Tratamentul bolii parodontale

Parodontologii sunt specialistii in tratarea bolilor parodontale. Acestia primesc 3 ani de formare specializata in tratamentul bolii parodontale, atat in tratamente chirurgicale cat si in cele non-chirurgicale (inclusiv plastii parodontale). Parodontologii sunt de asemenea experti in inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi dentare.

SUCCESUL TRATAMENTULUI BOLII PARODONTALE DEPINDE DIRECT SI COVARSITOR DE CAT DE MOTIVAT ESTE PACIENTUL IN A-SI PASTRA DINTII NATURALI! UN PACIENT NEMOTIVAT, CARE NU-SI SCHIMBA RADICAL OBICEIURILE DE IGIENA ORALA SI NU RENUNTA LA FUMAT VA PIERDE INUTIL TIMP SI BANI!!!

Cum tratam boala parodontala la Implantodent?

Cu o evaluare atenta bazata pe investigatii valoroase, diagnostic corect si tratament eficient este posibil sa oprim complet evolutia bolii parodontale. Evaluarea implica atat partea clinica cat si investigatii radiologice din care cea mai importanta este tomografia dentara, adica evaluarea tridimensionala a oaselor si dintilor.Tratamentul bolii paradontale

Radiografiile bidimensionale, cum sunt radiografia panoramica sau radiografia retroalveolara sunt realizate tot cu tehnologie radiologica digitala, minim iradianta si care ofera imagini maxim de clare.


Cheia succesului tratamentului bolii parodontale este reprezentata de eliminarea in totalitate a placii bacteriene care reprezinta factorul determinant al bolii parodontale precum si instruirea pacientului in realizarea unei igiene orale excelente la domiciliu.
 Punem un accent deosebit pe tratamentele minim-invazive, non-chirurgicale realizate cu ajutorul laserului cat si pe cele chirurgicale insa numai atunci cand este cazul. In mare, tratamentul se desfasoara astfel:

1. Consultatia de specialitate , instructiuni si sfaturi de igiena orala – in primul rand vom investiga gradul de afectare parodontala, pe radiografia panoramica (2D) sau tomografia dentara (3D) si prin sondare parodontala. Vom scana dintii (amprenta digitala) cu ajutorul celei mai noi si revolutionare tehnologii digitale CAD/CAM – CEREC Omnicam.

Tratamentul bolii paradontale 2
Apoi vom identifica gradul de motivare pe care pacientul il are in pastrarea dintilor naturali, pentru a nu pierde inutil timp si bani. Pacientul nemotivat, in ciuda insistentelor si instruirii specialistului, nu-si va imbunatatii obiceiurile de igiena orala, nu va renunta la fumat si atunci efortul va fi unul inutil de ambele parti. Sunt prezentate depozitele de tartru si placa bacteriana si se explica rolul jucat de acestea in ecuatia bolii parodontale. Apoi vom verifica modul in care pacientul isi realizeaza igiena orala. Dupa ce specialistii nostri va vor explica cauzele formei de boala parodontala de care suferiti veti fi instruit cum sa va pastrati dintii si gingiile curate, cum sa va periati eficient, cum sa utilizati ata dentara si apele de gura.

2. Igienizarea profesionala – toate depozitele de placa bacteriana si tartru vor fi indepartate iar dintii vor fi lustruiti si impregnati cu fluor. ATENTIE – placa bacteriana si tartrul nu se depun doar deasupra gingiei ci in special sub gingie iar o IGIENIZARE PROFESIONALA in adevaratul sens al cuvantului urmareste curatarea perfecta a acestor zone. Aceste manopere pot dura cateva ore si de aceea nu trebuie confundat detartrajul superficial cu aceasta forma profesionista de igienizare! In multe cabinete se ofera „detartraje” la preturi ridicol de mici insa pacientii sunt din pacate inselati…Se elimina in 20-30 de minute cateva din depozitele vizibile deasupra gingiei (supragingivale) insa factorul nociv este lasat pe loc in spatiul subgingival. Inutil, boala parodontala se va agrava fara stirea dumneavoastra.

