Cum ne imbunatatim zambetul ?

Estetica dentara

Ce vezi cand te uiti in oglinda si de fapt cum te vad ceilalti? Un zambet luminos si atragator reprezinta atu-ul esential al aspectului dumneavoastra. Sondajele de opinie scot la iveala faptul ca trei sferturi din populatie considera ca un zambet sanatos este o trasatura foarte importanta, si multi spun ca este primul lucru pe care il observa atunci cand se intalnesc cu o noua persoana.

Daca eziti sa zambesti deoarece nu esti satisfacut de felul in care arata dintii tai, ar trebui sa stii ca medicina dentara moderna ofera o multitudine de tratamente ce pot reda dintilor si gingiilor tale aspectul tineresc sau  de ce nu, iti pot oferi zambetul la care ai visat dintodeauna. Aceste tehnici si proceduri, impreuna cu specialistii ce le utilizeaza sunt artizanii cosmeticii dentare.

Scopul final este acela de a-ti darui un zambet mult mai sanatos si atractiv, o masticatie sanatoasa si de fapt o imbunatatire considerabila a calitatii vietii.

Analiza zambetului

Procedeul denumit „analiza zambetului” este primul pas in calatoria spre imbunatatirea zambetului. Aceasta incepe cu o examinare orala cuprinzatoare pentru a evalua starea actuala a dintiilor, gingiilor si a maxilarelor, precum si cu identificarea oricarei probleme, incipiente sau in derulare, de sanatate orala.

La fel de important este si dialogul medicului estetician cu pacientul, in special in prima faza a tratamentului, atunci cand identificarea nevoilor si asteptarilor obiective ale acestuia este cruciala:

  • Ce va place la zambetul dumneavoastra?
  • Ce ati vrea sa imbunatatiti?
  • Ce schimbari ale zambetului dvs. v-ar face sa va simtiti mai confortabil?

Odata discutate aceste aspecte, specialistii nostri va pot sfatui asupra unei variante de tratament realiste, conforme cu situatia dvs. ce poate fi realizata in limitele de timp si bani de care dispuneti. Intotdeauna insa, prioritatea noastra vor fi siguranta si confortul pacientului, astfel incat rezultatele obtinute fara compromisuri sa va ofere satisfactie pe termen lung.

Dialogand deschis si prezentandu-va clar, pe un limbaj adecvat nivelului de cunoastere medicala, fiecare etapa de tratament, este mai mult ca posibil sa dezvoltam un plan de tratament care sa indeplineasca necesitatile si dorintele dvs.

Schimbarea infatisarii dintilor tai

Albirea dintilor, cu siguranta se numara printre cele mai populare proceduri de cosmetica dentara. Exista mai multe metode de albire, toate fiind eficiente daca sunt realizate sub supraveghere de specialitate si daca li se aloca timp suficient. Albirea in cabinetul dentar este cea mai rapida cale spre un zambet „mai alb”, dar si kit-urile  de albire „pentru acasa” pot oferi rezultate bune daca sunt de calitate si sunt utilizate dupa sfatul medicului. Aceasta deoarece nu toti dintii pot fi „albiti” la fel si nu intotdeauna doar albirea in sine poate rezolva problemele ce au dus la schimbarea culorii dintelui.

Dintii ciobiti, cu anomalii de forma sau de culoare pot fi imbunatatiti considerabil gratie altor proceduri moderne de cosmetica dentara. O astfel de metoda este „fatetarea directa”, un procedeu in care materialul restaurativ, durabil, este lipit permanent de structurile dentare. Cu ajutorul unei rasini compozite de calitate superioara, obtinuta prin amestecul dintre un plastic special si particule nanometrice de sticla, poate restaura complet dintele, fiind aplicat si modelat manual, strat cu strat, in forma si culoarea dorita.

