Pacienții cu afecțiuni medicale

Pacienti cu afectiuni medicale

Sunt necesare masuri si consideratii speciale in cazul pacientilor cu anumite afectiuni medicale. Trebuie sa discutati cu medicul curant sau cu chirurgul oral pentru recomandari specifice. La Implantodent, toate aceste aspecte vor fi atent studiate inainte de operatie deoarece siguranta dvs. ne preocupa foarte tare.

Suflu cardiac:

Pacientii cu afectiuni ale valvelor cardiace pot necesita o profilaxie cu antibiotice anterior interventiei pentru a preveni endocardita bacteriana. Printre pacientii cu risc crescut care necesita antibiotice preoperator sunt inclusi cei cu valve cardiace artificiale, istoric de endocardita infectioasa, anumite afectiuni congenitale ale inimii, sunturi blocate, orice defecte congenitale reparate cu ajutorul valvelor sau a dispozitivelor protetice cardiace precum si pacientii cu transplant cardiac cu probleme ale valvelor. Antibioticele nu sunt necesare in cazul pacientilor cu prolaps de valva mitrala, boala cardiaca reumatismala, valva aortica bicuspida, stenoza aortica calcificata si afectiuni cardiace congenitale precum defect septal ventricular, defect septal atrial si cardiomiopatie hipertrofica. Aceste noi principii au fost actualizate în 2007 de Asociatia Americana a Inimii*.

Afectiuni cardiace:

Pacientii cu istoric de infarct miocardic, dureri toracice (angina pectorala), inima marita (cardiomegalie), aritmie si valvulopatii (afectiuni valvulare) pot necesita masuri medicale speciale. Intai de toate, este importanta realizarea unui examen fizic corespunzator de catre medicul de familie si/sau cardiolog pentru a va asigura ca starea dumneavoastra de sanatate este stabila. Acest lucru se va certifica in scris de catre specialistul mai sus amintit. In vederea interventiei chirurgicale in sfera orala puteti continua sau intrerupe medicatia actuala pentru problema cardiaca, in functie de decizia scrisa a cardiologului. Pentru minimizarea riscurilor, pacientii care au suferit un infarct miocardic pot fi supusi unei interventii elective de chirurgie orala dupa sase luni de la acesta. Totusi, in cazul unei stari functionale bune, cu avizul scris al cardiologului, procedurile de chirurgie orala necesare pot fi efectuate intre sase saptamani si trei luni dupa infarctul miocardic fara risc suplimentar nedorit.

Anestezia locala cu epinefrina este administrata cu atentie si in dozaj limitat la pacientii cu boli cardiovasculare. La Implantodent, conform protocoalelor internationale, pentru a minimiza stresul la care este supusa inima unui pacient, recomandam sedarea medicamentoasa pe cale intra-venoasa impreuna cu monitorizarea continua si administrarea suplimentara de oxigen de catre specialistul ATI. Chirurgul nostru oral se poate consulta cu doctorul personal/cardiologul dvs. in cazul altor masuri medicale necesare.

*Referinta: 2007, Consiliul pentru chirurgie cardiovasculara si anestezie si calitatea ingrijirii si afectiunile cardiovasculare la tineri, Consiliul pentru cardiologie clinica, febra, endocardita. Comitetul pentru boala Kawasaki si Consiliul pentru asociere: Recomandari din partea Asociatiei Americane a Inimii pentru prevenirea endocarditei infectioase: Recomandari din partea Asociatiei Americane a Inimii.

Hipertensiune arteriala:

Anterior interventiei chirurgicale, hipertensiunea trebuie tinuta sub control cu ajutorul medicatiei adecvate pentru presiune sanguina. Nu modificati schema de administrare a medicamentelor fara consultul specialistului; toate medicamentele trebuie administrate normal pe parcursul tratamentului.

Pacientii sub tratament anticoagulant:

Daca sunteti sub tratament cu Coumadin (Warfarina), cel mai bine este sa opriti administrarea acestuia cu 72 de ore inainte de interventie cu aprobarea medicului/specialistului dumneavoastra (hematolog/cardiolog).

Pacientii carora li se administreaza doze mici de Coumadin cu o valoare INR intre doi si trei pot suferi extractii in siguranta fara a intrerupe medicatia. Daca nu se recomanda oprirea tratamentului cu Coumadin, medicul dumneavoastra poate schimba dozajul si efectua un test de sange pentru INR in vederea verificarii efectului terapeutic.

Pacientii sub tratament cu aspirina sau Plavix pot continua medicatia ca de obicei, cu toate ca sangerarea poate fi usor prelungita. Pacientii cu afectiuni hemoragice trebuie sa consulte hematologul anterior interventiei de chirurgie orala.

