CEREC – dinti din portelan, intr-o ora!

Ce este CEREC?

CEREC = Ceramic Reconstruction sau Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics.

Chairside = In cabinet – tehnologia este utilizata in timp ce pacientul se afla pe scaunul stomatologic.

Economical = Economic – avantajoasa atat pentru medic cat si pentru pacient.

Restoration = Restaurare – refacerea naturala a dintelui (frumos, functional si rezistent).

Esthetic = Estetica – restaurarile sunt fara metal si la culoarea dintelui.

Ceramics – Ceramica (portelan) dentara de inalta rezistenta, foarte aproape de structura naturala a dintelui.

Este posibil asa ceva? Da! Gratie tehnologiei CEREC produsa de concernul german Sirona (Siemens Dental), lucrarile dentare pot fi proiectate si fabricate direct in cabinet, cele unidentare cimentandu-se in gura pacientului numai dupa o singura ora!

In anul 2006, Implantodent a fost prima clinica din Romania care a detinut propriul sistem CAD/CAM CEREC, ajungand la ora actuala sa detina 4 astfel de aparate de generatia 5 si 6.CEREC - portelan fara metal

Concernul Sirona este lider incontestabil in domeniul aparaturii dentare si acopera total nevoile protetice ale cabinetului si laboratorului dentar: CEREC reprezinta sistemul CAD/CAM de cabinet iar InLab reprezinta sistemul CAD/CAM de laborator.CEREC - portelan fara metal1

Asta inseamna ca un dinte care necesita coroana, incrustatie sau fateta, poate fi tratat in numai o ora!

Lucrarile mai complexe, care inglobeaza mai multe elemente, se pot realiza intr-o singura zi sau in termene mult mai scurte decat lucrari similare, realizate manual in laboratorul de tehnica dentara.

CEREC este cel mai inovator sistem CAD/CAM dentar de cabinet, cu peste 25 de milioane de restaurari in intreaga lume. Cu ajutorul lui, medicul poate sa inregistreze digital amprenta, sa proiecteze rapid pe computer restaurarea si sa frezeze rapid si precis din cuburi de portelan sau zirconiu restaurarea proiectata, totul intr-o singura programare!

Studiile pe termen lung (25 de ani) au aratat ca rata de success dupa 18 ani este de 86%, iar riscul de fractura dupa un an este de 1%, peste 90% din restaurari fiind intacte dupa 10 ani.

Rezultatul final este impresionant, restaurarea fiind de multe ori imposibil de distins de dintii naturali.

Indiferent ca pacientul opteaza pentru o coroana, pentru o incrustatie sau o fateta, blocurile ceramice stratificate si multicolore se transforma in restaurari estetice intr-o singura ora.

Economia de timp, se traduce de multe ori in economie de bani. Durabilitatea restaurarilor din ceramica integrala este dubla comparativ cu cele ale reconstructiilor traditionale (15 ani fata de 7, cat este recomandata metalo-ceramica), deci inca un argument in favoarea factorului economic.

Daca pretuiti timpul si va doriti restaurari din portelan fara metal, luati in considerare sistemul CEREC. Clinicile Implantodent ofera tratamente protetice robotizate, rezultatele fiind deosebit de estetice si functionale, gratie restaurarilor precise si rapid realizate.

Cum functioneaza CEREC?

Cerec combina cu success metodele de cimentare adeziva cu productia rapida, precisa si estetica de coroane si punti (atat pentru regiunea anterioara cat si cea posterioara), fatete si incrustatii, bonturi protetice si telescoape, intr-un timp record.

AVANTAJE: restaurari biocompatibile, nemetalice (fara alergii), estetice si cu aspect natural, foarte rezistente dar protective cu dintii antagonisti, precise si bine tolerate, reprezentand standardul de aur in reconstructiile protetice actuale.

PROCEDURA:

a. Inregistrarea culorii – cele mai bune rezultate se obtin la lumina naturala, in jurul orelor pranzului, in conformitate cu fizica reflexiei si difractiei , saturatiei si intensitatii luminoase. La Implantodent utilizam un generator de lumina naturala si combinam inregistrarea digitala (cu ajutorul unui fotospectrometru) cu inregistrarea clasica (cheia de culori VITA), astfel incat sa putem reproduce natural dintele reconstituit. Alegerea cubului se ghideaza dupa parametrii oferiti de aparat, astfel incat, la final, rezultatele estetice sa fie remarcabile.

b. Prepararea dintelui – dupa administrarea unei anestezii locale, vom curata caria si dupa caz vom indeparta plomba veche (pentru a realiza o incrustatie) ori se va  slefui dintele (pentru a realize o coroana), cu freza dentara sau cu laserul (Implantodent detine aparat laser pentru tesuturi dure).

