București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Instructiuni postoperatorii
Procesul de vindecare difera de la individ la individ. Depinde de multi factori, inclusiv specialistul care a realizat interventia, aparatura si instrumentarul utilizate, starea de sanatate generala a pacientului, varsta, fiziologia vindecarii, sanatatea tesutului care inconjoara locul interventiei, tipul interventiei si ingrijirea postoperatorie.
Reguli generale:
- Muscati puternic de pansamentele aplicate (tifon); inlocuiti la fiecare 45 – 60 minute pana cand sangerarea dispare;
- Gheata pe obraz in dreptul locului operat timp de 24 de ore; 20 minute lasati sa actioneze, 10 minute indepartati gheata;
- Evitati sa scuipati sau sa utilizati paie pentru baut timp de 24 de ore;
- Fara efort fizic intens timp de 48 de ore;
- Nu clatiti sau periati dintii in seara interventiei;
- In ziua urmatoare interventiei, incepeti clatirile orale cu ceai de salvie racit sau sau solutie salina (apa calduta cu putina sare) la fiecare doua ore; continuati cel putin 10 – 14 zile;
- Nu fumati timp de sapte pana la 10 zile (în primele 24 de ore din cauza problemelor de sangerare, mai apoi pentru a evita complicatiile cum ar fi osteita alveolara, infectiile, cicatrizarea defectuoasa a plagii);
- Urmati o dieta alimentara usoara, cu alimente moi si servite la temperatura camerei, timp de trei pana la cinci zile; continuati dupa cum va simtiti confortabil;
Nu va alarmati in caz de…
- Sangerare usoara intr-un interval de sase pana la opt ore sau eliminarea usoara de exsudat seros ziua urmatoare;
- Crestere a tumefierii timp de 36 pana la 48 de ore dupa interventie;
- Contuzii la nivelul gatului sau in zona pieptului;
- Slabire a suturilor;
- Mici orificii la locul inciziei;
- Durere radianta la nivelul diferitelor parti ale capului si gatului;
Contactati chirurgul oral imediat daca…
- Constatati o intensificare a durerii dupa trei pana la cinci zile;
- Constatati o crestere a tumefierii intr-un interval de trei pana la cinci zile dupa interventie, insotita de durere si drenaj de secretii;
- Constatati o sangerare semnificativa la mai mult de opt ore dupa interventie;
- Constatati orice drenaj sau infectie marcata prin tumefiere si intensificarea durerii;
- Mancarimi, urticarie, prurit ca urmare a administrarii medicamentelor;
- Deschiderea semnificativa a suturilor pe liniile de incizie in zonele operate;
Recuperarea in urma extractiilor
Dupa interventie, majoritatea pacientilor sunt preocupati in special de durere si tumefiere, ce pot manca si cand pot reveni la activitatile normale. In timp ce procesul de recuperare este diferit pentru fiecare, pacientii care sufera o interventie de extractie a molarilor de minte se pot astepta la urmatoarele aspecte:
Durere
Intensitatea si durata durerii depind de complexitatea interventiei, a tehnicii utilizate de chirurg si a tolerantei pacientului. Majoritatea pacientilor resimt discomfort pentru trei sau patru zile, dar care este perfect gestionat cu ajutorul medicamentelor analgezice cum ar fi Vicodin sau Percocet. Tylenol #3 este un analgezic eficient pentru calmarea durerii usoare si moderate. Pe masura ce durerea scade in urmatoarele 2-3 zile, se poate administra ibuprofen (Advil) sau acetaminofen (Tylenol). Dupa 7-10 zile, majoritatea pacientilor nu mai simt durere si pot intrerupe medicatia.
Inflamatii
Orice tumefiere asociata interventiei va atinge punctul maxim in 36 pana la 48 de ore in urma procedurii si se va reduce treptat in urmatoarele cinci pana la sapte zile. Gheata ajuta la reducerea umflaturii in primele 24 de ore. Daca extractiile sunt efectuate in mod conservativ, este posibil sa nu existe niciun fel de tumefiere.
Dieta
Ajunsi acasa, pacientii pot consuma apa, sucuri, supe, alimente pasate, shake-uri si alte alimente moi. Se recomanda o dieta usoara intre cinci si sapte zile. Nu consumati alimente dure, crocante sau foarte condimentate in aceasta perioada. Este posibil sa fie prea dure pentru a fi masticate. Dupa sapte zile, pacientii pot reveni treptat la mancarea normala.
Activitatea fizica
Odihniti-va suficient in ziua interventiei. Unii pacienti se pot simti suficient de bine a doua zi pentru a merge si a iesi in aer liber. Este bine, dar trebuie sa se procedeze cu atentie. Trebuie sa se evite activitatile solicitante in primele doua sau trei zile. Fara sporturi active, ridicarea de obiecte grele sau orice altceva care implica incordare. Dupa trei zile, daca va simtiti mai bine, va puteti plimba, inota sau face exercitii fizice cu impact redus. Activitatile usoare pot cauza durere, insa nu suficienta pentru a deranja locul operatiei sau pentru a deschide suturile.
