timp si costuri ridicate!
Unii pacienti solicita tratament imediat in timp ce altii, din pacate, asteapta (de multe ori nejustificat) considerand alte prioritati inaintea celei legate de sanatate.