Pozitia molarilor de minte

Tipuri de pozitii ale molarilor de minte

  • Erupt: Molarul a erupt complet prin tesutul gingival si este vizibil. Acest lucru se intampla cand exista spatiu adecvat pe maxilar. Majoritatea molarilor de minte erupti sunt pozitionati gresit, adica nu sunt aliniati cu dintii adiacenti. Un molar de minte erupt, utilizat timp de cativa ani in procesul de masticatie poate fi mai greu de indepartat, pe masura ce maxilarul devine tot mai dens in jurul radacinii. Indepartarea unei masele de minte erupte poate fi simpla sau poate necesita tehnici chirurgicale complexe.

POZITIA MOLARILOR DE MINTE1

  • Incluzia in tesutul moale: Molarul a erupt oarecum dincolo de os, insa continua sa fie acoperit total sau partial de tesutul gingival. Punga de sub tesutul gingival retine in mod frecvent resturi alimentare care se descompun si formeaza placa bacteriana si tartru, fapt care determina inflamatie si durere, chiar si infectie . Indepartarea necesita in mod normal o mica incizie prin tesutul gingival pentru a evidentia dintele si a permite extractia.
  • Incluzie osoasa partiala: Molarul a erupt partial dincolo de nivelul osului. Acest aspect are loc unde exista mai putin spatiu disponibil. Ocazional, varful molarului poate fi vizibil, insa, in general, dintele este ascuns sub gingie si tesutul osos. Molarul poate fi pozitionat vertical, similar dintilor adiacenti, sau unghiular (inclinat) in spatele celui de-al doilea molar. Extractia implica efectuarea unei incizii si deplasarea tesutului gingival (manopera cunoscuta ca si lambou), posibila indepartare a unei parti a osului si taierea dintelui in fragmente mai mici pentru indepartarea usoara si delicata. Ridicarea marginii gingivale prin procedura conservatoare, indepartarea minima de substanta osoasa si chirurgia minim invaziva practicata in clinicile Implantodent contribuie la prevenirea inflamatiilor postoperatorii si a durerii semnificative.
  • Incluzie osoasa totala: Dintele este complet blocat in maxilar sinu a erupt dincolo de nivelul osului. Este posibil sa fie la acelasi nivel cu osul sau usor dedesubt. Acest tip de molar de minte este acoperit integral de tesut gingival si substanta osoasa. Pacientii cu varsta intre 15 si 21 de ani au molarii de minte complet inclusi in os, in majoritatea cazurilor deoarece nu exista suficient spatiu in cavitatea bucala. Molarii inclusi total pot avea diverse pozitii – inclusiv complet drepti, partial inclinati in fata (incluzie meziala), partial inclinati in spate (incluzie distala), complet intr-o parte (incluzie orizontala) si alte variatii. Extractia implica incizie, ridicarea marginii gingivale, indepartarea substantei osoase daca este cazul si taierea dintelui in fragmente mai mici pentru indepartarea usoara si delicata. Cu toate ca este mai dificil, este posibila extractia unui molar inclus total in os fara o ridicare semnificativa a marginii gingivale si indepartarea minima de substanta osoasa. Aceasta abordare unica reduce sau elimina tumefierea, minimizeaza durerea si grabeste recuperarea si vindecarea.
  • Incluzie osoasa totala complexa: Molarul este grav inclus si pozitionat gresit. Acest aspect ingreuneaza accesul la molar iar extractia necesita o interventie mai complicata. Pacientii se vor confrunta cu tumefiere si probabil mai mult disconfort.

Pozitia molarilor3