Tratamentul bolii paradontale 3


In clinicile Implantodent, detartrajul dureaza in functie de depozitele de tartru si placa bacteriana intre 1,5 si 2 ore si se realizeaza de personal calificat si cu aparatura moderna (detector digital de tartru subgingival, laser, lupe si microscoape de mare putere) care detecteaza automat depozitele de tartru si nu distruge dintii si radacinile. In multe cazuri utilizam laserul pentru decontaminarea bacteriana a suprafetelor radiculare. In cazul depozitelor foarte voluminoase, igienizarea profesionala poate fi realizata in mai multe sedinte, urmarind totodata progresele inregistrate de pacient precum si nivelul de motivare a acestuia in pastrarea dintilor.Tratamentul bolii paradontale 4

3. Tratamentul cu antibiotice – dupa tratament, pentru fiecare caz in parte se aplica local paste medicamentoase eficiente (efect antimicrobian) cu efect de modulare a gazdei. Identificarea bacteriilor patogene se realizeaza prin teste speciale recoltate de catre specialistii nostri si prelucrate rapid in laboratoare specializate germane.Tratamentul bolii paradontale 5

Din motive ce tin de eficienta vom stii cu exactitate tipurile si concentrarea de specii patogene din gura pacientului si vom prescrie tintit, prin antibiograma antibiotice pe cale generala. Este dovedit clinic ca dupa simpla scalare si planare radiculara multi pacienti nu ajung la tratamente chirurgicale iar boala parodontala este tinuta sub control.

Tratamentul bolii paradontale 6


Bineinteles, pacientul are un rol major deoarece lipsa unei igiene orale corecte si a igienizarilor profesionale periodice vor determina reinstalarea si agravarea bolii. Intotdeauna, ca si completare a tratamentelor de igienizare sau de scalare, la Implantodent veti beneficia de sedinte de insusire corecta a tehnicilor de igiena orala, astfel incat rezultatele sa fie pastrate pe termen lung.

4. Scalarea si planarea radiculara (SRP = scaling and root planing) – reprezinta o curatare atenta si completa a suprafetelor radacinilor dintilor afectati, cu pungi parodontale, pentru a indeparta in TOTALITATE placa bacteriana si tartrul dentar din aceste pungi adanci, eliminand toxinele bacteriene si netezind perfect suprafata afectata a radacinii.Tratamentul bolii paradontale 7

5. Gutiere medicamentoase – in baza unei amprente a dintilor vom realiza personalizat o gutiera medicamentoasa care este un „jgheab” transparent fabricat in clinica noastra dintr-o rasina speciala.Tratamentul bolii paradontale 8

Pacientii vor folosi aceste gutiere la domiciliu pentru a le aplica pe dinti dupa ce in prealabil au fost umplute cu pasta medicamentoasa prescrisa de medic. In general, tratamentul antibiotic local este combinat cu antibioticele prescrise pe cale generala, in urma antibiogramei recomandate pe testele speciale.

6. Control si reevaluare – dupa cateva saptamani specialistii nostri vor face o reevaluare completa a gingiilor si osului care inconjoara dintii pentru a verifica rezultatele tratamentului si progresele.Tratamentul bolii paradontale 9

Se va reverifica modul in care pacientul si-a insusit regulile corecte de igiena orala iar cu ajutorul sondarii parodontale vom remasura nivelul pungilor si gradul de sangerare gingivala, comparandu-le cu investigatiile initiale. Daca pungile parodontale persista la acelasi nivel de adancime vom fi nevoiti sa trecem la tratamente parodontale chirurgicale.

Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal depinde in primul rand de pacient in ceea ce priveste igiena orala cat si de specialist in ceea ce priveste competenta si experienta acestuia in a oferi cel mai eficient tratament individualizat fiecarui pacient. Sunt vitale evaluarile gradului de inflamatie si igienizarile periodice profesionale la intervale regulate de timp care se vor in functie de severitatea bolii parodontale precum si de riscul individual de progresie a bolii. De obicei, aceste vizite regulate se programeaza din trei in trei sau din sase in sase luni. Este foarte important sa ne asiguram periodic ca boala nu recidiveaza sau recidivele sunt „prinse” in stadii incipiente si tratate imediat!