Prepararea dintelui pentru piese protetice integral ceramice (coroane, incrustatii, pivoti, fatete) este una speciala, ce necesita precizie maxima si forme perfecte. In acest sens, in clinicile noastre, medicul utilizeaza lupe speciale sau microscopul dentar, piese rotative cu multiplicare si freze special concepute pentru aceste preparatii meticuloase. Slefuirile vor fi minimal invazive, sacrificand substanta dentara minima, pastrand de multe ori si atunci cand se poate dintele vital (viu). Ele nu vor traumatiza gingia si spatiul subgingival ca in cazul preparatiilor clasice, care, din pacate se soldeaza in multe cazuri cu lezarea tesuturilor din jurul dintelui, conducand la aparitia suferintei parodontale.

c. Amprenta digitala – fara materiale care  curg  obturand  respiratia, fara reflex de voma!!! Se realizeaza rapid, precis si color, cu ajutorul unei mici camere video speciale. Nu folosim materiale conventionale (siliconi de amprenta) si linguri de amprenta care de multe ori produc disconfort pacientului. Dupa amprentarea dintelui la care se lucreaza si a dintilor vecini acestuia, se vor amprenta, tot digital, dintii antagonisti (opusi) precum si ocluzia (muscatura). Astfel, modelul digital al dintilor va fi capturat de calculator, fiind vizibil din orice unghi si pana in cel mai mic detaliu pe monitorul acestuia.

d. Designul  – implica operatiuni virtuale asistate de un program special, deosebit de intuitiv, ce se realizeaza pe modelul digital, obtinut in urma amprentarii optice. Programul  aparatului va detecta automat marginile preparatiei  si va reprezenta limita de contact dintre dinte si piesa protetica. Odata incheiata operatiunea de trasare a limitelor, soft-ul ce are capacitati biogenerice si biomimetice va genera automat cea mai buna piesa protetica, fie ca este vorba de coroana, punte, incrustatie, pivot, fateta, bont de implant pentru respectiva situatie. Deoarece intre piesa protetica in constructie si dintii vecini sau dintii antagonisti (opusi) trebuie sa existe contacte fiziologice, atat static cat si dinamic, ne folosim de facilitatile soft-ului pentru a le crea si a le ajusta pana la forma si dimensiunea ideala. Odata finalizata operatiunea de proiectare, piesa protetica virtuala va fi trimisa numeric catre unitatea de frezare.

e. Frezarea computerizata – se va alege cubul din portelan sau zirconiu in functie de dimensiunea necesara si culoarea inregistrata anterior iar acesta va fi introdus in unitatea de frezare CAM (CEREC MCXL), unde numai in circa 4-6 minute va fi strunjit si transformat intr-o “bijuterie” estetica, de precizie micronica, un element protetic care se  adapteaza  perfect pe dintele tratat. Cu cat piesa protetica cuprinde mai multe elemente, ca in cazul puntilor dentare, cu atat timpul necesar fabricarii va fi mai mare.

f. Individualizarea – pentru adaptarea coloristica a piesei protetice la situatii speciale, medicul o poate  individualiza cu ajutorul unor pigmenti speciali. Astfel, se pot creea diverse efecte cum ar fi transparente, fisuri, pete, coloratii, etc, astfel incat, la final, sa nu existe nicio diferenta intre piesa protetica si ceilalti dinti din gura pacientului. Lustruirea este o etapa importanta in tot acest proces tehnologic si ea se poate face manual cu paste speciale sau prin glazurare cu un lac special si „coacere”  timp de cateva minute in cuptorul special pentru ceramica.

g. Cimentarea – dupa finisare si lustruire, reconstructia din portelan fara metal va fi cimentata cu o rasina speciala, foarte puternica, pe dintele izolat de saliva cu ajutorul digii.

Ce realizam cu CEREC?