O alta optiune pentru a schimba infatisarea dintilor sunt „fatetele ceramice”. Procedura presupune ca „foite” subtiri fabricate manual sau robotizat din portelan dentar, asemenea unei unghii false sau cochiliei unei scoici, sunt lipite pe fata unuia sau mai multor dinti, transformand complet infatisarea acestora. Fatetele sunt realizate conventional pe model de ghips in laboratorul dentar sau robotizat cu ajutorul tehnologiei cad/cam in cabinet si pot imbunatati considerabil si pe termen lung zambetul dumneavoastra.

Cand exista pierdere mare de substanta dentara, cel mai potrivit tratament cosmetic este reprezentat de o coroana dentara din ceramica integrala, adica din portelan fara metal. De asemenea si aceasta poate fi fabricata clasic, in laboratorul dentar, insa in clinicile Implantodent utilizam, din considerente ce tin de viteza si precizie, tehnologia robotizata cad/cam de la Sirona, numita CEREC. Coroana este obtinuta prin amprentare digitala, proiectata pe computer si frezata in cateva minute dintr-un cub de portelan la culoarea dintilor naturali. Dupa mici adaptari , finisare si lustruire, coroana este cimentata pe dintele afectat, restaurand natural si non-invaziv tesuturile lipsa.

Restaurarea zambetului dupa pierderea dintilor

Dintii lipsa pot insemna o provocare atunci cand realizam o schimbare completa de zambet. Din fericire exista mai multe variante ce se potrivesc fiecarei situatii clinice in parte dar si fiecarui buget corespunzator acestor variante.

Implanturile dentare sunt considerate cea mai buna optiune pentru inlocuirea dintilor lipsa. Aceasta procedura moderna presupune inserarea unor dispozitive cu forma de surub fabricate din titan medical in osul maxilar, astfel incat acestea sa poata servi ca suport pentru coroane provizorii sau definitive. Implanturile dentare pot fi folosite pentru inlocuirea unui singur dinte, a mai multor sau chiar a tuturor dintilor lipsa, realizandu-se astfel restauratii cu diverse tipuri de lucrari dentare.

O alta optiune pentru inlocuirea unui dinte lipsa, nu la fel de avansata ca cea prin implant dentar este puntea dentara. In acest caz, dintii vecini zonei cu dinte lipsa sunt sacrificati, fiind slefuiti si servesc ca suport pentru una sau mai multe coroane, sudate intre ele. Astfel, dintii care sustin puntea se numesc stalpi de punte, iar cei care se afla intre acestia se numesc corp de punte.

Acesti dinti stalpi, pe viitor, trebuiesc atent monitorizati, fiind predispusi la caria dentara. Totodata, inflamatia gingiei care apare prin iritarea ei de catre bacteriile rezultate din resturile alimentare ce se strang sub corpul de punte, poate determina imbolnaviri ale gingiei si osului, mai exact boala parodontala care duce la pierderea dintilor si implicit a puntii.

Proteza dentara, fixa sau mobilizabila, poate de asemenea sa fie folosita pentru restaurarea zambetului dupa pierderea partiala sau totala a dintilor. Din pacate, protezele nu pot restaura decat intr-o foarte mica masura functiile, atat cea masticatorie cat si cea fonetica. In plus, miscarile nefiziologice ale acestora produc resorbtia oaselor maxilare si chiar daca aparent sunt ieftine, intretinerea periodica a acestora presupune costuri care devin din ce in ce mai mari odata cu trecerea timpului. Protezele pot fi fabricate in diverse forme ce depind de  natura edentatiei si pot fi ulterior stabilizate cu implanturi dentare strategic plasate in oasele maxilare.

Imbunatatirea sanatatii gingiilor, a oaselor maxilare si a muscaturii (ocluziei)

Desi dintii pot fi principala atractie atunci cand vorbim despre zambet, gingiile si structura osoasa joaca un rol deosebit de important, de asemenea. Retractia gingivala (datorata bolii parodontale sau altor cauze) poate sa descopere prea mult din radacinile dintilor. In schimb, prezenta unei gingii in exces cum este cea din zambetul gingival poate face ca dintii sa para prea mici.

