București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Igiena dentara este esentiala pentru a avea o dantura sanatoasa si implicit frumoasa. Lipsa igienei dentare sau o igiena orala precara determina complicatii locale, cum ar fi cariile dentare sau boala parodontala, afectiuni ce conduc la pierderea dintilor si atrofia oaselor maxilare precum si complicatii generale, de la simple la complicate (boli cardio-vasculare, metabolice, renale, respiratorii, neurologice, nastere prematura si multe altele).
Se stie ca placa bacteriana si tartrul dentar sunt principala cauza a aparitiei bolii parodontale, denumita popular si „boala dintilor frumosi si sanatosi”.
Sunt multe cazuri in care pacientul prezinta o dantura perfecta dar care poate avea un destin tragic, ca urmare a acestei boli necrutatoare ce actioneaza incet si sigur, fara simptome zgomotoase si dureri care sa atraga atentia pacientului. Din pacate atunci cand apar primele semne de boala parodontala cum ar fi: inflamatia, sangerarea gingiei, chiar mobilitatea dentara, boala este deja instalata, mai mult, stadiul de evolutie este inaintat. Cele mai eficiente in depistarea precoce a bolii parodontale si instituirea unui tratament rapid si eficient sunt controalele periodice la medicul stomatolog.
Este indicat ca igienizarea profesionala sa se realizeze inainte de inceperea oricarui tratament stomatologic, in special chirurgical/implantologic si apoi sa se efectueze cu periodicitate la fiecare 3-6 luni in functie de situatie.
Igiena orala se poate realiza si intretine in 2 moduri:
- igienizarea orala personala, individuala, efectuata zilnic, atat dimineata cat si seara la domiciliu de catre pacient.
- igienizarea profesionala, efectuata o data la 6 luni sau chiar mai putin, la 4 luni la purtatorii de lucrari si implanturi sau 3 luni la fumatori, in cabinetul dentar de catre personal specializat si tehnologie speciala.
Igienizarea individuala o efectuam acasa, zilnic, minimum de doua ori pe zi (dimineata si seara), cu ajutorul periutei de dinti si al pastei, dar si al mijloacelor auxiliare de igiena dentara: ata dentara, apa de gura, periute interdentare.
Igiena orala impecabila, realizata profesional in cabinet si de catre pacient la domiciliu reprezinta cea mai buna metoda de a preveni bolile gingivo-parodontale care conduc la pierderea dintilor si la resorbtii de os maxilar.
Igiena orala la domiciliu, chiar daca este impecabil realizata, trebuie completata la cel mult sase luni de o sedinta de igienizare profesionala, deoarece exista depozite mineralizate de tartru care nu pot fi indepartate de catre pacient prin mijloacele obisnuite de curatare.
Scopul igienizarii profesionale este acela de a indeparta orice depozit de placa bacteriana si tartru din cavitatea orala (dinti, gingii, limba, lucrari dentare, implanturi, etc) precum si orice coloratie extrinseca, lasand suprafete perfect plane, netezite si lustruite perfect, de care sa nu mai poata adera cu usurinta placa bacteriana.
Igienizarea profesionala in clinicile Implantodent este efectuata de personal calificat, dureaza circa 2 ore si implica:
1. identificarea depozitelor contaminate cu ajutorul revelatorilor de placa bacteriana.
2. detartrajul cu ultrasunete, subgingival (la nivelul cementului radicular) si supragingival (la nivelul smaltului), efectuat cu aparatura tehnologic avansata, care nu lezeaza structurile dentare, fie ca vorbim de cele dure, fie de cele moi (gingii); PERIOSCAN permite detectarea depozitelor de tartru subgingival, semnalizate acustic si vizual medicului, ultrasunetele activandu-se astfel numai cand este cazul.
3. indepartarea petelor, a depozitelor moi si netezirea tuturor suprafetelor cu ajutorul airflow, un aparat care imprastie cu presiune o pulbere foarte fina de aer, bicarbonat si apa.
4. periaj profesional pentru lustruirea suprafetelor cu periute, polipanturi si paste speciale, de granulatii diferite.
5. netezirea si lustruirea spatiilor interdentare cu ajutorul unor benzi fin abrazive.
6. tratament laser antiinflamator la nivelul papilelor si zonelor gingivale inflamate.
7. instructaj de efectuare si eventual de corectare a igienei orale la domiciliu.
Igienizarile profesionale se realizeaza o data la sase luni. Pentru pacientii care au lucrari fixe si implanturi se recomanda o igienizare profesionala la fiecare patru luni, iar fumatorii ar trebui sa efectueze aceasta operatiune o data la trei luni.
Tartrul dentar reprezinta placa baceriana mineralizata. Are doua componente, tartrul supragingival si tartrul subgingival.
Pe langa efectul distructiv pe care il are, tatrul dentar, in special cel supragingival dauneaza si din punct de vedere estetic. Tartrul supragingival, daca la inceput nu se vede fiind galbui deschis sau chiar la incolor, cu trecerea timpului, de la alimentele si bauturile colorate sau de la nicotina acesta capata o nuanță maronie si da un aspect inestetic danturii, producand totodata halena (mirosul urat al respiratiei) si carii.
Tartrul subgingival este mai consistent si mai inchis la culoare, iar in timp prin depunere strat cu strat isi mareste volumul și desprinde gingia de pe dinte, producand un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor si progresiei bolii parodontale, ceea ce duce in final la pierderea dintilor. Pacientii cu gingivite si parodontie marginale acute sau cei cu depozite voluminoase de tartru simt dupa igienizarea profesionala o usoara sensibilitate la nivelul dintilor si gingiilor sau chiar aparitia unei mici hemoragii, dar aceste efecte vor disparea in scurt timp gratie priceperii specialistilor nostri si a tehnologiei din dotarea clinicilor.
Detartrajul este daunator dintilor sau chiar organismului doar in cazul utilizarii unor tehnologii invechite (magnetostrictiv) sau in cazul nepriceperii personalului care realizeaza aceste manopere. Ceea ce trebuie stiut este ca detartrajul ultrasonic PIEZOELECTRIC nu este daunator smaltului dintilor, acționand doar asupra depozitelor de tartru. In timpul detartrajului ultrasonic este posibil sa apara o usoara sensibilitate determinata in special de expunerea radacinilor dentare cu gingia deja retrasa în cavitatea orala. Aceasta sensibilitate care poate persista mai multe zile, pana la o saptamana, fiind declansata de alimente reci sau dulci, ea disparand imediat dupa incetarea actiunii lor este cu succes tratata in clinicile Implantodent.