București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Cand se pierd dintii, odata cu atrofia (topirea) osului se retrage si tesutul moale (gingia).
In mod normal, gingia este fixata deasupra osului. Atunci cand osul se resoarbe (topeste), fie prin extractie, traumatism sau boala parodontala, gingia „se aseaza” pe noul nivel osos. Acest lucru determina retractia gingivala.
Sunt si alte situatii, cum ar fi o gingie prea subtire sau o gingie permanent traumatizata (periaj incorect, utilizarea scobitorilor, etc) care determina retractia gingiilor si dezgolirea radacinilor naturale sau dupa caz a implanturilor dentare.
Pentru obtinerea unui zambet estetic, pe langa dinti frumosi avem nevoie si de gingii sanatoase si estetice, atat in jurul coroanelor naturale cat si a coroanelor ancorate la implanturi. De exemplu, cand implanturile sunt plasate in zona estetica (din fata gurii), deficitul de gingie sau o gingie prea subtire permit implanturilor din titan de culoare gri sa transpara, formand o zona intunecata, de culoare gri, inestetica.
Problema poate fi rezolvata prin adaugarea de tesut gingival recoltat din diverse regiuni ale gurii aceluiasi pacient – bolta palatina (cerul gurii), tuberozitate, etc.
Gingia este formata din doua straturi de tesuturi:
- Tesut epitelial
- Tesut conjunctiv
Grefele se recolteaza cu atentie prin proceduri microchirurgicale de catre chirurgi/parodontologi experimentati si se ataseaza in zona deficitara, din jurul coroanelor cu ajutorul unor suturi speciale cu fire extrem de subtiri. De aceea, in clinicile Implantodent, pentru realizarea acestor proceduri utilizam laserul si microscopul/lupele chirurgicale, realizand o trauma minima care va permite o vindecare rapida si nedureroasa pacientului.
Grefele gingivale se pot realiza in aceeasi sedinta cu implantul dentar sau in sedinta separata, dupa vindecarea implantului si stabilizarea nivelului gingival.