Cu ajutorul sistemelor CEREC si InLab se pot realiza restaurari:

– nemetalice –piese unidentare (coronae, fatete, incrustatii, bonturi implantare) si punti scurte, compuse din 3 elemente din ceramica integrala, zirconiu si compozit. Puntile lungi, din considerente ce tin de rezistenta, necesita structurimai solide, cum ar fi cele din zirconiu. Oricum, cu sistemul InLab se pot realize punti pana la 12 elemente, iar printr-o buna gestionare a programarii pacientului chiar si acestea pot fi realizate intr-o singura zi. Totodata, cu ajutorul acestui aparat realizam ultima generatie de ghiduri chirurgicale CEREC Guide, atat de utile in implantologia dentara.

– metalice – structuri de rezistenta din Cr-Co pentru puntile dentare sau protezele scheletate.

Incrustatii – numite inlay (cand defectul este localizat la interiorul dintelui),  onlay (cand defectul este extratisular) si  pinlay (cand defectul are si ancorare in regiunea canalelor). Sunt restaurari dentare care refac portiuni moderat  distruse ale dintilor laterali (molari si premolari), aparute fie in urma cariei dentare fie in urma fracturilor (distructiile mari se refac cu ajutorul coroanelor). Reprezinta o alternativa excelenta la plombele dentare, deoarece sunt mult mai precise realizand o foarte buna inchidere marginala (sigilare a imbinarii), sunt rezistente (ceramica CEREC are duritatea similara cu a dintilor naturali), nu sufera modificari volumetrice (contractie-dilatare) decat in limitele fiziologice si sunt deosebit de estetice. Totodata, sunt recomandante atunci cand dorim inlocuirea plombelor vechi, in special a celor din amalgam, ele rezistand peste 20 de ani in dinte, fara sa creeze probleme.

Dupa curatarea cariei, medicul va creea o forma geometrica precisa a preparatiei si apoi , cu ajutorul scanner-ul intraoral va inregistra amprenta optica, finalizand in cateva minute proiectarea virtuala a  incrustatiei. Va introduce in unitatea de frezare cubul din portelan la culoarea dintelui si in numai 4-6 minute, incrustatia va fi gata de cimentare.

Coroane – pentru dintii cu deteriorari avansate, sau dintii carora le-a fost scos nervul, coroanele sunt cele mai indicate piese protetice, protejand foarte bine dintele la fractura.

Coroana acopera in totalitate dintele si se foloseste atat la dintii frontali (incisivi si canini) cat si la dintii laterali (molari si premolari), crescandu-le considerabil rezistenta. Totodata, coroanele sunt componente ale puntilor dentare, fiind cele care se ancoreaza pe dintii stalpi de punte si sustin dintii intermediari ai acestora.

Coroanele CEREC implica preparatii minimal invasive (dintele este slefuit intr-o cantitate mica) si in multe cazuri permit  pastrarea vitalitatii  dintilor (nu se scoate nervul). Slefuirea dintelui la nivelul gingiei se face intotdeauna cu prag, evitand lezarea gingiei si inflamarea ei. Prin forma si morfologie, reconstruiesc dintele identic cu situatia naturala, atat din punct de vedere al formei si morfologiei, cat si din punctual de vedere al culorii, redand dintelui caracteristicile esentiale, adica functia si estetica.

Dupa inregistrarea culorii, medicul va  slefui toate suprafetele dentare  si apoi, cu ajutorul micii camere video va inregistra amprenta, finalizand in cateva minute proiectarea virtuala a viitoarei coroane. Va introduce in unitatea de frezare cubul din portelan la culoarea dintelui si in numai 4-6 minute, incrustatia va fi gata de cimentare.

Fatete – Fatetele sunt ”invelisuri” subtiri din portelan care se aplica pe suprafata vizibila a dintilor frontali, in special  la cei superiori, restaurandu-le armonios  fizionomia.  Sunt asemenea unghiilor false ce le mascheaza pe cele naturale, fixandu-se la smaltul dintelui prin adeziune chimica.

Se confectioneaza unicat,  in forma, culoarea si pozitia  dorita  si corecteaza estetic  dintele sau dintii deteriorati, fie ca este vorba carii si fracturi, de strungareata sau ciobituri,  deformari sau coloratii persistente, dinti strambi, fisurati sau tociti.

Deoarece confectionarea lor implica arta si stiinta si  necesita pregatire temeinica si experienta indelungata a specialistului, precum  si  tehnologie  avansata, tratamentul de fatetare este considerat  „varful de lance” in randul procedurilor de cosmetica dentara. Este printre putinele modalitati de a obtine rapid „zambetul de vis”, fiind un tratament foarte solicitat de starurile de la Hollywood sau cele din show-biz.

