Consultatia de implantologie

Consultatia – primul pas catre tratamentul corect. A nu se confunda cu consultanta!

Fiecare pacient este unic si are nevoi specifice si de aceea vom evalua atent fiecare caz in parte pentru a determina un plan de tratament, adaptat nevoilor individuale. Scopul nostru este acela de a va oferi cele mai bune optiuni de inlocuire a dintilor lipsa, evaluand atent situatia dentara, doleantele si nevoile dvs, precum si starea de sanatate generala, pentru a planifica tratamentul intr-o maniera moderna, interdisciplinar, astfel incat sa beneficiati de cele mai bune rezultate pe termen lung, atat estetice cat mai ales functionale.

Daca aveti dinti stricati sau lipsa si doriti un plan de tratament, adaptat nevoilor dumneavoastra, contactati clinicile Implantodent pentru a programa o consultatie!

Nu uitati ca implanturile dentare fac mult mai mult decat o simpla inlocuire a dintilor – imbunatatesc calitatea vietii dvs!

Filozofia Implantodent – „fara compromisuri pentru calitate maxima” !

Consultatia de specialitate  detine un rol esential in ecuatia tratamentului. Fara aceasta vor exista multe „necunoscute” care pot conduce la greseli sau chiar la esec. Si sincer, isi doreste cineva acest lucru? O abordare superficiala poate genera greseli de diagnosticare si implicit de tratament capabile sa determine erori, accidente si complicatii. Numai o abordare profesionista va aduce rezultatele asteptate. Intotdeauna vom recomanda pacientului cea mai buna optiune de tratament la momentul respectiv, total obiectiv, cu cele mai mici riscuri si cu cea mai mare rata de predictibilitate pe termen lung, argumentandu-ne pertinent si in detaliu afirmatiile.

Nu vom apela la compromisuri numai de dragul de a oferi tratamente ieftine care sa bucure pacientul pe moment, dar care sa-l dezamageasca dupa o scurta perioada, deoarece de aproape 20 de ani construim relatii solide si reciproc avantajoase cu pacientii nostri.

Ce inseamna si cat dureaza consultatia de specialitate?

Consultatia de specialitate la Implantodent este abordata cu maximum de seriozitate (asa cum am amintit, are un rol major in „ecuatia” tratamentului). Aceasta dureaza 1,5 – 2 ore si presupune identificarea nevoilor si asteptarilor pacientului, investigatii amanuntite, analiza acestora, diagnosticare, plan de tratament si un deviz cu un grad ridicat de exactitate.

Fiind o consultatie complexa, include numeroase investigatii:

–  tomografia dentara (tridimensional) care reprezinta „standardul de aur” in diagnosticarea stomatologica,

 radiografii bidimensionale digitale (panoramica, teleradiografie sau dupa caz, radiografii retroalveolare),

– fotografii diagnostice,

– consultul clinic. 

Pe baza acestor investigatii se realizeaza diagnosticarea si ulterior planul de tratament: cel recomandat si planuri alternative acestuia, precum si devizul financiar aferent planului recomandat.

Cum se procedeaza?

Din motive de eficienta si respect reciproc, pentru a evita neprezentarile neanuntate la sedinta de consultatie programata si implicit sincope in activitatea specialistilor clinicilor noastre, consultatia de specialitate se achita integral, in avans, in baza unui OP (ordin de plata) emis de catre clinica pe numele pacientului.

De ce se achita in avans consultatia?

Raspunsul este unul simplu: pentru a ne asigura ca pacientul se prezinta la programarea solicitata, careia i s-a alocat un timp considerabil. Din pacate, in trecut, au existat precedente (si nu putine) cand pacientii care au solicitat programare in vederea unei astfel de consultatii nu s-au prezentat si mai trist, nici macar nu au anuntat neprezentarea. Facem eforturi considerabile sa gestionam eficient programarile si orele de lucru. Sunt pacienti care nu pot beneficia de programare (chiar daca si-o doresc pentru ca vor sa-si rezolve probleme reale) datorita gradului mare de incarcare a orarului zilnic. Nu este pacat ca cei care-si doresc tratamente de calitate sa astepte din cauza celor mai putin educati?

