București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Fatetarea directa
Daca unul din dintii frontali, dinti ce se descopera atunci cand zambim, prezinta o leziune, iti vei dori sa tratezi leziunea, dar sa faci astfel incat dintele respectiv sa arate bine. Mai exact, sanatos si frumos…
Daca leziunea nu este foarte mare, obturatia sau popular „plomba” poate fi metoda de electie. Materialele de obturatie moderne, in special cele cu umplutura de particule din ceramica, imita destul de bine structurile dintilor naturali, asigurand rezistenta si durabilitatea necesara. Aceste materiale sunt numite rasini compozite si se aseamana ca textura si culoare cu dintii naturali. Dentistul realizeaza obturatii cand vrea sa trateze dinti ciobiti, fracturati, cu anomalii de forma sau sa refaca structura distrusa de carie, intr-un mod simplu si rapid. Chiar daca nu pot rivaliza ceramica sau portelanul dentar, materialele compozite asigura tratamente eficiente pe termen scurt si mediu.
Principii de baza in realizarea obturatiilor (plombelor)
Prin obturatie se realizeaza o uniune permanenta intre dintele natural si materialul dentar artificial. In mod normal, acest lucru se obtine aplicand un agent adeziv special ce creeaza o reactie chimica intre cele doua suprafete. Rezultatul acestei alipiri face ca dintele natural si materialul sa functioneze ca o singura unitate.
Acest lucru a devenit posibil prin descoperirea unor rasini compozite ce sunt si rezistente si estetice. Aceste materiale sunt folosite pentru repararea dintilor cu leziuni minore sau moderate, in special in zonele frontale, acolo unde fortele de masticatie sunt reduse, comparativ cu zona posterioara, numita molara, unde presiunile masticatorii sunt considerabil mai mari.
Rasinile compozite sunt net superioare amalgamului dentar, acel material metalic din care se confectionau plombele in trecut, prezentand urmatoarele avantaje principale:
– un spectru larg de culori din care dentistul poate alege, astfel incat plomba sa se potriveasca coloristic fiecarui dinte,
– manopere minimal invazive – dintele se prepara mult mai putin, conservandu-se din substanta dentara naturala, rasinile compozite fiind ideale pentru refacerile dentare la copii si adolescenti, cu dinti in proces de crestere, fiind folosite ca material provizoriu pana la realizarea fatetelor sau altor restaurari cu caracter definitiv atunci cand eruptia dentara sau schimbarea dintilor s-a incheiat.
Pe de alta parte, rasinile compozite necesita suficienta substanta dentara restanta, ca suport, de care acestea sa adere. Cu cat structura dentara ramasa dupa curatarea leziunii este mai putina, cu atat plomba rezultata va fi mai mare, cu sustinere minima din partea dintelui, ceea ce creste riscul ca obturatia sa nu reziste in timp, fracturandu-se sub actiunea fortelor masticatorii.
Tratamentul dintilor folosind obturatii
Inaintea realizarii unei obturatii, dentistul trebuie sa realizeze un control si sa determine daca tratamentul prin obturatie este cel adecvat dintelui in cauza, astfel incat daca raspunsul va fi pozitiv sa hotarasca ce material si ce tehnica dovedesc eficienta maxima.
In clinicile Implantodent, dintii sunt diagnosticati modern, cu ajutorul tehnologiei digitale: radiografii si detector de carie. Astfel, medicul va stii dimensiunile distructiei dentare, limitandu-se in tehnica de preparare la tesuturile afectate. Orice fragment de tesut natural salvat va constitui un bun element de rezistenta pentru viitoarea plomba. Atat curatarea dar mai ales controlul curatarii se face sub lupe speciale sau microscoape dentare.
Putem pregati dintele pentru plombare curatandu-l prin doua metode:
– clasic, cu ajutorul frezelor dentare montate la instrumentarul rotativ, turbina sau piesa cot;
– modern, cu ajutorul performantului laser de tesuturi dure, Waterlase.
Avantajele principale ale utilizarii laserului sunt incontestabile:
– rapiditate;
– nu exista zgomotul specific al turbinei dentare;
– neexistand frecare nu exista caldura degajata care sa produca durere si nici mirosul de dinte „ars”;
– fara frecare nu apar fisuri si crapaturi in smalt si dentina, asa cum deseori se intampla atunci cand utilizam freza dentara;
– laserul curata si creeaza microretentii pentru materialul compozit, rezultand plombe mai rezistente in timp;
– curatare selectiva;
– curata si dezinfecteaza tesuturile.
Procedura in sine va incepe prin prepararea suprafetei dintelui. In cazul in care dintele prezinta carie, aceasta trebuie indepartata cu atentie, dentina sigilata, sigilantul avand rol si de baza pentru obturatie. Pentru repararea unui dinte frontal ciobit, suprafata este usor „inasprita” prin gravare cu o solutie acida pentru a creea retentii microscopice ce vor fi umplute cu materialul de obturatie, marind suprafata de adeziune.
Dupa aplicarea unui agent reactiv-bonding-numit si agent adeziv, dentistul va aplica un strat de compozit, urmat de aplicarea unei lumini albastre emisa de o lampa speciala, ce va determina o reactie chimica si va face ca materialul compozit sa adere de suprafata dintelui. Manopera se repeta pana ce dintele ajunge la forma si culoarea dorita, in nuante identice cu a celorlalti dinti. Ulterior forma obturatiei se poate ajusta cu ajutorul unei freze dentare, iar la final aceasta se finiseaza si lustruieste.
Atunci cand lipseste multa substanta dentara, fie ca urmare a unei carii mari, fie unei fracturi, exista alternative mai eficiente de refacere, cum ar fi incrustatiile, fatetele sau coroanele, care chiar daca sunt mai scumpe, refac mult mai eficient dintele in cauza.