Chirurgia parodontala realizata in scop cosmetic se adreseaza ambelor tipuri de probleme gingivale: gingie retrasa, deficitara sau gingie in exces. Grefele de tesut gingival pot fi plasate la nivelul dintilor cu gingia retrasa pentru stimularea cresterii tesutului acolo unde este nevoie. Procedura chirurgicala numita alungire coronara, presupune indepartarea de tesut gingival in exces, clasic cu bisturiul sau modern cu laserul, rezultatul fiind un zambet mult imbunatatit, estetic si natural conturat.

Tratamentul ortodontic pentru corectarea problemelor ocluzale sau de muscatura numite malocluzii sau chirurgia ortognata pentru repozitionarea maxilarelor deformate sau rau pozitionate pot de asemenea imbunatatii considerabil zambetul dumneavoastra. Aceste proceduri avansate pot face parte din abordarea complexa a schimbarii radicale a zambetului.

Va puteti transforma infatisarea prin proceduri de cosmetica dentara!

Fie ca este vorba de o singura vizita sau de un tratament complex ce se intinde pe mai multe luni, cosmetica dentara are capacitatea de a transforma orice zambet. In final, depinde de dvs. sa alegeti varianta de tratament propusa de specialistii nostri prin care sa obtineti ceea ce va doriti cel mai mult, adica un zambet luminos, estetic si functional, pe care veti fi fericit sa il impartasiti cu restul lumii.

Schimbarea radicala a zambetului

Zambetul tau inseamna multe:

  • forma de comunicare cu lumea larga;
  • exprimarea proprie a fericirii, prieteniei sau a increderii;
  • relationarea personala, sociala si profesionala cu ceilalti.

Dar in momentul in care ti-ai pierdut increderea in zambetul tau, complexat de problemele dentare si gingivale ce iti afecteaza infatisarea, devii retras, inhibat, neputandu-te exprima in totalitate. Daca acest lucru se intampla, cel mai probabil vei pierde toate beneficiile ce deriva din posibilitatea de a zambi.

De aceea persoanele care doresc o reabilitare estetica (dinti si gingie), nu cauta o schimbare doar a unor detalii, ei doresc un zambet complet cu care isi vor putea recastiga increderea in sine si vor putea reface legatura cu ceilalti.

Acesta este motivul pentru care oamenii ce cauta solutii cosmetice la problemele lor dentare si gingivale nu sunt de fapt in cautarea unor schimbari in detaliu. Ei cauta un nou zambet, cu ajutorul caruia sa regaseasca increderea in sine ce a fost pierduta si sa reinnoiasca deschiderea catre ceilalti.

Aceasta este ceea ce numim „schimbarea radicala de zambet”.

Stabilirea etapelor pentru schimbarea de zambet

O schimbare de zambet incepe cu o intrebare la care numai tu poti raspunde: „Ce zambet mi-as dori sa am? Ti-ai dori un zambet sclipitor de Hollywood care sa-i socheze pe ceilalti? Sau ti-ai dori un zambet mai subtil si cu un aspect natural?” Raspunsul depinde foarte mult de personalitatea ta, predispozitia si adaptabilitatea la schimbare, aspiratiile in cariera… De aceea, in final,  tipul de schimbare radicala a zambetului pe care doresti sa-l obtii depinde numai de tine.

O alta intrebare: „Ce doresc de fapt sa schimb si ce pot schimba in realitate?” Acesta este elementul cheie, important inca de la inceput – analiza zambetului. Specialistii nostri in estetica si cosmetica dentara vor realiza o examinare orala completa si complexa, pentru a determina sanatatea dintilor si a gingiilor si pentru a identifica impreuna cu dumneavoastra problemele care stau la baza sanatatii orale. Vom efectua investigatii moderne, fotografii, radiografii digitale si la nevoie chiar o tomografie dentara, vom inregistra amprente digitale si vom programa simulari cu ajutorul programelor moderne de calculator. Pe baza tipului de zambet pe care vi-l doriti va putem consilia pentru alegerea unei variante de tratament corecta si realista, adaptata asteptarilor si nevoilor dumneavoastra precum si timpului si bugetului de care dispuneti. Toate acestea au ca unic scop obtinerea unui rezultat predictibil si de succes care sa bucure ambele parti.