Concluzia este una singura – pacientul motivat, care chiar are nevoie de tratamente, nu se cramponeaza de aceasta mica formalitate – plata in avans.

Ce se urmareste prin consultatia de specialitate?

  1. Identificarea nevoilor si asteptarilor pacientului – tratamentul propus va tine cont intotdeauna de aceste elemente. Stomatologia moderna presupune tehnici si manopere diverse dar care au ca finalitate rezultate diferite. De exemplu, atunci cand nu mai exista nici un dinte, putem restaura dantura complet cu o simpla proteza mobila sau cu lucrari pe implanturi – mobilizabile (pacientul le scoate de pe implanturi in vederea curatarii) sau fixe (numai medicul le poate indeparta de pe implanturi). Fiecare din aceste tratamente implica eforturi, timp si materiale diferite, deci vor avea si costuri diferentiate. Unii pacienti se multumesc cu lucrari simple si cu costuri reduse, in timp ce altii reclama nevoi ridicate, atat de ordin estetic cat si functional. Toate aceste aspecte se discuta in particular, iar tratamentul este „croit” pe baza nevoilor si asteptarilor individuale ale fiecarui pacient. Un alt exemplu – nu putini sunt pacientii care solicita costul unui tratament cu implanturi prin telefon sau prin intermediul e-mail-ului. Acest lucru este imposibil! Fara a analiza oferta osoasa (cantitatea si calitatea osului), starea danturii (infectii, boala parodontala, migrari dentare, etc), ocluzia (muscatura), starea de sanatate a organismului, starea igienei orale, motivatia de a avea dinti, etc nu putem emite costuri. Riscul ca acestea sa fie eronate si departe de adevar este foarte mare. Iar noi nu riscam! Propozitia „cat costa un implant” este fara nici un sens, deoarece noi nu vindem implanturi, ci tratam situatii clinice cu ajutorul implanturilor. Pretul implantului nu va avea nici o valoare in lipsa consultului. Analiza ofertei osoase poate demonstra lipsa de os in locul implantarii si necesitatea unei aditii care automat va modifica „pretul implantului”. Acesta este motivul pentru care tratamentul nu se poate planifica superficial sau de la distanta.
  2. Diagnosticul corect – reprezinta elementul „cheie” al tratamentului. Diagnosticul se bazeaza pe simtul clinic si experienta medicului, dar si pe investigatii. Cu cat investigatiile sunt mai amanuntite/complexe, cu atat procentul de diagnosticare corecta este mai ridicat. Cavitatea orala nu cuprinde numai dinti, fiind o structura complexa si dinamica: exista tesuturi dure (oasele maxilare), tesuturi moi (gingia fixa si mucoasa mobila), articulatia temporo-mandibulara, muschi, nervi, artere, etc. In plus, cavitatea orala este parte a organismului si de aceea multe afectiuni sunt corelate cu celelalte aparate ale organismului: gastric, respirator, cardio-vascular, neurologic, uro-genital, etc. Pentru identificarea cu exactitate a problemei/problemelor medical-dentare de care sufera pacientul, toate piesele acestui „puzzle” trebuiesc analizate si puse cap la cap. Cele mai multe greseli de tratament au ca punct de plecare diagnosticarea eronata – investigatii superficiale sau lipsa care „scapa” din vedere multe aspecte importante deschizand astfel calea catre esec. Diagnosticul gresit va conduce intotdeauna la un plan de tratament eronat.
  3. Planul de tratament – un diagnostic corect va genera (in „mainile” unui specialist experimentat) un plan de tratament corect. Acesta se intocmeste pe baza cunostintelor de specialitate si a experientei in domeniul respectiv. Cu cat un medic a invatat si a lucrat mai mult, cu atat mai bune sunt abilitatile sale de a identifica si trata problema medicala, gestionand eficient situatiile neprevazute care pot sa apara pe parcursul tratamentului.