Medicatia in urma extractiilor
Antibiotice
In general, antibioticele sunt prescrise pentru cinci pana la sapte zile dupa interventie. Daca exista o infectie, antibioticele sunt administrate imediat, iar extractiile efectuate cat mai repede posibil. Nu se recomanda intarzierea interventiei cateva zile pentru administrarea prealabila a antibioticelor.
Au existat unele discutii pe tema eficientei antibioticelor folosite ca modalitate de preventie in cazul extractiei molarilor de minte sanatosi, neinfectati care au fost extrasi fara o interventie chirurgicala semnificativa. Cel mai bine este sa discutati acest aspect cu chirurgul. Antibioticele sunt recomandate in caz de inflamatie, infectie sau pentru reducerea posibilitatilor de infectie postoperatorie in cazul interventiilor chirurgicale mai invazive.
Penicilina reprezinta antibioticul de electie in cazul extractiei de rutina a molarilor de minte sau pentru infectii usoare.
Amoxicilina si cefalosporina sunt, de asemenea, acceptate. Daca pacientii sunt alergici la penicilina, se poate administra eritromicina sau clindamicina.
Cand infectia este severa (tumefiere, puroi, dificultati la deschiderea gurii, durere etc.) se pot recomanda antibiotice cu un spectru mai larg. Se pot prescrie augmentin (o combinatie de antibiotic care contine amoxicilina si acid clavulanic), clindamicina in doze mai mari sau penicilina/flagyl. Se poate recomanda administrarea intravenoasa sau spitalizarea daca infectia este foarte severa si s-a raspandit catre alte zone ale fetei.
Penicilina reprezinta antibioticul de electie pentru majoritatea interventiilor de rutina la molarii de minte sau in cazul infectiilor usoare.
Este importanta administrarea antibioticelor conform retetei si continuarea tratamentului pana la finalizare.
Analgezice
Analgezicele sunt esentiale in gestionarea durerii postoperatorii. Majoritatea medicamentelor contin narcotice, prin urmare trebuie administrate in mod atent si doar conform recomandarilor dentistului sau ale chirurgului oral. Medicamentele prescrise in mod obisnuit includ urmatoarele:
- Vicodin: Contine 5 mg de hidrocodona (codeina sintetica) si 500 mg de acetaminofen. Vicodin ES usor mai puternic contine 7,5 mg si 750 mg din aceleasi substante.
- Percocet: Contine oxicodona (de asemenea, o codeina sintetica) si acetaminofen. Este considerat usor mai puternic decat Vicodin ES.
- Tylenol #3: Contine acetaminofen si codeina. Este un analgezic mai putin puternic, ideal pentru durerea usoara si moderata.
- Ibuprofen (Advil): Este un analgezic bun pentru durerea moderata pana la patru-sapte zile dupa interventie ca alternativa de reducere a administrarii de analgezice narcotice.
- Acetaminofen (Tylenol): Un analgezic usor care poate fi folosit cateva zile dupa interventie pentru gestionarea disconfortului.
Analgezicele narcotice sunt recomandate timp de doua, trei zile dupa interventie. Apoi, pacientii pot apela la analgezice nenarcotice, daca este cazul.
Explicatii despre analgezice
- Percocet este usor mai puternic decat Vicodin ES, însa poate cauza mai multa greata.
- O tableta de Tylenol #3 este la fel de eficienta ca doua de Advil (400 mg).
- Advil ofera calmare maxima a durerii la 400 mg (doua tablete). Dozele de 600 mg sau 800 mg sporesc efectul anti-inflamator, insa nu contribuie la calmarea durerii.
- Cei care au alergie sau reactii la codeina pot, in general, lua derivate de codeina sintetica, precum hidrocodona sau oxicodona fara complicatii.
La ce sa ne asteptam dupa interventie
Revenirea dumneavoastra dupa interventie si anestezie va depinde de fiziologia propriului organism dar si de psihic (oamenii cu un psihic puternic se vindeca mai repede si mai bine). Majoritatea pacientilor necesita una sau doua zile de refacere inainte sa revina la activitatea cotidiana.