Intotdeauna va vom oferi variante fezabile de tratament, bazate pe criterii medicale, individualizate si in conformitate cu principiile estetice. In final, dupa consiliere detaliata si obiectiva, dumneavoastra veti accepta una din aceste variante, care se pliaza cel mai bine asteptarilor dar si bugetului de care dispuneti.

Pentru a va ajuta in alegerea tratamentului, pe baza „Digital Smile Design”, specialistul nostru va poate prefigura rezultatul final inca dinaintea inceperii tratamentului. Mock-up-uri, reconstructii
computerizate, restaurari provizorii cu caracter orientativ, toate va pot ajuta sa anticipati posibilitatile si sa propuneti mici corecturi la eventualul tratament propus.

„Ustensilele” necesare pentru obtinerea „noului zambet”

Specialistii nostri in cosmetica dentara au la indemana o gama larga de instrumente, tehnici si proceduri pentru a asigura transformarea radicala a zambetului. Analiza zambetului reduce numarul de posibilitati la cele strict apropiate genului si aspectului dumneavoastra astfel incat sa vedeti inainte de a incepe transformarea zambetul pe care vi-l doriti.

Nu toate abordarile cosmeticii dentare sunt ample sau invazive. Unele se bazeaza pe ideea ca si cel mai mic defect poate avea un impact major asupra perceptiei tale sau a celorlalti legat de zambetul tau. Acest lucru este evident in cazul dintilor patati sau cu discromii. Exista proceduri simple si rapide ce reduc sau duc la disparitia petelor, avand un impact major asupra imbunatatirii infatisarii tale. O manopera de rutina, numita igienizare profesionala, poate adauga un plus de stralucire zambetului tau si  impreuna cu tehnicile avansate de albire dentara pot duce la disparitia petelor sau discromiilor.

Dintii ciobiti sau cu anomalii de crestere sau de pozitie necesita ceva mai mult decat simple manopere de igienizare. La Implantodent acestia pot fi impecabil corectati sau reparati utilizand tehnici diferite, in functie de disponibilitatea si bugetul fiecarui pacient. Una din aceste tehnici se numeste restaurare adeziva directa, folosind compozit in culoarea naturala a dintelui.

Fateta ceramica, o foita subtire de portelan dentar realizata astfel incat sa imite perfect forma si culoarea dintelui natural, poate fi cimentata pe fata vizibila a dintilor anteriori pentru a masca probleme legate de coloratii severe, pozitii nefiresti sau pentru a inchide spatii interdentare exagerate. Similar fatetei dar cu o acoperire completa a dintelui, poate rezolva refacand frumusetea unui dinte si  o coroana dentara din ceramica integrala sau portelan fara metal.

O transformare radicala de zambet presupune si tratamente mai complexe ce implica mai multi sau chiar toti dintii. Tratamentul ortodontic poate corecta o muscatura incorecta, alinia dintii strambi sau poate muta dintii pentru a obtine un zambet simetric si armonios. Spatiile goale ca urmare a lipsei dintilor pot fi tratate eficient si pe viata cu ajutorul implanturilor dentare sau pentru o perioada mai scurta cu punti dentare sau alte tipuri de restaurari, cum ar fi protezele.

Chirurgia parodontala poate rezolva probleme legate de estetica roz, mai exact a gingiei, cauzate de excesul de gingie ce apare in „surasul gingival” sau de retractiile gingivale din anumite stadii ale bolii parodontale.