ATENTIE insa, nu orice pacient este candidat pentru tratamentul cu fatete dentare, cum la fel de bine ar trebui stiut ca nu de putine ori, tratamentul cu fatete implica si alte tratamente complementare, prioritar realizarii acestora, cum ar fi: odontale, parodontale, endodontice, ortodontice sau chiar chirurgicale.

Sunt tratamente scumpe deoarece implica specialisti cu experienta indelungata, tehnologie speciala, instrumente si materiale speciale.

Rareori se fateteaza unul – doi dinti, refacerea totala a zambetului implicand fatetarea intregului grup frontal, adica a 6, 8 sau chiar 10 dinti.

Dupa inregistrarea culorii, medicul va  slefui sub lupe speciale sau microscop dentar o cantitate foarte mica din smaltul dintelui (0,3 – 0,5 – 0,8 mm), protejand gingia.

Apoi, cu ajutorul camerei video CEREC Omnicam se va inregistra amprenta optica pe baza caruia va fi creat modelul virtual pe computerul CEREC.

Procesul de proiectare este si el asistat, desfasurandu-se rapid si interactiv, pana la obtinerea celui mai bun rezultat, studiat si ales impreuna cu pacientul inca din faza de proiectare-simulare DSD.

La final, medicul va introduce in unitatea de frezare cubul din portelan la culoarea dintelui si in numai cateva minute fateta  subtire si precisa va fi gata de o eventuala individualizare si ulterior de lustruire.

Dupa frezarea fatetelor, acestea sunt verificate prin pozitionarea lor pe dinti, se mai pot face mici corectii in functie de doleantele pacientului, iar dupa finisare si lustruire, sunt cimentate definitiv pe dinti, cu ajutorul unor rasini speciale, cu un grad crescut de aderenta.

Punti dentare – Puntile dentare sunt restaurari clasice utilizate pentru inlocuirea a mai multi dinti lipsa si pastrarea unui zambet cat mai aproape de natural. Cu ajutorul acestora dentistul „inchide“ spatiul edentat ce apare ca urmare a pierderii unuia sau a mai multi dinti. Reprezinta o alternativa excelenta la protezele mobile (sunt restaurari fixe) si se pot sprijini pe dinti naturali sau pe implanturi dentare.

O punte dentara implica existenta a minimum doi piloni  pe care aceasta sa se sprijine (prin cimentare sau cateodata, la implanturi, prin insurubare), numiti „stalpi de punte”.

Puntile pot avea in functie de situatia clinica doi sau mai multi dinti stalpi si la fel, un numar variabil de dinti intermediari. Cu cat numarul dintilor intermediari este mai mare, cu atat si dintii stalpi de punte trebuie sa fie mai numerosi pentru a putea rezista solicitarilor din cavitatea orala.

Este gresit sa protezam brese lungi cu un numar mic de stalpi de punte, deoarece acestia nu vor rezista in timp.

Dupa slefuirea dintilor stalpi si inregistrarea culorii, medicul va inregistra amprenta optica, fie direct in gura cu sistemul CEREC, fie pe modelul din gips cu sistemul InLab, finalizand in alte cateva minute procesul de proiectare a viitoarei punti dentare.

Odata finalizata proiectarea, va introduce in unitatea de frezare cubul din portelan la culoarea dintilor, lungimea acestuia fiind impusa de numarul de dinti din componenta puntii dentare. In functie de numarul de elemente, masina de frezat va finaliza dupa un timp fie puntea dentara din ceramica sau zirconiu integral, fie structura de rezistenta a puntii ce ulterior va fi placata cu ceramica dentara.

Puntea va fi finisata si lustruita, eventual individualizata coloristic prin pigmentare iar structura va fi placata cu portelan.

Cand puntea este gata, medicul o va cimenta adeziv pe dintii slefuiti, redandu-i pacientului capacitatea sa manance si sa zambeasca.

Bonturi protetice pentru implanturi –  reprezinta interfata (legatura) dintre implantul dentar inserat in os de catre medicul chirurg si coroana dentara ce se va realiza peste implant.  Aceste bonturi pot fi prefabricate (de catre producatorul implantului) sau pot fi individualizate de catre medicul si tehnicianul dentar, astfel incat ele sa se adapteze perfect situatiei pacientului ce urmeaza sa primeasca o lucrare protetica pe unul sau mai multe implante.

In majoritatea situatiilor bonturile sunt acoperite de gingie  si de coroana dentara si nu sunt vizibile in cavitatea orala.