Imediat dupa interventie*
Daca s-a administrat sedarea intravenoasa, va veti trezi imediat dupa interventie si veti fi insotit in rezerva postoperator, pentru recuperare. Cavitatea orala se va simti amortita din cauza anesteziei locale, fapt care va va ajuta sa va simtiti confortabil si fara dureri. Veti musca pe compresele din tifon pentru a reduce sangerarea, iar acestea vor fi inlocuite periodic de asistenta. Majoritatea persoanelor se odihnesc 20-30 de minute inainte sa fie pregatite sa plece acasa. In acest interval, veti fi tot mai constient si atent, precum si capabil sa va sustineti singur. Rareori, puteti manifesta stari de greata sau voma. In astfel de cazuri, in general, totul se rezolva in mod spontan. Este posibil sa va fie administrate analgezice care vor incepe sa-si faca efectul pe masura ce amorteala dispare. Acest fapt va va ajuta sa va simtiti confortabil in orele ce vor urma.
Cand sunteti pregatit sa mergeti acasa, asistentul va citi si va inmana apartinatorului dvs. (obligatoriu adult) instructiunile postoperatorii detaliate, atat verbal cat si in scris. Vi se va oferi un set pentru ingrijire la domiciliu care contine tifon, pachete de gheata, instructiuni scrise, informatii de contact ale clinicii si medicului pentru intrebari sau urgente precum si o programare pentru urmatoarea sedinta postoperatorie. Apoi veti fi insotit la masina.
Revenirea la normal dureaza in general 20-30 minute. Instructiunile importante vor fi examinate si oferite in forma scrisa.
*Acesta este protocolul urmat in mod obisnuit in clinicile Implantodent. Experienta dumneavoastra poate varia mult in cazul altor cabinete si dentisti.
Seara intervenţiei
Nu sofati! V-ati asuma riscuri enorme! Apartinatorul este cel care va va conduce catre casa.
Nu faceti efort fizic! Nu manipulati utilaje! Nu semnati acte importante!
La sosirea acasa, trebuie sa schimbati tampoanele de tifon conform recomandarilor medicului. In mod normal, primele medicamente le-ati primit deja in clinica, cat timp cavitatea bucala este inca amortita. In acest fel, analgezicele isi vor face efectul pe masura ce amorteala dispare. In mod obisnuit, durerea incepe sa dispara dupa doua sau trei doze de analgezice. De asemenea, puteti consuma suc natural, supe crema, inghetata, shake-uri, iaurt, suc de mere, piure sau orice alt aliment lichid sau cremos, de consistenta moale. Deasemenea, este foarte important ca alimentele sa fie consumate la temperatura camerei! Indepartati tifonul cand mancati sau beti si inlocuiti-l cu unul nou, daca este cazul.
Nu fumati si nu consumati bauturi acidulate sau alcool!
Majoritatea pacientilor se simt obositi si somnorosi dupa operatie si odata ajunsi acasa atipesc. Amorteala datorata anesteziei locale dispare treptat în două pana la trei ore.
Sangerarea scade treptat si deseori se opreste in maxim cateva ore. Trebuie sa continuati sa schimbati tifoanele la fiecare 30-45 de minute cu unele sterile, avand mainile spalate si sa strangeti din dinti cu multa presiune pana cand sangerarea se opreste complet.
Veti observa ca de fiecare data cand schimbati tifonul, va fi mai putin sange pe acesta. Puteti inceta sa mai utilizati tifon atunci cand sangerarea s-a oprit complet.
ATENTIE – In cazul in care totusi sangerarea nu se opreste luati un plic de ceai negru, pliati-l in doua si tineti strans peste zona operata. In mod normal, in maxim jumatate de ora sangerarea se va opri. Daca acest lucru nu se intampla, apelati numarul de urgenta pe care l-ati primit de la clinica!
Trebuie sa folositi un pachet de gheata pe fata si sa continuati procedura timp de 24 de ore pentru a reduce tumefierea.
In seara de dupa operatie este posibil sa simtiti greata si voma. Aceasta este cel mai probabil o reactie la narcoticele folosite pentru anesteziere sau la analgezice. Daca este o greata usoara, bautura de ghimbir poate ajuta. Daca este mai grav, puteti intrerupe administrare analgezicelor narcotice si sa le inlocuiti cu ibuprofen sau Tylenol.
Odihniti-va, luati-va medicamentele, muscati puternic de tifon, utilizati pachete de gheata pe fata si consumati lichide sau mancaruri moi la temperatura camerei. Evitati sa va ridicati si sa scuipati.
De obicei, greata dispare dupa cateva ore. Se poate prescrie medicatie antiemetica, de exemplu Compazine. Aceasta este disponibila atat sub forma de comprimate cat si supozitoare. Contactati chirurgul oral pentru asistenta daca simtiti greata.
IN PRIMA SEARA – Nu clatiti! Nu periati! Nu scuipati! si in niciun caz nu fumati! Relaxati-va, urmariti un film si bucurati-va impreuna cu oaspetii care va viziteaza.
