București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Explantarea (opusul implantarii) defineste procedeul chirurgical prin care se indeparteaza un implant dentar din os, fie acesta neintegrat, partial sau total osteointegrat.
In cazul nostru, pacienta beneficiase in trecut de tratament de reabilitare fixa al edentatiilor partiale cu ajutorul implanturilor dentare, insa acestea fusesera inserate in malpozitie (in pozitie gresita), fiind prea apropiate intre ele, aflandu-se si in apropierea unor dinti cu probleme parodontale, care nu fusesera tratati in prealabil. Inghesuirea implanturilor a impiedicat pacientul sa realizeze igiena orala corespunzatoare la domiciliu la nivelul acestor implanturi, ceea ce a condus la imbolnavirea tesuturilor inconjuratoare, respectiv a gingiei periimplantare (mucozita periimplantara) si a osului in care se ancorau implanturile respective (periimplantita).
Testele clinice ce au inclus sondarea parodontala, confirma resorptia verticala a osului de la nivelul implanturilor, coroborarea datelor obtinute radiologic (2D si 3D) si clinic confirmand diagnosticul initial, acela de periimplantita (imbolnavirea osului din jurul implantului, cel mai adesea manifestata prin topirea acestuia).
Pentru a preveni extinderea distructiei osoase si aparitia unor complicatii si mai mari, s-a decis explantarea, refacerea volumului osos prin tratament de aditie osoasa si ulterior, inserarea de implanturi de dimensiunea adecvata, propice ca numar si in pozitia corecta.
Inainte de toate insa, conform protocolului Implantodent, controlam prin teste PET flora microbiana orala, pentru identificarea microbilor patogeni si puternic patogeni, responsabili de aparitia, intretinerea si avansarea bolii parodontale. Nu ne abatem niciodata de la regula de a nu insera implanturi dentare sau biomateriale sterile intr-o cavitate orala infectata, cu boala parodontala in stadiu activ. Dupa cum se poate vedea in diagrame si grafice, banuiala ne-a fost confirmata. Gratie tehnologiei avansate, primim odata cu germenii identificati si sugestii pentru administrarea de antibiotice conform antibiogramei, astfel incat tratamentul initiat local sa fie combinat cu un tratament eficient pe cale generala, capabila sa opreasca inaintarea bolii parodontale, care dupa cum se stie, distruge osul maxilar prin mecanism autoimun.
Igienizarea dentara profesionala s-a derulat pe durata a 2 ore, timp in care, unul din specialistii nostri a curatat foarte bine tartrul dentar si placa bacteriana, dinte cu dinte, supra si mai ales subgingival. Aparatura speciala utilizata in acest tip de manopere are avantajul ca mai intai identifica cu laser (Diagnodent paro) si digital (Perioscan) cu acuratete maxima toate depozitele invizibile, situate interdentar si subgingival si ulterior, numai acolo unde este cazul, activeaza ultrasunetele emise de generatorul piezoelectric (nicidecum magnetostrictiv, tehnologie veche, traumatizanta si periculoasa pentru purtatorii de stimulatoare cardiace) pentru a indeparta in totalitate depozitele de tartru si placa bacteriana responsabile de boala parodontala.
Specialistii nostri in parodontologie au completat tratamentul parodontal cu laser prin tratament de scalare si planare radiculara (SRP), realizat cu microchiurete speciale, sub microscop, oferindu-i pacientului toate premizele sa inceapa un „moment 0” in lupta cu aceasta boala ce necesita responsabilitate, motivatie si determinare considerabila pentru a tine microbii departe prin mentinerea unei igiene orale riguroase si a se prezenta in clinica periodic si constant pentru igienizarile dentare profesionale.
S-a hotarat explantarea, initial pe partea dreapta, refacerea volumului osos prin tratament de aditie verticala si ulterior, dupa vindecarea si regenerarea completa a osului, inserarea de implanturi dentare.
Cele mai precise informatii le obtinem cu ajutorul tomografiei dentare, investigatie radiologica 3D (tridimensionala), realizata cu ajutorul unuia dintre cele 5 CBCT (tomograful dentar cu fascicul conic) din dotarile clinicilor Implantodent, aparate ce ne ajuta sa diagnosticam corect si sa planificam precis tratamentele noastre.
Din punct de vedere operator, tratamentul s-a desfasurat sub anestezie loco-regionala potentata pentru confortul maxim al pacientului de sedare medicamentoasa pe cale intravenoasa, administrata cu ajutorul injectomatului, de catre medicul anestezist. Pe toata durata interventiei chirurgicale, pacientul a fost atent monitorizat de catre specialistul ATI.
In aceasta prima etapa, implanturile mandibulare au fost indepartate cu grija, pentru a se conserva cat mai mult din osul pacientului. La fel s-a procedat si cu implanturile maxilare.
Plagile, atat cea de la mandibula (jos) cat si cea de la nivelul maxilarului (sus) au fost foarte bine curatate si decontaminate, atat mecanic cu ajutorul chiuretelor speciale, chimic cu dezinfectanti chirurgicali foarte eficienti, dar si cu laserul chirurgical, astfel incat osul sa se poata vindeca rapid si in liniste. Defectele rezultate au fost augmentate cu membrane trombocitare imbogatite cu fibrina (PRF), obtinute in cabinet prin recoltarea si centrifugarea sangelui pacientului in eprubete speciale, rezultand compusi care contin factori de crestere si factori de aparare ce ajuta la imbunatirea si accelerarea vindecarii plagii.
Dupa cateva luni, la momentul in care plagile s-au dovedit a fi vindecate, s-a trecut la etapa de aditie osoasa, realizata tot intr-una din salile de operatii pentru implantologie, in conditii de siguranta si confort (anestezie prin adormire) pentru pacient.
Ca de obicei, am utilizat cele mai bune biomateriale: xenogrefa (os bovin), membrana din titan si membrana din colagen cu rol de bariera, toate de la producatorul american ACE.
Osul receptor a fost minutios pregatit prin decorticare, astfel incat patul vascular creat sa poata sustine cu succes regenerarea osoasa.
„Cofragul” din plasa de titan a fost fixat la os cu suruburi de osteosinteza (titan), intreaga grefa fiind acoperita cu membrana din colagen lent resorbabila, care va proteja timp de cateva luni aditia, exercitandu-si si rolul de bariera in calea tesutului epitelial din care este formata gingia, tesut care in lipsa membranei respective ar invada grefa de tesut osos.
Astfel, aditia osoasa realizata de spaecialisti cu experienta, folosind tehnologie avansata si biomateriale de ultima generatie, va sustine corespunzator procesul de regenerare osoasa, prin care, timp de cateva luni, organismul va depune pe granulele osoase os nou, tanar, inlocuindu-l treptat pe cel bovin, cu rol de „schela” (osteoconductie). Dupa circa 7-9 luni, acest os tanar, rezistent si bine vascularizat (o perte din rol il va juca chiar calitatea xenogrefei si a membranei din colagen) va putea permite ancorarea ferma a viitoarelor implanturi dentare, corespunzatoare ca numar si dimensiune si inserate in pozitia corecta.