TRATAMENTE PARODONTALE CHIRURGICALE

  1. Grefe de tesut moale – radacinile dentare expuse sunt rezultatul retractiei gingivale. Grefele de tesut moale sunt utilizate pentru a repara aceste defecte oprind agravarea retractiei si distrugerea de tesut osos. Grefele de gingie pot fi folosite pentru a acoperi radacinile dezgolite sau pentru a stimula dezvoltarea de gingie acolo unde aceasta lipseste ca urmare a retractiei.

Tratamentul bolii paradontale 10

Radacina sau radacinile dezgolite pot fi acoperite cu propriul tesut al pacientului – tesut conjunctiv, care poate fi recoltat din bolta palatina (cerul gurii) sau din alte zone ale gurii, astfel incat sa se refaca „linia” gingivala si sa se reduca sensibilitatea. Totodata se imbunatateste estetica zambetului si sanatatea parodontala astfel incat pacientul sa poata zambi, manca si vorbi confortabil. Grefele de tesut conjunctiv se folosesc si in implantologie, atunci cand gingia pacientului este insuficienta sau este prea subtire lasand sa se vada umbre intunecate cauzate de culoarea gri a implantului.

  1. Laserul dentar – studiile dovedesc ca utilizarea laserului dentar ca adjuvant al scalarii si planarii radiculare mareste eficienta tratamentului si aduce beneficii importante prin distrugerea coloniilor de microbi patogeni parodontali. Utilizarea laserului aduce un plus de confort atat pentru pacient prin reducerea sau chiar absenta durerii si umflaturii post-tratament cat si medicului prin reducerea sangerarii in timpul operatiei. In clinicile Implantodent utilizam intotdeauna cele mai bune aparate laser precum si lupe si microscoape de mare putere pentru eficientizarea tratamentelor de mare finete si a interventiilor de microchirurgie parodontala. Atentie, nu orice laser dentar este eficient; exista lasere dentare ieftine care servesc mai mult ca instrument de „marketing” neavand lungimea de unda si puterea corespunzatoare unui tratament de calitate!
  2. Regenerarea parodontala – tesutul osos si gingival ar trebui sa inconjoare perfect dintii, asemenea unui guler in jurul gatului. Boala parodontala distruge aceste tesuturi iar in jurul dintilor se formeaza pungi (buzunare) in care se acumuleaza permanent placa bacteriana si tartru.

Tratamentul bolii paradontale 11

Cu timpul, daca tartrul nu este indepartat, se distruge si mai mult os iar „pungile” se adancesc retentionand din ce in ce mai multe bacterii care nu pot fi indepartate de catre pacient prin periaj. Astfel, se poate ajunge la pierderea in totalitate a osului care inconjoara dintele si astfel la pierderea acestuia. Biomaterialele care regenereaza tesutul osos si gingival pierdut din jurul dintelui pot oferi un caracter reversibil distructiilor produse de boala parodontala, refacand partial sau total tesuturile.Tratamentul bolii paradontale 12

Dupa indepartarea gingiei si expunerea defectului se curata tot tesutul patologic care a afectat osul si se decontamineaza foarte bine chimic si cu laser zona. Orice zona din os posibil retentiva pentru bacterii va fi eliminata chirurgical. In defect sunt aplicate grefe osoase si proteinte care stimuleaza regenerarea  tesuturilor prin utilizarea capacitatilor de refacere ale organismului iar totul este acoperit cu membrane speciale cu rol de bariera (protectie). Eliminarea bacteriilor existente (toxinelor) si regenerarea tesutului osos ajuta la reducerea adancimii pungilor si repararea daunelor cauzate de progresia bolii parodontale. Tehnicile de regenerare combinate cu suprimarea in totalitate a fumatului si o igiena orala PERFECTA putem creste considerabil sansele de mentinere a dintilor naturali, reducand totodata rata de complicatii grave pe care o produce boala parodontala la nivelul organismului (diabet, boli cardio-vasculare, reumatism poli-articular, boli pulmonare, chiar cancer). Specialistii Implantodent vor masura dupa igienizarea profesionala fiecare punga in parte si vor intocmi „harta parodontala” astfel incat sa puteti intelege gradul de distructie a tesuturilor precum si tratamentul necesar.

