București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
De-a lungul vietii unei femei, schimbarile hormonale din organismul acesteia afecteaza tesuturile din intreg organismul. Fluctuatiile nivelului de hormoni apar in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. In acest moment, riscurile aparitiei bolii parodontale cresc, ceea ce determina o ingrijire speciala a danturii femeii.
Pubertatea
In timpul pubertatii, creste productia de hormoni sexuali (progesteron si estrogeni) ceea ce determina cresterea fluxului sanguin in gingii. Aceasta este cauza sensibilitatii gingivale fata de iritatia produsa de placa bacteriana, tartru si resturile alimentare. Gingiile au un aspect umflat, culoare rosu-aprins si sunt sensibile.
Menstruatia
Simptome similare (gingii umflate, colorate in rosu aprins si lucioase, sensibile) apar cu cateva zile inainte de menstruatie. Gingiile sangereaza iar la baza dintilor iese in evidenta culoarea vie a acestora, pot aparea rani discrete pe interiorul obrajilor. Simptomele dispar odata cu debutul ciclului menstrual.
Sarcina
Intre lunile 2 si 8 gingiile se umfla, se inrosesc, sangereaza cu usurinta si sunt sensibile. Pe gingie pot aparea mici formatiuni granulare ca o reactie la iritatia locala, nedureroase si necanceroase. Pot fi indepartate de catre specialist, dar deobicei dispar singure la scurt timp dupa nastere.
Obiceiurile de sanatate orala si inclusiv parodontala trebuie sa faca parte din grijile principale PRENATALE ale femeii. Orice infectie din timpul sarcinii, inclusiv infectiile parodontale se pot constituii ca factori de risc pentru sanatatea copilului. Boala parodontala poate determina nasterea prematura sau nasterea unui copil cu o greutate prea mica.
Pentru informatii amanuntite legate de sarcina si boala parodontala consultati sectiunea din site-ul nostru numita „Boala parodontala si organismul”.
Contraceptivele orale
Simptome comune precum inrosirea, umflarea, sangerarea si sensibilizarea gingiilor pot sa apara si atunci cand femeia ia anticonceptionale, care de fapt sunt hormoni sintetici. Nu uitati sa mentionati inaintea inceperii unui tratament medical si dentar medicamentele de care faceti uz, inclusiv cele cu rol in contraceptie. Aceasta va elimina riscul interactiunilor medicamentoase, cum al fi cel dintre antibiotice si anticonceptionale, care diminueaza capacitatea celor din urma.
Menopauza
Modificari in felul cum arata sau cum va simtiti gura pot sa apara si in perioada de menopauza sau post-menopauza. Acestea includ:
- Senzatie de durere si arsura in gingii,
- Gusturi neobisnuite de sarat, piperat sau acru,
- Senzatia de gura permanent uscata.
Igiena orala corecta la domiciliu precum si igienizarile periodice profesionale pot indeparta aceste simptome. Exista deasemenea substitute de saliva (saliva artificiala) cu care puteti trata efectele gurii uscate.
Gingivostomatita de menopauza este o afectiune care din fericire afecteaza un numar mic de femei. Gingiile au un aspect uscat si lucios, sangereaza usor si variaza coloristic de la palid la rosu aprins. Suplimentele de estrogen atenueaza aceste simptome.