București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Conservarea alveolei reprezinta o manopera chirurgicala care presupune umplerea alveolei postextractionale cu os in vederea pastrarii volumului osos necesar inserarii corecte a implantului dentar.
Pacienta s-a prezentat in clinica noastra reclamand durere la nivelul molarul 1 mandibular stanga, precum si sangerare gingivala locala, simptome aparute in timpul masticatiei unor alimente de consistenta dura. Examenul clinic si radiologic a confirmat o fractura corono-radiculara cu separarea radacinilor.
Dupa efectuarea igienizarii orale profesionale, pacientei i s-au prezentat optiunile de tratament: extractie si punte dentara sau extractie si implant dentar. Datorita faptului ca puntea presupunea manopere invazive si neeconomice reprezentate de sacrificarea vitalitatii dintilor vecini (extirparea nervilor, obturatii de canal, refacerea bonturilor coronare si 3 coroane in loc de una) s-a decis extractia molarului si inlocuirea ulterioara cu un implant dentar.
Dupa cum se stie, molarii mandibulari (inferiori) au 2 radacini, ceea ce inseamna ca dupa extractie vor ramane 2 alveole, separate de un sept osos subtire, incapabil sa permita ancorarea unui implant.
Inserarea implantului in pozitie tridimensionala incorecta, descentrat (prea apropiat de dintele vecin din fata sau din spate, prea aproape de marginea catre obraz sau catre limba) va genera probleme de protezare. Daca totusi, prin artificii tehnice acestea vor fi depasite, fortele masticatorii ce vor actiona pe implant prin intermediul unei coroane pozitionate incorect, deplasat de axul de implantare, vor suprasolicita osul in care implantul se ancoreaza, determinand resorbtia acestuia.
Pentru a insera implantul in pozitie corecta, este necesara CONSERVAREA ALVEOLELOR, adica umplerea acestora cu biomateriale de calitate si acoperirea cu o membrana speciala, neresorbabila, cu scopul de a mentine (conserva) nealterat volumul osos. Chiar daca operatiunea prelungeste putin timpul de finalizare a tratamentului, reprezinta metoda ideala de protezare prin implant la nivelul dintilor pluriradiculari (cu mai multe radacini). In cazul dintilor monoradiculari, cu o singura alveola, implantarea se poate realiza de multe ori in aceeasi sedinta cu extractia, centrarea fiind mult mai usor de obtinut in acest caz.
In cazul in care dupa extractie alveolele nu sunt augmentate (umplute) cu os, odata cu vindecarea, maxilarul in zona respectiva se va resorbi (atrofia).
Extractia radacinilor s-a efectuat atraumatic, cu ajutorul piezotomului, alveola fiind umpluta cu biomaterial de calitate (xenogrefa), acoperita de membrana neresorbabila din PTFE, capabila sa protejeze grefa si totodata sa promoveze formarea de gingie sub aceasta.
Dupa circa o luna si jumatate membrana a fost indepartata si dupa alte cateva luni s-a constata vindecarea totala a gingiei, precum si o buna formare (regenerare) de os nou in alveole.
Controlul vindecarii s-a facut clinici si radiologic, cu ajutorul tomografiei dentare, confirmandu-se astfel vindecarea corecta a osului alveolar.
Pe tomografia dentara, cu ajutorul softului de planificare, s-au realizat masuratori precise in toate cele 3 planuri.
In acest moment s-a hotarat inserarea unui implant dentar modern, cu forma, designul spirelor, conexiunea si dimensiunea potrivita pentru zona mandibulara posterioara. Programul special permite simularea virtuala la scara 1:1 a viitorului implant.
Pentru precizie maxima, s-a realizat un ghid chirurgical, cu ajutorul caruia sa obtinem un foraj conform planificarii virtuale.
Implantul dentar a fost inserat rapid, precis si atraumatic intr-un os corespunzator ca volum si densitate, gratie conservarii prealabile a alveolelor.
Controlul radiologic tridimensional (tomografie dentara) confirma precizia si corectitudinea inserarii implantului dentar.
Peste circa 2 – 3 luni, implantul va fi protezat cu ajutorul unei coroane insurubate (nu cimentate), fabricata cu ajutorul tehnologiei cad-cam, din materiale perfect biocompatibile si biotolerate, precum ceramica integrala (portelan fara metal). Astfel, functia si estetica vor fi restaurate corect pentru multi ani de zile, implantul servind ca o radacina, artificiala de data asta.