Asigurarea succesului – un zambet transformat radical

Rezultatele tratamentului, din punctul de vedere al timpului si bugetului, sunt direct proportionale cu complexitatea cazului. Sa nu ne imbatam cu apa rece: un caz dificil nu va fi tratat „cat ai bate din palme” sau „ieftin” decat in reclame mincinoase destinate credulilor!

Obiectivele pe care vi le-ati propus cu privire la transformarea zambetului dumneavoastra pot fi atinse dupa numai o sedinta profesionala de albire dentara sau doar restaurand unu–doi dinti cu compozit. Pe de alta parte, atingerea obiectivelor propuse ar putea necesita o abordare cuprinzatoare care se adreseaza mai multor dinti, gingiilor si/sau problemelor de muscatura si care poate implica numeroase proceduri complementare si colaborarea interdisciplinara intre mai multe specialitati. La Implantodent, toti specialistii lucreaza „sub un singur acoperis”!

Indiferent de caz, fie ca este simplu sau complex, schimbarea radicala a zambetului trebuie sa aiba acelasi rezultat final: obtinerea zambetului mult visat si asteptat. Pentru dumneavoastra succesul final se va traduce printr-un zambet nou, un zambet pe care il veti afisa cu toata increderea.

Atunci cand vorbim despre sanatatea orala, ne referim la o dantura sanatoasa, insa si frumoasa. Oamenii care zambesc, care rad, sunt oameni sanatosi, neinhibati de o dantura stricata si bolnava. Ei pot interactiona si relationa cu semenii lor intr-o maniera fireasca. Nu de putine ori ascensiunea pe linie profesionala este diferita la aceste persoane cu o dantura frumoasa. Disciplina stomatologica care se preocupa de frumusetea danturii se numeste estetica dentara si include manopere stomatologice complexe ce au ca scop realizarea unui zambet stralucitor, in concordanta cu celelante elemente de estetica faciala.

Proceduri de estetica dentara:

  • coroanele si puntile din ceramica integrala (portelan fara metal) sau zirconiu
  • fatetele dentare din compozit si portelan
  • incrustatiile integral ceramice sau din zirconiu
  • obturatiile (plombele) la culoarea dintilor
  • albirea neinvaziva a dintilor
  • implanturile dentare din titan si zirconiu

GATA CU METALUL !

Asta inseamna ca scapam de iritatiile gingiilor produse de prezenta metalului, dar si de coloratiile inchise la culoare de la baza gingiei produsa de componenta metalica a lucrarilor metalo-ceramice.

Ceramica integrala si zirconiul reprezinta la ora actuala cele mai avansate materiale dentare cu care putem obtine cele mai estetice solutii protetice. Placa bacteriana adera mult mai greu la zirconiu si se indeparteaza mai usor. Acest lucru se va traduce in timp prin gingii sanatoase, neinflamate.

Un aspect foarte important ce apare atunci cand lipseste metalul e reprezentat de trecerea luminii prin dinte – aceasta se face ca si in cazul dintilor naturali, nemaifiind blocata de prezenta metalului. Iata ca acum putem avea un zambet stralucitor si perceput ca si natural, indiferent ca este vorba de lumina soarelui sau de lumina artificiala. Indiferent ca realizam coroane, pivoti, fatete sau incrustatii, zambetul dvs. va deveni fermecator si de multe ori, de invidiat. In plus, inexistenta metalului presupune o slefuire mai redusa a dintelui, conservandu-se astfel mai mult din structurile dentare naturale.

Cea mai mare provocare a stomatologiei contemporane este reprezentata de restaurarea structurilor dentare cu materiale perfect biocompatibile si suficient de puternice pentru a putea rezista la fortele de masticatie (220-450 kg forta). Astfel, pacientii nostri au acum posibilitatea sa aleaga pentru problemele lor dentare un material estetic, puternic, pur si biocompatibil, indicat in realizarea puntilor dentare estetice, indiferent ca se ancoreaza pe dinti naturali sau pe implanturi dentare.