București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Fatetele ceramice
Prezenta unor dinti usor nealiniati, cu anomalii de forma sau culoare va pot face sa simtiti ca ati avea un zambet neatragator, chiar daca in rest dintii dvs. sunt perfect sanatosi. Puteti ajunge chiar sa experimentati un sentiment stanjenitor de jena atunci cand trebuie sa zambiti in public.
Fatetele ceramice sunt o cale relativ accesibila prin care sa mascati aceste mici imperfectiuni ale zambetului, oferind o „fata noua” dintilor dvs. Cu o ingrijire corespunzatoare si respectarea indicatiilor primite de la specialistul nostru, fatetele din portelan reprezinta restaurari rezistente si durabile care pot dainui multi ani.
Imbunatatirea formei, culorii si infatisarii dintilor dvs.
Termenul de „fateta” se refera la orice acoperire subtire suprapusa peste o alta suprafata. Fateta din portelan este practic un strat foarte fin de ceramica dentara, obtinuta clasic din pasta ceramica arsa in cuptor la temperaturi si presiuni inalte sau modern, prin frezarea computerizata a unui cub de ceramica dentara cu ajutorul sistemului CAD/CAM CEREC. Indiferent de metoda de realizare, acest strat foarte fin de ceramica dentara are proprietati asemanatoare cu cele ale smaltului dentar.
Fatetele ceramice ofera dintilor cu defecte minore o infatisare cu totul noua. Dinti imbatraniti, uzati si tociti, tind sa dezvolte muchii ascutite, sau isi pot micsora dimensiunea; prin realizarea de fatete putem rotunji acele margini, alungind totodata dintii, pentru o infatisare mult mai tinereasca, transformand zambetul intr-unul atragator.
Tot prin folosirea fatetelor se pot alinia dintii usor nealiniati sau se pot inchide spatiile interdentare usor marite, oferind danturii un aspect proportionat. Atentie, sa nu uitam totusi ca orice corectie de malpozitie serioasa se realizeaza numai prin tratament ortodontic! Spectrul coloristic major in cazul portelanului dentar, ne ofera posibilitatea sa alegem culoarea dorita pentru dintii nostri, astfel incat sa se incadreze armonios si perfect cu culoarea dintilor naturali din gura dvs.
Reamintim ca fatetele nu pot rezolva probleme legate de nealinierea dintilor cu cauze de muscatura (ocluzale) sau din cauza profilului osos al maxilarelor si nici pierderi de substanta dentara moderata sau majora. Astfel de probleme necesita folosirea altor mijloace restaurative, cum ar fi cele protetice (coroane) sau ortodontice (aparate de indreptat dintii).
Desi minim invazive, restaurarea cu fatete dentare necesita o slefuire minima a smaltului dintelui, in general intre 0.3 si 0.10 mm, aceasta pentru ca rezultatul final sa nu fie un dinte „prea bombat”.
Exista o categorie de fatete numite „no prep”, fara ca dintele sa fie slefuit, insa acestea au indicatii limitate pe care le veti afla de la specialistii nostri in cadrul sedintei de consultatie.
Un proces precis pentru un rezultat de succes
Ca si alte procedee de cosmetica dentara, tratamentul cu fatete dentare incepe printr-o analiza a zambetului. Dupa examinarea dintilor, specialistul nostru va va masura fata, folosind mijloace digitale suplimentare, pentru a stabili dimensiunea si forma potrivita a fatetelor, in concordanta cu forma si osatura fetei.
De asemenea, tot prin mijloace moderne, cu ajutorul fotospectrometrului digital vom stabili culoarea exacta a fatetelor, adesea in conformitate cu culoarea celorlalti dinti.
Gratie programului „Digital Smile Design” veti putea chiar previzualiza fatetele propuse, gratie unei simulari pe computer sau prin poze „inainte” si „dupa” folosind fatete provizorii acrilice montate pe dinti. Astfel, aveti sansa sa vedeti rezultatul final, sa cereti parerea familiei si a prietenilor, chiar inainte de finalizarea planului de tratament.