Investigatiile sau calea catre un diagnostic corect

Orice diagnostic se pune in baza investigatiilor. Cu cat acestea sunt mai complete/complexe, cu atat sansele de a pune un diagnostic corect sunt mai mari. Orice mica informatie poate fi o piesa din „puzzle-ul” final. Investigatiile necesita prezenta fizica a pacientului in clinica! Acesta este motivul pentru care nu le putem transmite telefonic sau prin intermediul e-mail-ului tratamente si costuri. Este o metoda care functioneaza in cazul vanzarii de obiecte si bunuri (au un pret definit), insa niciodata valabila in cazul unor servicii, in special a celor medicale. Pacientul TREBUIE INVESTIGAT SI CONSULTAT INDIVIDUAL SI DIRECT. Investigatiile principale vizeaza:

  • Identificarea tuturor problemelor de sanatate (generale si locale) din istoricul medical si a medicatiei administrate;
  • Identificarea modului de viata (stres, fumat, alcool, etc);
  • Identificarea igienei orale si a problemelor dentare actuale;
  • Identificarea nevoilor si asteptarilor pacientului.

Investigatiile se realizeaza prin:

  • Examen clinic general – tensiune arteriala, puls, saturatie de oxigen;
  • Examen clinic local – intraoral (gura) – dinti, oase maxilare, gingii, mucoase, limba, orificiile glandelor salivare, muscatura, si extraoral (fata si gat) – articulatia temporo-mandibulara, muschii masticatori, contururile oaselor maxilare, ganglioni, etc;
  • Examen radiologic – radiografie 2D (radiografie panoramica) si 3D (tomografie dentara);

Planul de tratament Cuprinde o varianta principala (cea mai buna/recomandata optiune), precum si variante alternative, fiecare cu avantaje, dezavantajele, timp de executie, riscurile si costurile implicate. Aceste optiuni sunt realizate in baza informatiilor de la sedinta de consultatie, atunci cand sunt identificate inclusiv nevoile si asteptarile (realiste) ale pacientului. A doua intalnire – prezentarea tratamentului si costurilor In acest moment exista 2 variante: fie pacientul este invitat la o noua intalnire (30-45 min) unde primeste absolut toate informatiile (pe un limbaj adecvat nivelului acestuia de intelegere) legate de tratament si costuri, fie planul de tratament i se trimite pe mail si se discuta prin corespondenta digitala.

Am incercat sa fim foarte clari si transparenti, sa va oferim toate informatiile necesare, explicit, astfel incat sa puteti alege informat si cat se poate de obiectiv. Am construit si construim de aproape 2 decenii relatii bazate pe incredere reciproca si sinceritate. Indiferent daca vom fi sau nu o optiune pentru rezolvarea problemelor dvs dentare, va multumim si va reamintim ca totusi, cea mai buna optiune de tratament ramane preventia!

In incheiere, va rugam sa va rezervati doua minute si sa cititi filozofia marelui scriitor englez Ruskin legata de calitate…

John Ruskin (1819-1900)

John Ruskin

  There is hardly anything in the world that someone cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who consider price alone are that person’s lawful prey. It is unwise to pay too much, but it is also unwise to pay too little. When you pay too much, you lose a little money, that is all. When you pay too little, you sometimes lose everything because the thing you bought is incapable of doing the thing you bought it to do. The common law of business balance prohibits paying a little and getting a lot… It can’t be done. If you deal with the lowest bidder it is well to add something for the risk you run. And if you do that you will have enough to pay for something better. “Aproape ca nu exista lucruri pe lumea asta pe care cineva sa nu le poata face ceva mai prost si pe care sa nu le poata vinde putin mai ieftin. Cei ce se orienteaza numai dupa pret devin victimele firesti ale acestor persoane. Este lipsit de intelepciune sa platesti prea mult, dar este la fel de neintelept sa platesti prea putin. Cine plateste prea mult are de pierdut numai ceva bani, asta e tot. In cazul in care platesti insa prea putin, cateodata pierzi tot, pentru ca obiectul nu indeplineste scopul pentru care a fost cumparat. Legile economiei fac imposibila achizitionarea unei valori mari cu bani putini… pur si simplu nu functioneaza. Acceptand oferta cea mai joasa, trebuie sa-i adaugi si valoarea in bani a riscului pe care ti-l asumi. Adauga aceasta valoare si ai destui bani sa platesti pentru ceva mai bun.”