Astm:    

Daca sunteti sedat intravenos, aduceti inhalatorul cu dumneavoastra in ziua interventiei. Doua inhalari sunt, de obicei, recomandate chiar inainte de interventie. Pacientii cu astm sever care au solicitat spitalizarea pot necesita terapie suplimentara din partea medicului personal inainte de interventie.

Diabet:    

Pacientii cu diabet necontrolat prezinta risc ridicat de infectie si sanse reduse de vindecare. Controlul adecvat este esential pentru starea generala de sanatate si vindecarea dupa interventie. Pacientii cu diabet bine controlat pot fi supusi interventiei chirurgicale orale fara risc de infectii la fel ca in cazul pacientilor nediabetici. Daca sunteti dependent de insulina si optati pentru sedarea intravenoasa, luati jumatate din doza normala de insulina in dimineata interventiei deoarece nu puteti manca sau bea nimic. Vi se va administra intravenos dextroza pentru mentinerea nivelului glucozei sanguine in timpul interventiei. Pacientii nedependenti de insulina pot continua alte tratamente in mod normal. Deseori, antibioticele sunt prescrise dupa interventie ca profilaxie.

Pacientii cu probleme de sanatate majore pot necesita o evaluare preoperatorie din partea medicului personal (de familie) sau a specialistului ATI al clinicii Implantodent. Chirurgul nostru oral va colabora cu specialistii care va monitorizeaza daca este cazul pentru asigurarea sigurantei optime.

Pacientii sub tratament cu steroizi:    

Pacientii cu insuficienta suprarenala sau in terapie cu steroizi pe termen lung, din cauza diferitelor probleme medicale prezinta o productie scazuta de steroizi naturali, esentiali pentru desfasurarea multor functii regulatorii ale corpului. Acestor pacienti li se recomanda administrarea de suplimente pe baza de steroizi prin dublarea dozei normale in dimineata interventiei. Acestia pot, de asemenea, fi administrati intravenos in timpul interventiei.

Pacientii sub tratament cu bifosfonati:    

Pacientii sub tratament cu bifosfonati pot prezenta un risc ridicat de osteonecroza a maxilarului ca urmare a extractiei molarilor. Pacientii care utilizeaza medicamentul sub forma orala (Fosamax, Actonel si Boniva) pentru mai mult de trei ani ar trebui sa intrerupa medicatia timp de 3 luni inainte de interventie. Celor carora utilizeaza forma intravenoasa (Zometa, Aredia si Boniva) li se recomanda evitarea interventiei si cautarea unor optiuni nechirurgicale. Riscurile si beneficiile trebuie discutate detaliat impreuna cu chirurgul.

Pacientii sub tratament

cu antidepresive sau medicatie pentru ADHD:      

Antidepresivele sau medicatia ADHD reprezinta un aspect obisnuit in randul adolescentilor. Aceste tipuri de medicamente nu interfereaza cu anestezia sau medicatia postoperatorie si nici nu cauzeaza alte complicatii.

Sarcina:

Intotdeauna este mai bine sa amanati orice interventie chirurgicala electiva dupa nastere. Tratamentul stomatologic, de orice fel, in primul sau ultimul trimestru de sarcina este nerecomandat, doar in cazul in care este absolut necesar. Totusi, daca interventia orala trebuie efectuata din cauza durerii sau a infectiei, anestezia locala este singura metoda posibila. Medicatia considerata drept cea mai sigura include acetaminofen, penicilina, codeina, eritromicina si cefalosporin. Aspirina si ibuprofenul nu sunt utilizate din cauza unei posibile hemoragii.

Alaptarea:

Medicamentele despre care se stie ca interfereaza cu lactatia si pot afecta copii mici trebuie evitate. Medicamentele acceptate pot fi administrate in functie de varsta si dezvoltarea copilului. Cu cat copilul este mai mare, cu atat sunt mai scazute sansele sa apara complicatii din cauza medicamentului. Medicamentele care pot fi administrate moderat includ acetaminofenul, antihistaminicele, codeina, eritromicina, fluoridele, lidocaina si clindamicina. Medicamentele cu actiune potential nociva pentru copil includ ampicilina, aspirina, barbituricele, kanamicina, diazepamul, penicilina si tetraciclinele.

Reflexul faringian:

Pacientii cu reflex faringian pot intampina dificultati de tolerare in cazul interventiei de extractie a molarilor de minte superiori. Sedarea intravenoasa este foarte recomandata pentru prevenirea reflexului faringian si pentru asigurarea confortului pacientului in timpul interventiei.