București: 0785.264.009 | Constanta: 0729.437.700
Ce se planifica anterior interventiei
Cateva recomandari de pregatire inainte de interventie va pot imbunatatii experienta generala legata de aceasta interventie:
Daca apelati la sedarea intravenoasa:
- Evitati alimentele sau bauturile (inclusiv apa) timp de opt ore inainte de interventie.
- Medicamentele obligatorii si a caror administrare nu trebuie intrerupta pot fi administrate cu o cantitate foarte mica de apa, chiar si inainte de interventie.
- Nu fumati cu cel puţin 48 ore inainte de interventia chirurgicala.
- Indepartati lacul de unghii pentru a permite monitorizarea oxigenarii.
- Nu purtati bijuterii si accesorii in regiunea capului si a gatului, piercing-uri in nas, buze sau limba. Daca sunteti barbat va rugam sa fiti proaspat barbierit.
- Evitati machiajul fetei – ruj, creme, fond de ten, etc. si hidratati-va buzele cu o crema emolienta (gen „strugurel”).
- Solicitati ajutorul unui adult sa va insoteasca acasa.
Retete: Vi se vor prescrie medicamente analgezice (contra durerii) si antibiotice (contra infectiei) pentru administrare dupa interventie. Este bine sa luati medicamentele exact ca in reteta, fara abatere. Clinicile noastre va vor pune la dispozitie medicamentele imediate, consecutiv operatiei. Daca este vorba despre o durere sau infectie pre-existente, specialistul nostru va poate recomanda inceperea imediata a administrarii medicatiei cu antibiotic si analgezice.
Alimente: Pregatiti mancarurile dinainte, precum supe, shake-uri, inghetate, cartofi piure, oua, iaurt, paste sau orez.
Bauturile sau shake-urile cu continut ridicat de proteine, carbohidrati si vitamine va vor oferi nutrientii adecvati pentru o recuperare usoara. Consumati multe sucuri si bauturi cu ghimbir, deoarece pot indeparta greata imediat.
Acces facil la lucrurile esentiale: Este o idee buna sa asezati lucrurile esentiale de care ati avea nevoie langa pat pentru a nu fi nevoit sa va ridicati frecvent dupa interventie. Acest lucru este deosebit de important, mai ales daca locuiti singur. Din ratiuni practice, printre lucrurile pe care va sfatuim sa le tineti la indemana se numara: medicamente, tifon, pansamente, apa, bauturi, telefon, o carte buna, laptop, telecomanda si DVD-uri.
La ce sa ne asteptam in ziua interventiei
Trebuie sa ajungeti cu cincisprezece minute inainte de ora programata a interventiei. Coordonatorul clinicii, va va întampina, va raspunde intrebarilor de ultim moment si va completa restul de formulare, consimtaminte si tranzactii. Este posibil sa fiti putin anxios si sa va fie foame. O asistenta prietenoasa si amabila va va intampina pentru a va calma starea de nelinişte si va va insoti in una din confortabilele rezerve preopertaor.
Inhalosedarea (administrarea de gaz ilariant, protoxid de azot) reprezinta o modalitate buna de a va simti confortabil chiar inainte de inceperea administrarii de catre chirurgul oral a sedarii intravenoase.
Probabil aceasta este partea cea mai nelinistitoare pentru majoritatea pacientilor si totusi de departe cea mai simpla si fara durere.
Asistenta va va pregati corespunzator – va cupla senzorii la monitorul de semne vitale inclusiv un manson pentru monitorizarea tensiunii arteriale, pulsoximetru (care masoara nivelul de oxigenare a sangelui) si electrozi EKG. Oxigenul va fi administrat prin intermediul unei masti nazale. Medicamentele de sedare si calmantele sunt administrate automat pe vena cu ajutorul unui aparat numit injectomat. Un minut sau doua mai tarziu, va veti simti destul de obosit si veti adormi. Dupa ce veti fi adormit complet si intr-o stare de realaxare, confortabil, chirurgul va anestezia local zonele de extractie. Astfel, nici macar amintirea anesteziei locale nu va exista in mintea dvs.
Un bloc de ocluzie (muscatura) din cauciuc va contribui la mentinerea deschisa a gurii in timp ce dormiti. Acesta protejeaza, de asemenea, articulatiile temporo-mandibulare (ATM) prin prevenirea tractiunii/presiunii excesive pe acestea in timpul interventiei. Chirurgul va extrage apoi molarii de minte conform planului cu ajutorul personalului asistent.
Suturile vor fi plasate pentru inchiderea locurilor de extractie in vederea imbunatatirii procesului de vindecare. In practica curenta, suturile sunt plasate la nivelul molarilor de minte inferiori, fiind optionale in cazul molarilor superiori. Suturile pot fi resorbabile (se dizolva in cinci pana la sapte zile) sau suturi care nu se resorb si necesita indepartare. Ambele tipuri sunt adecvate, iar alegerea se face in functie de preferintele chirurgului. Daca nu puteti reveni la cabinet pentru indepartarea suturii, se va utiliza una de tip de fir resorbabil.
Nu va faceti probleme in legatura cu trezirea in timpul interventiei. Anestezicele sunt administrate pe masura necesitatilor pentru a ne asigura ca ramaneti adormit si va simtiti confortabil in tot acest timp.
La sfarsitul interventiei, va veti trezi simtind o bataie pe umar si la auzul unei voci blande care va va spune: „Puteti deschide ochii?”
Chirurgul va va asigura ca interventia s-a incheiat si totul a decurs normal. Monitoarele si branula vor fi indepartate, iar dumneavoastra veti fi insotit in rezerva de recuperare. Cateva minute mai tarziu, cei dragi va pot tine companie pe masura ce va reveniti din anestezie.
*Acesta este protocolul urmat in mod obisnuit in clinicile Implantodent. Experienta dumneavoastra poate varia mult in cazul altor cabinete si dentisti.