Bonturile prefabricate sunt confectionate din Titan si prezinta o varietate  limitata de marimi, angulatii si forme.

Bonturile individualizate pot fi confectionate din Titan, Zirconiu sau ceramica integrala cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM. Prezinta avantaje certe fata de cele standard datorita adaptarii perfecte fata de situatia individuala a pacientului. Bonturile protetice din zirconiu sau ceramica sunt capabile sa satisfaca orice cerinta estetica avand culoarea precum  cea a dintilor naturali. Desi bonturile sunt acoperite de gingie, in unele situatii, aceasta este subtire in grosime, iar bontul poate sa transpara daca este din Titan, afectand estetica tesuturilor moi. Pentru a evita astfel de situatii, bonturile protetice din zirconiu sau ceramica sunt capabile sa satisfaca orice cerinta estetica avand culoarea alba precum  cea a dintilor naturali.

Ghid chirurgical  – reprezinta instrumentul folosit de medicii proteticieni si chirurgi pentru a insera implantele dentare in pozitiile planificate in prealabil cu ajutorul softurilor digitale, conform cerintelor  protetice atat functionale cat si estetice. Precizia pozitionarii implantelor atunci cand se folosesc ghizii chirurgicali este spre absolut, astfel evitandu-se erorile umane ce pot duce la accidente chirugicale sau rezultate  slabe din punct de vedere estetic si functional.

Pentru a realiza un ghid chirurgical echipa implanto-protetica (formata din medic chirurg , medic protetician si technician dentar) va urma un protocol specific ce consta in :

  • Amprentarea digitala a situatiei actuale intra-orale si cu ajutorul unui soft CAD (computer aided design – design computerizat) vor realiza o simulare exacta a viitorilor dinti.
  • Realizarea unui Computer Tomograf – informatiile si simularea obtinuta cu ajutorul amprentarii si planificarii digitale vor fi transferate in softul de vizualizare a computerului tomograf. Chirurgul va decide pozitia exacta a implantului luand in considerare aceste date cat si aspectele ce tin de structurile osoase, elemente anatomice (nervi, vase de sange, sinusuri).
  • Realizarea ghidului chirugical – dupa planificarea atat protetica cat si chirugicala se va realiza ghidul chirurgical prin frezare computerizata cu ajutorul aceleasi tehnologii cu care se realiza coroanele integral ceramice (CEREC CAD/CAM)

In reabilitarile implanto-protetice unde pozitionarea implantului determina in mod decisiv rezultatul final din punct de vedere estetic si functional, chirurgia ghidata protetic reprezinta cea mai buna abordare pentru a obtine un rezultat perfect.

DSD – Digital Smile Design

Proiectarea fatetelor face parte dintr-un intreg proces asistat de calculator, numit DSD (Digital Smile Design), realizat de specialistul nostru, dr. Curt-Nazar Varol chiar inainte de inceperea tratamentului.

DSD este un protocol conceptual multifunctional ce ofera avantaje in elaborarea tratamentelor estetice atat pacientilor cat si medicilor . Conceptul se bazeaza pe analiza faciala si a proportiilor de la nivelul dintilor folosindu-se o serie de fotografii si inregistrari video de inalta calitate ce respecta anumite protocoale stricte. Acestea, coroborate cu investigatiile radiologice, masuratori specifice ale proportiilor fetei, ale dintilor cat si amprente digitale si /sau modele din gips de studiu , vor contribui la elaborarea unui diagnostic estetic si functional correct , cat si cea mai buna abordare si minim invaziva in tratamentul de reabilitare estetica.

O simulare digitala a zambetului este realizata de echipa protetica, iar pacientul are posibilitatea de a previzualiza finalul tratamentul chiar inainte de a fi inceput. Gradul de predictibiliate mare si rezultatele la finalul tratamentelor estetice vor fi intotdeauna la nivelul asteptarilor pacientului.

Pe scurt, Digital Smile Design prezinta urmatoatoarele beneficii :

  • reprezinta o metoda ce inlesneste procesul de diagnosticare cu ajutorul evaluarii extra si intraorale atat estetice cat si structurale;
  • imbunatateste intr-un mod determinant comunicarea atat dintre pacient si medic (cu ajutorul planificarii DSD pacientul poate intelege si percepe vizual foarte usor planul de tratament estetic propus de medic);
  • pacientul se poate implica intr-un mod activ in creearea zambetului avand posibilitatea sa isi exprime atat doleantele cat si asteptarile sale fata de echipa de medici.