Ziua urmatoare interventiei
Ziua urmatoare interventiei este posibil sa va simtiti oarecum obosit si somnoros, probabil datorita analgezicelor sau efectelor intarziate ale sedarii intravenoase. Este o idee buna sa va odihniti in continuare, chiar daca va puteti simti suficient de treaz si atent sa va plimbati si chiar sa iesiti. Daca luati analgezicele narcotice prescrise fiti atent, deoarece pot cauza ameteala si vertij. Cel mai bine este sa evitati condusul sau orice activitate fizica semnificativa.
Veti observa ca inflamatiile sunt mai reduse si va simtiti destul de bine. Continuati, insa, sa folositi pachetele de gheata pana la 24 de ore de la operatie pentru a reduce tumefierile. Dupa 24 de ore gheata nu mai ajuta, insa puteti sa o utilizati daca va face sa va simtiti mai bine. Continuati administrarea de antibiotic si analgezice conform prescriptiei.
Puteti incepe sa faceti clatiri usoare cu solutie salina (o cana cu apa calduta la care adaugati o lingurita de sare) sau cu ceai de salvie racit la fiecare doua sau trei ore, dupa ce ati mancat. Nu uitati, clatire usoara!
Despre clatirile cu solutie salina
Sarea poate ucide bacteriile si preveni infectia, insa adaugarea unei cantitati suplimentare nu este in mod necesar un aspect pozitiv. De fapt, scopul principal al sarii este de a face apa mai fiziologica sau „prietenoasa cu tesuturile” pentru clatire (finnd o „baza” tamponeaza aciditatea locala). Beneficiul real al clatirii cu solutie salina este indepartarea tartrului si a resturilor de mancare din locul extractiei. Puteti utiliza si apa simpla de la robinet, in special daca sunteti la scoala sau lucru si nu aveti solutie salina la indemana. Evitati clatirea cu apa de gura pe baza de alcool deoarece poate irita tesuturile in curs de vindecare.
36 – 48 ore dupa interventie
Tumefierea asociata extractiei molarilor de minte creste treptat si atinge punctul maxim in aceasta perioada, insa nu va alarmati. Este un lucru normal si asteptat. Utilizarea pachetelor de gheata in acest moment nu mai ajuta. Tumefierea se va diminua treptat in urmatoarele trei pana la cinci zile. Daca nu aveti tumefieri, puteti multumi chirurgului oral pentru tehnica meticuloasa si conservatoare si abordarea chirurgicala minimal invaziva.
Continuati cu clatirile orale la fiecare una sau doua ore, insa acum puteti fi mai agresiv in curatarea gurii de rezidurile alimentare. Folositi apa de gura pe baza de clorhexidina, conform prescriptiei. Continuati dieta cu mancaruri moi si lichide. De asemenea, poate fi dificil sa deschideti gura, insa aceasta problema este temporara iar situatia se va imbunatatii in mod treptat. Continuati medicatia conform prescriptiei.
Trei pana la sapte zile dupa operatie
Durerea si inflamatia vor incepe sa scada, insa continuati sa va clatiti cu apa de gura pe baza de clorhexidina la fiecare 1-2 ore si mentineti dieta usoara. Vizitati chirurgul in 5-7 zile pentru indepartarea suturilor.
Disconfortul si tumefierea vor disparea treptat in trei pana la sapte zile postoperatoriu. Continuati administrarea medicatiei si, cel mai important, clatiti la fiecare doua sau trei ore, in special dupa ce mancati. Puteti insista mai mult in cazul clatirilor orale pentru a va asigura ca tot tartrul si reziduurile alimentare sunt indepartate. Cel mai obisnuit motiv de durere crescuta in acest moment este retentia de tartru cauzata de clatirea neadecvata. Asadar, continuati sa clatiti. Cel mai bine este sa continuati dieta usoara, desi va puteti simti mai confortabil daca treceti la o dieta mai normala din ziua cinci pana in ziua sapte. Fiti ingaduitor. Este prea devreme pentru pizza sau friptura. Continuati sa luati antibioticele pana le terminati, insa reduceti administrarea de analgezice narcotice si luati ibuprofen sau Tylenol dupa caz. Inflamatia va continua sa scada treptat. Este posibil sa experimentati unele dificultati la deschiderea gurii deoarece se simte „inclestata”. Este un aspect temporar care se va rezolva treptat in sapte pana la 10 zile. Trebuie sa consultati chirurgul oral in cinci pana la sapte zile pentru indepartarea suturilor.
Sapte pana la 14 zile dupa interventie
Poate exista un disconfort minim pana in ziua 7 care sa necesite ibuprofen sau Tylenol si care de obicei dispare complet pana in ziua a 10-a. In mod obisnuit, inflamatia se resoarbe pana in ziua 7 si apoi complet pana in ziua 10-14. Continuati cu clatirea si perierea normala a dintilor, pe toate suprafetele acestora. Locurile de extractie se vor vindeca intrucat se umplu si se netezesc in urmatoarele sase pana la opt saptamani.