  1. Procedura de alungire a coroanei dentare (zambetul gingival) – exista pacienti care atunci cand zambesc, dintii acestora par scurti.

 Dintii pot avea de fapt lungimile corespunzătoare, dar acestia sunt acoperiti cu prea mult tesut gingival. Pentru a corecta zambetul gingival, specialistii nostri efectuează cu laserul unele proceduri de microchirurgie parodontala ce au ca scop indepartarea gingiei in exces si alungirea coroanelor dentare.

In timpul procedurii de alungire a coroanei, excesul de gingie și tesut osos este remodelat pentru a expune mai mult din dintele natural. Aceasta se poate face la un dinte, pentru a echilibra linia gingivala, sau la nivelul mai multor dinti pentru a expune un zambet larg si natural.Tratamentul bolii paradontale 13

Medicul dentist sau parodontolog poate recomanda, de asemenea, alungirea coroanei dentare pentru a face posibile unele proceduri dentare restaurative sau cosmetice. Poate ca dintele este stricat, rupt sub linia gingiei, sau prezinta o structura insuficienta pentru a obtine o restaurare, cum ar fi o coroana sau punte. Alungirea coronara regleaza nivelul gingival și osos pentru a expune o portiune mai mare a dintelui astfel incat acesta sa poata fi restaurat.

  1. Proceduri de reducere a pungilor parodontale – tesutul dur (osul) si tesutul moale (gingia) trebuie sa inconjoare perfect dintii, intocmai unui guler in jurul gatului. Cand suferiti de boala parodontala, aceste tesuturi sunt distruse si asfel se formeaza spatii numite generic „pungi” in jurul dintelui.

Tratamentul bolii paradontale 14

In timp, aceste „buzunare” devin mai profunde, oferind un spatiu tot mai mare pentru dezvoltarea si inmultirea bacteriilor ceea ce se traduce prin distructii din ce in ce mai mari al acestor tesuturi. In cele din urma, in cazul in care pierderea de os este prea mare iar dintii nu mai sunt sustinuti corespunzator, acestia vor trebui extrasi.Tratamentul bolii paradontale 15

Parodontologul va incepe cu masurarea adancimii acestor pungi. Scopul tratamentului va fi acela de a reduce sau chiar a desfiinta „punga” sau „buzunarul” din jurul dinteleui pentru ca bacteriile sa nu mai aiba unde sa retentioneze iar igiena orala, fie ca vorbim de cea efectuata la domiciliu fie despre cea profesionala in cabinet, sa se desfasoare corect si eficient.

In acest sens, parodontologul indeparteaza tesutul moale (gingival), curata si desfiinteaza punga (mecanic si cu laserul chirurgical), netezeste atat osul bolnav cat si suprafata radacinii (pentru a prevenii recontaminarea mecanica prin retentie) si apoi resutureaza gingia pe noua pozitie. Aceasta permite tesutului gingival sa se reataseze corect pe un os sanatos.Tratamentul bolii paradontale 16

Reducerea adancimii pungilor parodontale si eliminarea bacteriilor existente sunt manopere de mare importanta cand se doreste stoparea progresiei bolii parodontale si pastrarea unui zambet sanatos. Eliminarea bacteriilor in sine nu este suficienta pentru a preveni recurenta bolii parodontale. „Pungile” parodontale adanci sunt dificil sau chiar imposibil de curatat prin igiena la domiciliu sau prin igienizare profesionala si de aceea este ideal ca acestea sa fie reduse sau chiar desfiintate.

Pungile parodontale reduse, combinate cu o buna si corecta igiena orala zilnica, cresc sansele de a avea o dantura sanatoasa, estetica si functionala pe termen lung, reducand semnificativ riscul aparitiei problemelor grave de sanatate asociate cu boala parodontala.Tratamentul bolii paradontale 17