București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
TIPURILE DE BOALA PARODONTALA ALE COPILULUI SUNT:
- Gingivita cronica,
- Parodontita agresiva,
- Parodontita agresiva generalizata.
Gingivita cronica este cea mai frecventa forma de boala parodontala la varsta copilariei. De obicei debuteaza cu modificari la nivelul gingiei si acestea se umfla, devin foarte rosii si sangereaza usor la periaj. Gingivita are un caracter reversibil (se vindeca) putand fi atat prevenita cat si tratata prin periaj corect si regulat, utilizarea atei dentare si igienizari profesionale (la medic) periodice (din 6 in 6 luni). Netratata, gingivita evolueaza invariabil in forme mai grave transformandu-se in parodontita care afecteaza ireversibil osul.
Parodontita agresiva afecteaza tinerii care in general sunt sanatosi. O intalnim la adolescenti si la adultii tineri si intereseaza cu predilectie primii molari (primele masele) si incisivii (dintii din fata). Este caracterizata prin pierderi severe de os alveolar (care inconjoara radacinile) si in mod paradoxal, pacientii afectati de aceasta forma depun foarte putina placa dentara si tartru.
Parodontita agresiva generalizata debuteaza la varsta pubertatii si implica intreaga dantura. Se deosebeste prin umflarea gingiilor si acumulari masive de placa bacteriana si tartru. Distruge rapid osul provocand mobilitati dentare accentuate si pierderea rapida a dintilor.
Exista 4 semne distinctive ale bolii parodontale la copii:
- Sangerarea gingiilor la periajul dentar, utilizarea atei dentare, contactul cu alimentele sau in orice situatie in care gingiile sunt atinse;
- Umflarea gingiilor si aspect foarte rosu si stralucitor al acestora;
- Retractia gingiilor de pe dinte cu expunerea unor portiuni din radacinile dintilor;
- Respiratia urat mirositoare – este continua , chiar si in situatia in care copilul isi periaza dintii si foloseste ata dentara.
Importanta unei bune igiene orale in adolescenta
Modificarile hormonale ce apar in timpul pubertatii pot expune tinerii la un risc crescut de boala parodontala. In timpul pubertatii, nivelul crescut de hormoni cum ar fi progesteronul si posibil estrogenii provoaca cresterea fluxului sanguin la nivelul gingiei. Aceasta poate cauza cresterea sensibilitatii gingivale care conduce la o reactivitate crescuta la orice forma de iritatie, inclusiv cea provocata de particulele alimentare si placa bacteriana. Astfel, gingiile se umfla, se coloreaza in rosu si devin sensibile.
Odata cu depasirea pubertatii aceasta sensibilitate tinde sa scada insa este foarte important ca pe perioada pubertatii tinerii sa aiba un program constant si corect de igiena orala la domiciliu si sa se prezinte regulat la medic pentru igienizarile profesionale ce au ca scop prevenirea progresiei bolii parodontale si implicit a distructiei de tesuturi ce inconjoara dintii.
Clinicile Implantodent realizeaza igienizari profesionale la un inalt nivel, cu aparatura speciala si medici bine instruiti care sa ofere tinerilor si adolescentilor nu numai o curatare a dintilor si educarea in vederea insusirii corecte a tehnicilor de ingrijire orala la domiciliu. Astfel, impreuna putem face ca dvs. sa depasiti cu bine aceasta varsta critica si din punct de vedere oro-dentar.
SFATURI PENTRU PARINTI
Diagnosticul precoce (din timp) este esential pentru tratarea cu succes a bolilor parodontale. Prin urmare, este foarte important ca cei mici sa beneficieze de o examinare cuprinzatoare, bine si atent realizata ca parte a vizitei de rutina la dentist.
ALARMA – Este foarte important sa stiti ca suferinta parodontala avansata la copil poate fi un semn precoce de boala sistemica!
Boala sistematica = Orice boala caracterizata printr-o atingere inflamatorie si imunologica a tesutului conjunctiv si prin difuzia leziunilor. Tesutul conjunctiv fiind prezent in tot organismul, toate organele sunt mai mult sau mai putin susceptibile de a fi afectate intr-un mod asociat, de unde si marea varietate de simptome (atingere articulara, cutanata, cardiaca, pulmonara, hepatica, renala, a sistemului nervos central sau periferic, vasculara, digestiva). Principalele conectivite sunt poliartrita reumatoida, lupusul eritematos diseminat, sclerodermia, conectivita mixta, sau sindromul lui Sharp, dermatopolimiozita, periarterita nodoasa. Evolutia, in general cronica, este marcata de pusee acute, frecvent asociate unui sindrom inflamator. Deznodamantul acestor boli depinde, in principal, de atingerile organelor vitale.
De aceea, la copiii care se identifica forme de boala parodontala severa rezistente la tratament este urgent necesara o evaluare medicala generala.
Preventia – este cea mai buna (eficienta si ieftina) forma de tratament. Implica insusirea de catre tanar sau copil a unor obiceiuri bune de sanatate orala si se realizeaza simplu, sub indrumarea profesionistilor nostri.
- Stabiliti cat mai din timp reguli de igiena orala corecta pentru copilul dvs. – Specialistii Implantodent va pot ajuta sa realizati corect igiena bebelusului dumneavoastra. Cand copilul implineste varsta de 12 luni poate fi spalat pe dinti cu pasta de dinti speciala (pentru copii). Dupa ce au erupt toti dintii de lapte si spatiile dintre dinti s-au inchis, este important sa incepeti utilizarea atei dentare;
- Oferiti-i copilului un bun model in persoana dvs. practicand obiceiuri de igiena orala corecte;
- Programati-va impreuna la vizite regulate la medicul dentist pentru consultatii in familie ce includ evaluarea parodontala si igienizare profesionala;
- Verificati constant gura copilului pentru a identifica cat mai precoce semnele de boala parodontala care includ sangerarea gingiilor, umflarea si aspectul lor lucios, retractii gingivale si respiratie urat mirositoare;