București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
O pacienta tanara (19 ani) s-a prezentat in clinica, deoarece a observat ca in ultimul timp dintii isi modifica pozitia, rotindu-se si inghesuindu-se. Totodata, reclama prezenta „unui dinte care creste in cerul gurii”. Inspectia clinica a confirmat faptul ca pe arcada dentara superioara (maxilar), in stanga sus, persista caninul de lapte, iar cel definitiv, ramas inclus in os in spatele dintilor, incepe sa erupa in bolta palatina.
Consultul clinic si radiografia panoramica (bidimensionala) digitala, realizata in scopul identificarii dintilor (nicidecum pentru planul de tratament) confirma prezenta a 4 molari de minte ramasi in incluziune, precum si existenta pe arcada a incisivului temporar (de lapte) si a caninului definitiv, undeva in spatele acestuia.
Investigatia radiologica 3D, mai exact tomografia dentara, a scos in evidenta prezenta celor 4 molari de minte ramasi in os fara posibilitatea imediata de eruptie. Fiind o investigatie tridimensionala, am putut vizualiza cu exactitate pozitia exacta a acestor dinti, directia lor de eruptie si cel mai important, raportul lor cu alti dinti sau formatiuni anatomice. Astfel, s-a putut constata ca la maxilarul superior, radacinile partial formate ale molarilor de minte se aflau in contact intim cu sinusurile maxilare, de ambele parti. Totodata, la maxilarul inferior (mandibula) s-a putut constata raportul intim dintre radacinile molarilor de minte inferiori si canalele mandibulare, traversate de nervi importanti (nervii alveolari inferiori). Am reperat exact pozitia caninului inclus, curbura de la varful radacinii, precum si raportul acesteia cu cavitatea nazala.
Pacientul a primit ca plan de tratament extractia profilactica a molarilor de minte (pentru a nu crea disconfort mare mai tarziu si pentru a nu inghesui si mai mult dintii) si pastrarea caninului, cu redresarea sa ortodontica, cu ajutorul unor aparate fixe si ancore elastice. Datorita faptului ca nu locuieste in tara si nu se poate prezenta la toate controalele solicitate de specialistul ortodont, pacientul a ales varianta ïnvaziva”: extractia caninului, conservarea alveolei in vederea pastrarii volumului osos si ulterior, imediat dupa extractia incisivului de lapte, inserarea unui implant dentar pe pozitia caninului din stanga sus (23).
Starea generala buna a pacientului, investigata clinic si cu ajutorul analizelor de sange, a permis programarea interventiei chirurgicale intr-una din salile de chirurgie ale clinicii. Testul pentru bacterii patogene (PET) realizat cu concursul specialistului parodontolog a calificat pacientul pentru o interventie fara riscuri de contaminare accidentala cu (posibile) bacterii patogene a viitoarelor plagi chirurgicale (manoperele de chirurgie orala sau implantologie sunt interzise la pacientii cu focare active in gura). Pentru confortul total al pacientului dar si pentru lucrul eficient al operatorului, s-a stabilit extractia tuturor celor 5 dinti (4 molari si un canin) intr-o singura sedinta, sub anestezie prin adormire. Astfel, anestezia loco-regionala este completata cu un cocktail medicamentos livrat pe cale intravenoasa automat, de un aparat performant, manipulat de catre specialistul ATI (care si supravegheaza pacientul pe toata durata anesteziei). Pentru confortul total al pacientului, linia venoasa pe care medicul anestezist va administra medicamentele pentru adormire este „prinsa” total nedureros, pacientul fiind sedat cu ajutorul unui amestec gazos inofensiv, compus din protoxid de azot si oxigen (inhalosedare).
Analiza tridimensionala permite operatorului sa realizeze extractiile in mare siguranta pentru pacient, cu trauma si efort minime, reducand considerabil riscul accidentelor intraoperatorii. Altfel, nestiind directia de eruptie a dintilor si raportul cu formatiunile anatomice, pacientul este expus la riscuri precum fracturarea radacinilor, a osului maxilar, lezarea membranei sinusurilor maxilare, a nervilor sau chiar a dintilor vecini. Trauma minima din timpul operatiei, va conduce la o vindecare rapida si fara evenimente neplacute pentru pacient.
Caninul din bolta palatina a fost extras atraumatic, utilizand laserul chirurgical pentru sectionarea gingiei si a ligamentelor care mentin radacina in alveola sa.
Alveola ramasa dupa extractie a fost umpluta (conservarea alveolei) cu os substitut de inalta calitate, pentru evita resorbtiile necontrolate si a mentine nealterat volumul osos pana la momentul inserarii implantului dentar. Augmentarea osoasa a fost acoperita cu membrana din colagen ce are rolul de bariera.
Tomografia de control dar si piesele extrase confirma succesul interventiei chirurgicale. In ciuda rapoartelor intime cu sinusurile maxilare (molarii superiori), cu nervii alveolari (molarii inferiori) si cu cavitatea nazala si radacina incisivului (caninul) nu au aparut complicatii, nici intra si nici postoperator. Investigatiile de mare acuratete ne-au ghidat catre un tratament corect.
La final, reamintim pacientilor ca accidentele de eruptie ale molarilor de minte sunt frecvente si creeaza nenumarate complicatii. In general, maselele de minte nu mai au loc sa erupa pe arcadele maxilare, acestea avand un volum si dimensiuni din ce in ce mai reduse datorita evolutiei speciei umane, tradusa in acest caz prin reducerea actului masticator datorita rafinarii alimentelor. Pana cand natura va elimina in totalitate randul 3 de masele, acestea vor creea probeleme. Fie prin retentia lor in os cu aparitia de dureri, nevralgii, lezarea radacinilor dintilor imediat invecinati, infectii si chisturi si pana la inghesuirea dintilor, fenomen ce la randul sau genereaza o serie de alte probleme.