Urmatorul pas este acela de a determina daca dintii au nevoie sa fie slefuiti sau sa li se reduca dimensiunea. De obicei, pentru fatetare, dintii au nevoie sa fie slefuiti din zona vizibila, numita vestibulara, pe margini si la nivelul muchiei incizale, astfel incat fateta sa poata fi realizata identic cu dintele dorit.
Odata slefuiti, dentistul va amprenta dintii. Amprentarea se poate realiza clasic, cu linguri si materiale siliconice dar si digital, cu ajutorul sistemului CEREC.
In prima situatie, amprenta clasica va fi trimisa impreuna cu toate indicatiile necesare catre laboratorul de tehnica dentara, dar in cea de-a doua situatie, tehnologia din dotarea clinicilor noastre va permite proiectarea fatetei pe calculator. Cand procesul de proiectare va fi incheiat, intr-o masina speciala asemanatoare cu un strung, se va introduce un cub de portelan la culoarea inregistrata anterior, care dupa cateva minute se va transforma in fateta dorita. Rapid si precis! Dupa finisare si lustruire, fateta sau fatetele vor fi cimentate pe dinti cu ajutorul unui ciment special.
In prima situatie, tehnicianul dentar va confectiona fateta manual, pe un model din ghips obtinut pe baza amprentei clasice. Rezultatul este unul bun insa durata de executie este destul de ridicata, depasind chiar o saptamana.
Cimentarea fatetelor pe dinte presupune intai izolarea dintelui de saliva cu diga si demineralizarea suprafetei de smalt, astfel incat pentru o adeziune perfecta sa se creeze microretentivitati in care va patrunde cimentul. Apoi dentistul va aplica fateta pe dinte folosind agentul special de lipire. Cimentarea adeziva realizata cu materiale de ultima generatie impreuna cu precizia cu care se potriveste fateta pe dinte produc o cimentare atat de puternica, incat la nevoie, va fi necesara o freza dentara pentru a fi indepartata.
Ingrijirea fatetelor dentare
Progresele considerabile in domeniul tehnologiei si materialelor dentare au imbunatatit considerabil estetica, rezistenta si implicit durata de viata a fatetelor dentare. Se intampla frecvent ca o fateta bine facuta sa reziste peste douazeci de ani, daca este ingrijita corespunzator.
Fatetele sunt foarte rezistente in conditii de igiena corespunzatoare, cu periajul potrivit, cu o pasta dentara non-abraziva si prin folosirea atei si periutelor interdentare. Marele avantaj al fatetelor de portelan este ca acestea nu absorb colorantii, avand o structura compacta asemenea sticlei, dar daca dinti naturali se coloreaza, atunci diferenta de culoare poate deveni notabila. Nu trebuie sa ne speriem, igienizarile dentare profesionale periodice care includ sedinta de air-flow si periaj profesional, precum si albirile non-invazive efectuate cu laserul, rezolva rapid si eficient acest inconvenient.
Cu toate ca portelanul dentar contemporan este foarte rezistent, in anumite situatii particulare, ca de exemplu presiunile anormale, acesta poate ceda, fateta ciobindu-se sau spargandu-se. Acesta este motivul pentru care ar trebui evitata muscarea alimentelor dure sau a anumitor obiecte, cum ar fi creioanele sau unghiile. Daca sunteti predispusi la bruxism, adica scrasnirea sau clantanitul dintilor, vom proteja fatetele prin purtarea unei protectii in timpul somnului, numita gutiera ocluzala.
Realizarea zambetului care va poate transforma viata
Fatetele va ofera mai mult decat o simpla posibilitate de a schimba aspectul dintilor imperfecti – de asemenea, va pot oferi o schimbare in bine a felului in care te vezi si in care relationezi cu ceilalti.
Este de asemenea un proces in care dvs. jucati rolul principal de la inceput pana la final, pentru un rezultat ce va va indeplini dorintele si va veni in intampinarea asteptarilor dvs. pentru o infatisare cat mai atractiva.
In anumite situatii, fatetele dentare nu va vor transforma numai zambetul, ele va pot schimba chiar si viata!